10 απλές συμβουλές για να διατηρήσετε το σπίτι σας ζεστό

10 απλές συμβουλές για να διατηρήσετε το σπίτι σας ζεστό

Στην Ελλάδα, η θέρμανση ανοίγει περίπου τον Νοέμβριο και κλείνει τον Μάρτιο. Η κατανάλωση ενέργειας μόνο για τη θέρμανση του σπιτιού φτάνει στο 70% της συνολικής οικιακής ενεργειακής κατανάλωσης. Η μείωση αυτού του ποσοστού – διατηρώντας παράλληλα το σπίτι μας ζεστό – συμβάλλει σημαντικά και στη μείωση των λογαριασμών ενέργειας.

Με αυτές τις 10 απλές συμβουλές διατηρείτε το σπίτι σας ζεστό με ελάχιστο ή και καθόλου κόστος.  Ταυτόχρονα, προετοιμάζεστε για ένα ζεστό και κυρίως φθηνό Χειμώνα.

Χρησιμοποιήστε τις κουρτίνες σας

Η θερμότητα που μας προσφέρει ο ήλιος είναι δωρεάν, αξιοποιήστε την λοιπόν στο έπακρο. Ανοίξτε τις κουρτίνες σας και αφήστε το φως του ήλιου κατά τη διάρκεια της ημέρας να ζεστάνει το σπίτι σας. Όταν σκοτεινιάζει, κλείστε τις κουρτίνες, οι οποίες λειτουργούν ως άλλο ένα στρώμα μόνωσης και διατηρήστε τη ζεστασιά στα δωμάτια.

Θα πρέπει όμως πρώτα να βεβαιωθείτε ότι δεν έχετε διαρροές ή κενά, ώστε ο ζεστός αέρας να «εγκλωβίζεται» μέσα στο σπίτι, ενώ ο ψυχρός να παραμένει έξω από αυτό.

Χρησιμοποιήστε χρονοδιακόπτες στην κεντρική θέρμανση σας

Το Κέντρο για την Αειφόρο Ενέργεια συμβουλεύει τον προγραμματισμό του λέβητά μας να ξεκινάει τη θέρμανση στο σπίτι νωρίτερα – π.χ. 30 λεπτά πριν σηκωθείτε το πρωί - αλλά σε χαμηλότερη θερμοκρασία. Η συγκεκριμένη πρακτική θα αποδειχθεί σύντομα φθηνότερη από την ενεργοποίησή του λέβητα τη στιγμή που τον χρειάζεστε και άρα σε υψηλή θερμοκρασία για να ζεσταθεί γρήγορα το σπίτι.

Ο λόγος είναι ότι ο λέβητας θερμαίνεται με σταθερή ταχύτητα είτε ρυθμίζετε τον θερμοστάτη στους 20° C είτε στους 30° C. Αλλά μην κάνετε το λάθος να αφήσετε τη θέρμανση σας χαμηλή όλη την ημέρα, γιατί τότε πληρώνετε για θερμότητα που δεν αξιοποιείτε.

Μετακινήστε τον καναπέ σας

Μπορεί να αισθάνεστε υπέροχα όταν χαλαρώνετε στην αγαπημένη σας θέση μπροστά από το θερμαντικό σώμα, αλλά με αυτόν τον τόπο απορροφάται θερμότητα, η οποία θα μπορούσε να ζεστάνει περισσότερο όλο το σπίτι.

Απομακρύνοντας το θερμαντικό σώμα από ογκώδη αντικείμενα, ο θερμός αέρας που εκπέμπεται κυκλοφορεί ελεύθερα και ζεσταίνει ομοιόμορφα το σπίτι σας.

Το ίδιο ισχύει και για το στέγνωμα των ρούχων: κρατήστε τα μακριά από την πηγή θέρμανσης και μην την καλύπτετε, ώστε να αξιοποιήσετε στο έπακρο την πηγή θερμότητας.

Μεγιστοποιήστε τη μόνωση σας

Όσον αφορά τη θερμότητα, περίπου το 25% χάνεται μέσω της οροφής, εάν μένετε στον τελευταίο όροφο. Το ποσοστό αυτό μπορεί εύκολα να μειωθεί, εγκαθιστώντας 25 cm μόνωση σε όλη την ταράτσα. Το ίδιο ισχύει εάν μένετε στον πρώτο όροφο, πάνω από την πυλωτή. Σε αυτήν την περίπτωση πρέπει να φροντίσετε για τη μόνωση της οροφής της πυλωτής.

