Πώς να κάνετε το σπίτι σας ενεργειακά φιλικό

Πώς να κάνετε το σπίτι σας ενεργειακά φιλικό

Ακόμα και ελάχιστες μετατροπές στο σπίτι σας, αλλά και στις καθημερινές σας συνήθειες, μπορούν να αποδειχθούν εξαιρετικά ωφέλιμες για το περιβάλλον αλλά και την τσέπη σας! Δείτε πώς μπορείτε να κάνετε το σπίτι σας ενεργειακά φιλικό, εύκολα και οικονομικά!

Η μετατροπή ενός σπιτιού σε ενεργειακά φιλικό και η ταυτόχρονη μείωση των λογαριασμών ενέργειας, αποδεικνύεται ευκολότερη υπόθεση από ό,τι μπορούμε να φανταστούμε! Αρκούν μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά μας αλλά και στη φροντίδα του σπιτιού μας! Άλλωστε, το χρωστάμε στο περιβάλλον, αλλά και στην τσέπη μας!

Τι μπορείτε να κάνετε σήμερα;

Μειώστε τη θερμοκρασία του θερμοσίφωνα σας στους 60 C. Με αυτόν τον τρόπο, όχι μόνο θα εξοικονομήσετε ενέργεια και χρήματα, αλλά θα αποφύγετε θερμοκρασίες που δεν είναι καν ανεκτές από το ανθρώπινο σώμα!

Ξεκινήστε να χρησιμοποιείτε ρυθμίσεις εξοικονόμησης ενέργειας στις οικιακές συσκευές: στο ψυγείο, στο πλυντήριο πιάτων, στο πλυντήριο ρούχων αλλά και στο στεγνωτήριο. Είναι ενδεικτικό ότι το ζέσταμα του νερού κατά την πλύση των ρούχων στο πλυντήριο καταναλώνει το 90% της συνολικής ενέργειας!

Αναζητήστε ευκαιρίες για να αντικαταστήσετε τις λάμπες πυρακτώσεως με συμπαγείς φθορισμού ή LED. Οι συγκεκριμένοι λαμπτήρες εξοικονομούν τα τρία τέταρτα της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνουν οι πυράκτωσης. Προτιμήστε λαμπτήρες 60-100W για τα φώτα που χρησιμοποιούνται αρκετές ώρες την ημέρα. Άλλωστε, οι λαμπτήρες φθορισμού (CFL) και τα LED ταιριάζουν με τα περισσότερα φωτιστικά.

Ελέγξτε την ηλικία και την κατάσταση των μεγάλων οικιακών συσκευών σας, ειδικά του ψυγείου! Μπορεί να θέλετε να αντικαταστήσετε κάποια με ένα ενεργειακά πιο αποδοτικό μοντέλο, προτού αυτό… πεθάνει. Σε αρκετές περιπτώσεις οι συσκευές με χαμηλότερη ενεργειακή κατανάλωση είναι πιο ακριβές. Είναι σίγουρο όμως ότι αποσβένουν πολύ γρήγορα το κόστος τους!

Καθαρίστε ή αντικαταστήστε τα φίλτρα στα κλιματιστικά, για να αυξήσετε την απόδοσή τους.

Κλείνετε την παροχή ρεύματος όταν δε χρησιμοποιείτε τις ηλεκτρονικές σας συσκευές: η ενέργεια που καταναλώνουν σε κατάσταση αναμονής, κάνουν μεγάλη διαφορά στο λογαριασμό της ηλεκτρικής ενέργειας!

Τι μπορείτε να κάνετε σε μία εβδομάδα;

Αγοράστε ντους χαμηλής ροής, αεριστήρες βρύσης και λαμπτήρες φθορισμού CFL ή LED.

Εάν έχετε διαρροές θερμότητας από παλιά κουφώματα, μονώστε τα σωστά! Τα υλικά μόνωσης των κουφωμάτων είναι ιδιαίτερα οικονομικά και μπορείτε να τα βρείτε ακόμα και στα super market. Μην ξεχάσετε να μονώσετε και το κάτω μέρος της εξώπορτας!

