θερμοπομποί

θερμοπομποι φυσική ροή του αέρα

 

θερμοπομποι τρόπος λειτουργίας

Τί δεν είναι οι θερμοπομποί;

Επειδή υπάρχει μεγάλη σύγχυση στην αγορά σήμερα, και σαφώς μεγάλη παραπληροφόρηση, θα πρέπει να γνωρίζετε τουλάχιστον τα εξής βασικά:

Τα θερμαντικά πάνελ είναι οποιοδήποτε ηλεκτρικό θερμαντικό σώμα που είναι λεπτό στο πάχος και τοποθετείται στον τοίχο. Οι θερμοπομποί είναι λοιπόν θερμαντικά πάνελ, που έχουν και τη δυνατότητα τοποθέτησης στο δάπεδο με ειδικά ποδαρικά στήριξης.

Δεν νοείται θερμοπομπός που να κάνει βεβιασμένη διάχυση της ζέστης (ή να έχει οποιαδήποτε τέτοια επιλογή λειτουργίας με ανεμιστήρα)! Είναι απλό: ο θερμοπομπός λειτουργεί δια της φυσικής ροής του αέρα, γι’αυτό το λόγο και αποτελεί υγιεινή θέρμανση (δεν ξηραίνει την ατμόσφαιρα). Θερμοπομπός και βεντιλατέρ είναι δύο αντίθετοι τρόποι λειτουργίας!

Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να συγχέονται οι θερμοπομποί με τα σώματα ακτινοβολίας! Πρόκειται για δύο τελείως διαφορετικές τεχνοτροπίες, οι οποίες εξηγούνται πιο κάτω.

Επίσης οι θερμοπομποί και τα σώματα ακτινοβολίας δεν έχουν καμία σχέση με τα θερμαντικά σώματα υπέρυθρης ακτινοβολίας και τα μαγνητικά κύματα που αυτά εκπέμπουν!

Τέλος, ακούμε ή διαβάζουμε συχνά “πόσο καταναλώνει ο θερμοπομπός”. Είναι αδύνατον να γίνονται τέτοιες γενικεύσεις και απλουστεύσεις. Σε ποια μάρκα θερμοπομπού αναφερόμαστε; Η ποιότητα κατασκευής δε μετράει; Εάν έχει ηλεκτρονικό θερμοστάτη; Η ποιότητα της θερμαντικής αντίστασης; Υπολογίζεται σωστά η απαιτούμενη ισχύς του θερμοπομπού βάσει εμβαδού και ύψους ταβανιού; Οι μονώσεις του σπιτιού και η τοποθεσία λαμβάνονται υπόψιν;

  • Το θερμαντικό σώμα διαθέτει πιστοποιητικά ποιότητας που εξασφαλίζουν την ασφαλή του λειτουργία;
  • Διαθέτει θερμική ασφάλεια που προστατεύει από υπερθέρμανση;
  • Διαθέτει αισθητήριο θερμοκρασίας χώρου;
  • Ο θερμοστάτης είναι χώρου ή απλά της θερμοκρασίας του θερμαντικού σώματος;
  • Ο θερμοστάτης του θερμαντικού σώματος είναι ηλεκτρονικός ή μηχανικός; Ένα ηλεκτρικό θερμαντικό σώμα με μηχανικό θερμοστάτη θα καταναλώσει τουλάχιστον 30% περισσότερο από άλλο με ηλεκτρονικό θερμοστάτη. Για να καταλάβετε εάν ένας θερμοστάτης είναι μηχανικός (παλαιάς τεχνολογίας δηλαδή, που λειτουργεί με διμεταλλικά ελάσματα) αυξομειώστε τη θερμοκρασία από το θερμοστάτη και όταν ο θερμοπομπός ανάβει ή σβήνει θα ακούσετε ένα κλικ.
  • Είναι πραγματικά αθόρυβος στη λειτουργία;
  • Τί εγγύηση έχει; Διαθέτει ανταλλακτικά και service;

Τί είναι οι θερμοπομποί;

Οι θερμοπομποί (κονβέκτορες ελληνιστί) είναι λεπτά ηλεκτρικά θερμαντικά σώματα πάνελ άμεσου αποδόσεως, που λειτουργούν δια της φυσικής ροής του αέρα (convection). Ο ψυχρός αέρας που βρίσκεται στα χαμηλώτερα στρώματα του δωματίου εισέρχεται από το κάτω μέρος του θερμοπομπού (φυσικός ελκυσμός), θερμαίνεται από την ειδική αντίσταση του σώματος και εξάγεται χωρίς βία από το πάνω μέρος του θερμοπομπού, χωρίς να ξηραίνει τον αέρα. Οι θερμοπομποί δεν έχουν βεντιλατέρ και δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να συγχέονται με τα κοινά αερόθερμα. Οι θερμοπομποί δεν φυσάνε ζεστό αέρα (δεν έχουν βεντιλατέρ) σε αντίθεση με τα αερόθερμα και τα κλιματιστικά! Αντιθέτως αναδύουν μια γλυκιά ζέστη που διαχέεται στο χώρο αρμονικά διά της φυσικής ροής του αέρα.

Οι θερμοπομποί Nobo και Atlantic διαθέτουν θερμική αντίσταση (ψυχρή αντίσταση) και είναι θωρακισμένη από αλουμίνιο! Διαχέει πιο αποτελεσματικά τη ζέστη στο χώρο, δεν πυρακτώνεται και κατ’ επέκταση δεν καίει το οξυγόνο της ατμόσφαιρας.