Είναι επίσης πολύ σημαντικό να ελέγξετε τη μόνωση στους τοίχους του σπιτιού σας, καθώς περίπου το 1/3 της θερμότητας σε ένα μη μονωμένο σπίτι, χάνεται. Παρόλο που η μόνωση των τοίχων δεν είναι φτηνή, το κόστος γρήγορα θα αποσβεστεί από το λογαριασμό ενέργειας.

Διατηρήστε το νερό ζεστό

Βεβαιωθείτε ότι ο θερμοσίφωνάς ή και το boiler σας είναι σωστά μονωμένοι, ώστε να διατηρούν το νερό ζεστό για περισσότερες ώρες. Με αυτόν τον τρόπο μειώνετε το κόστος της ενέργειας που καταναλώνετε.

Η Παγκόσμια Ενεργειακή Κοινότητα θεωρεί ότι η μόνωση της δεξαμενής νερού θα μπορούσε να εξοικονομήσει μέχρι και 190€ το χρόνο. Ακόμη και η αναβάθμιση της υπάρχουσας μόνωσης της δεξαμενής όμως, θα σας βοηθήσει να εξοικονομήσετε χρήματα.

Χαμηλώστε το διακόπτη

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά ελάχιστη θερμοκρασία 21° C στο σαλόνι. Η σχετική έρευνα υποδεικνύει ότι η ρύθμιση του θερμοστάτη σας κατά 1° C λιγότερο, θα μπορούσε να μειώσει το λογαριασμό θέρμανσης έως και 10%. Γι αυτό, διατηρήστε τον επιλογέα στους 18 ° C, εξοικονομήστε χρήματα και αποφύγετε τις αρνητικές επιπτώσεις ενός κρύου σπιτιού.

Κρατήστε το κρύο έξω από το σπίτι

Η στεγανοποίηση στις πόρτες, στα παράθυρα και στις ρωγμές στα πατώματα μπορούν να μειώσουν αισθητά το λογαριασμό ενέργειας. Και μπορείτε να το κάνετε μόνοι σας για πολύ μικρό κόστος. Αυτοκόλλητες σφραγίδες από καουτσούκ γύρω από τις πόρτες και τα παράθυρα είναι σχετικά φτηνές και εύκολες στην εγκατάσταση. Αξίζει, λοιπόν, να σφραγιστούν όλες οι πόρτες και τα παράθυρα πριν από το χειμώνα.

Τοποθετήστε βαλβίδες θερμοστάτη

Έρευνα στο Πανεπιστήμιο του Salford, έδειξε ότι η εγκατάσταση ρυθμιστών θέρμανσης και βαλβίδων θερμομαγνητικής ακτινοβολίας έχει ως αποτέλεσμα την εξοικονόμηση ενέργειας κατά 40%, σε σύγκριση με ένα σπίτι χωρίς ρυθμιστές.

Έτσι, η θέρμανση λειτουργεί σε προκαθορισμένες χρονικές στιγμές, ώστε να καταναλώνετε ενέργεια μόνο όταν τη χρειάζεστε.

Επιπλέον, οι νέοι έξυπνοι θερμοστάτες ελέγχονται μέσω του κινητού σας, ώστε να μπορείτε να ενεργοποιείτε τη θέρμανση σας στο σπίτι, ώστε  να είναι ζεστό όταν φτάσετε!

Αναβαθμίστε το λέβητα

Εάν ο λέβητας σας είναι άνω των 10 ετών, ίσως είναι καιρός να τον αντικαταστήσετε με ένα νέο, αποδοτικότερο μοντέλο. Ανάλογα με τον τύπο του παλιού σας λέβητα και το σπίτι σας, θα μπορούσατε να εξοικονομήσετε αρκετά χρήματα, με ένα νέο λέβητα συμπύκνωσης ονομαστικής τιμής Α -. Ο λόγος είναι ότι χρησιμοποιεί λιγότερη ενέργεια για να παράγει την ίδια ποσότητα θερμότητας.

Αντανάκλαση Θερμότητας

Οι θερμοπομποί είναι οικονομικοι, εύκολοι στην εγκατάσταση και θερμαίνουν το χώρο και όχι τους τοίχους σας. Και αυτό γιατί λειτουργούν με την ανάκλαση της θερμότητας πίσω στο δωμάτιο και όχι με την απορρόφηση.

Ενημερωθείτε για θερμαντικά σώματα και θερμοπομπούς από τους ειδικούς της Sani Hellas, αποκλειστικό αντιπρόσωπο των δύο μεγαλύτερων ευρωπαϊκών οίκων ηλεκτρικής θέρμανσης Nobo και Atlantic.