Αξιολογήστε τα συστήματα θέρμανσης και ψύξης στο σπίτι και προσδιορίστε εάν κάποια αντικατάσταση θα ήταν δικαιολογημένη. Ή ακόμα και αν με κάποια προσαρμογή θα λειτουργούν πιο αποτελεσματικά! Στόχος είναι να μειωθεί η κατανάλωση, όχι η απόδοσή τους!

Επενδύστε σε μία συσκευή παρακολούθησης της κατανάλωσης ενέργειας στο σπίτι, για να γνωρίζετε πού καταναλώνεται το μεγαλύτερο ποσοστό.

Τι μπορείτε να κάνετε σε ένα μήνα;

Συγκεντρώστε τους λογαριασμούς κατανάλωσης ενέργειας, ηλεκτρικής και θέρμανσης και στοχεύστε στη μείωση του πιο υψηλού λογαριασμού

Εξετάστε χώρους όπως ταράτσες και υπόγεια και αναζητήστε το είδος της μόνωσης που έχει γίνει. Μήπως απαιτείται συντήρηση;

Μονώστε τους σωλήνες ζεστού νερού, ειδικά στα σημεία που διέρχονται από μη θερμαινόμενες περιοχές.

Σφραγίσετε τις μεγαλύτερες διαρροές αέρα στο σπίτι σας - εκείνες που σφυρίζουν τις ημέρες με αέρα. Συνήθως οι χειρότεροι ένοχοι δεν είναι τα παράθυρα και οι πόρτες, αλλά τα κενά γύρω από τα φωτιστικά σε μονωμένες οροφές και οι ημιτελείς χώροι πίσω από τα ντουλάπια και τις ντουλάπες. Μέσα από αόρατες ρωγμές και τρύπες μπορεί να διαφεύγει τόση θερμότητα ή ψύξη, όση και αν αφήνατε μία πόρτα ή ένα παράθυρο ανοιχτό!

Τη νύχτα και κάθε φορά που φεύγετε από το σπίτι σας, ρυθμίστε το θερμοστάτη σας για να εξοικονομείτε ενέργεια θέρμανσης το χειμώνα και ενέργεια ψύξης το καλοκαίρι. Είναι πολυ πιθανό να βρείτε ιδιαίτερα βολική την εγκατάσταση ενός προγραμματιζόμενου θερμοστάτη.

Τι μπορείτε να κάνετε σε ένα χρόνο;

Μονώστε! Εάν οι τοίχοι σας δεν είναι μονωμένοι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε νιφάδες κυτταρίνης ή άλλα φυσικά υλικά!

Αντικαταστήστε τις παλιές, αναποτελεσματικές συσκευές. Ακόμη και αν η συσκευή έχει λίγα χρήσιμα χρόνια ακόμα, η αντικατάστασή της με ένα μοντέλο υψηλής απόδοσης είναι μια καλή επένδυση. Και σίγουρα θα σας αποδώσει στο λογαριασμό.

Αντικαταστήστε τα κουφώματα, με ενεργειακά αποδοτικά μοντέλα.

Εάν έχετε κήπο, μειώστε το κόστος κλιματισμού, φυτεύοντας δέντρα και θάμνους γύρω από το σπίτι σας, ειδικά στη δυτική πλευρά.

Η Sani Hellas μπορεί να σας βοηθήσει με λύσεις για τη θέρμανση του σπιτιού σας, ώστε να μειώσετε τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας και να βελτιώσετε τα επίπεδα υγρασίας .

Όταν πρόκειται για το σπίτι μας, τίποτα δεν είναι σημαντικότερο από τη λειτουργική θέρμανση. Επισκεφθείτε, λοιπόν, τους εμπειρογνώμονες της Sani Hellas για βοήθεια στη συντήρηση, την επισκευή ή και την αντικατάσταση του εξοπλισμού θέρμανσης.

Μπορούμε επίσης να εγκαταστήσουμε προγραμματιζόμενους θερμοστάτες και συστήματα ζωνών για να σας βοηθήσουμε να προσαρμόσετε τη θερμοκρασία στους χώρους του σπιτιού σας, αναλογα με τις δικές σας ανάγκες.

Για περισσότερες συμβουλές θέρμανσης, επικοινωνήστε με τη Sani Hellas σήμερα στο 2103236627 ή στο info@sanihellas.gr!