Οι θερμοπομποί Nobo και Atlantic είναι πλέον γνωστοί στο ελληνικό κοινό ως ένα αξιόπιστο, οικονομικό, αποδοτικό και υγιεινό σύστημα θέρμανσης, καταξιωμένο εδώ και δεκαετίες στην Ευρώπη και τις σκανδιναβικές χώρες.

Φυσικός ελκυσμός (convection)

Οι ηλεκτρικοί θερμοπομποί Nobo & Atlantic λειτουργούν δια της φυσικής ροής του αέρα (convection εξ’ου και convector). Ο ψυχρός αέρας που βρίσκεται στα χαμηλώτερα στρώματα του δωματίου εισέρχεται από το κάτω μέρος του θερμοπομπού (φυσικός ελκυσμός), θερμαίνεται από την ειδική αντίσταση του σώματος και εξάγεται χωρίς βία από το πάνω μέρος του θερμοπομπού, χωρίς να ξηραίνει τον αέρα. Η θερμική αντίσταση του θερμοπομπού είναι θωρακισμένη από αλουμίνιο! Δεν πυρακτώνεται και κατ’ επέκταση δεν καίει το οξυγόνο της ατμόσφαιρας.

Θερμοπομποι Nobo και Atlantic

Η Nobo Νορβηγίας είναι ο μεγαλύτερος σκανδιναβικός οίκος με εξειδίκευση στους θερμοπομπούς από το 1947. Η Atlantic Γαλλίας είναι ο μεγαλύτερος ευρωπαϊκός οίκος σε ό,τι αφορά την ηλεκτρική θέρμανση. Οι θερμοπομποί Nobo και Atlantic εξασφαλίζουν την άμεση και ποιοτική θέρμανση των χώρων, καθώς διατηρούν την ατμόσφαιρα υγιεινή χωρίς να την ξηραίνουν (σημαντικό για τα παιδιά, ηλικιωμένους και άτομα με αναπνευστικά προβλήματα και άσθμα).

Λεπτομερέστερη ενημέρωση με ό,τι πρέπει να γνωρίζεται για τους θερμοπομπούς δείτε Θερμοπομποί Συχνές Ερωτήσεις. Η κατανάλωση των θερμοπομπών μπορεί να είναι χαμηλό (ίσως ο οικονομικότερος τρόπος θέρμανσης), βάσει σωστής μελέτης, τεχνική γνώση και ποιότητα του προϊόντος.

 Θερμοπομποι περιγραφή λειτουργίας

 

θερμοπομποι τρόπος λειτουργίας

Θερμοπομποι αρχή λειτουργίας: Φυσικός ελκυσμός (convection)

Οι ηλεκτρικοί θερμοπομποί Nobo & Atlantic λειτουργούν δια της φυσικής ροής του αέρα (convection εξ’ου και convector).

Ο ψυχρός αέρας που βρίσκεται στα χαμηλώτερα στρώματα του δωματίου εισέρχεται από το κάτω μέρος του θερμοπομπού (φυσικός ελκυσμός), θερμαίνεται από την ειδική αντίσταση του σώματος και εξάγεται χωρίς βία από το πάνω μέρος του θερμοπομπού, χωρίς να ξηραίνει τον αέρα. Η θερμική αντίσταση του θερμοπομπού είναι θωρακισμένη από αλουμίνιο! Δεν πυρακτώνεται και κατ’ επέκταση δεν καίει το οξυγόνο της ατμόσφαιρας.

Οι θερμοπομποί λειτουργούν κατά 80% δια της φυσικής ροής και 20% δια της ακτινοβολίας (εκπομπή θερμότητας, καθώς η επιφάνεια του θερμοπομπού θερμαίνεται, άρα ακτινοβολεί ζέστη).

φυσική ροή του αέρα: 80%
εκπομπή θερμότητας - ακτινοβολία: 20%

 Σώματα ακτινοβολίας περιγραφή λειτουργίας

 

σώματα ακτινοβολίας τρόπος λειτουργίας

Εκπομπή θερμότητας και φυσική ροή του αέρα (radiant)

Τα Θερμαντικά σώματα ακτινοβολίας Atlantic λειτουργούν κατά 80% διά της ακτινοβολίας και 20% διά της φυσικής ροής

Η ειδική αντίσταση (θωρακισμένη από αλουμίνιο!) του σώματος θερμαίνει ολόκληρη την επιφάνεια της πρόσοψης του θερμαντικού χωρίς να ξηραίνει την ατμόσφαιρα, με αποτέλεσμα η θέρμανση να ακτινοβολείται στο χώρο. Η ζέστη διαχέεται σε ευθεία γραμμή, και επιτρέπει να άμεση θέρμανση των επίπλων, των τοίχων, των ανθρώπων, κλπ. που βρίσκονται στο χώρο. Η αίσθηση που δίνει η δια της ακτινοβολίας θέρμανση είναι παρόμοια με την αίσθηση της ζεστασιάς του ήλιου.

Σε καμία περίπτωση να μη συγχέονται τα θερμαντικά σώματα ακτινοβολίας Atlantic με υπέρυθρες ακτίνες και ηλεκτρομαγνητικά κύματα !

φυσική ροή του αέρα: 20%
εκπομπή θερμότητας - ακτινοβολία: 80%