Kαθαριστης αερα - τί είναι η τιμή CADR;

Kαθαριστης αερα - τί είναι η τιμή CADR;

CADR (Clean Air Delivery Rate)

Το Clean Air Delivery Rate, για συντομία CADR, ενός καθαριστή αέρα είναι η αριθμητική τιμή που αντιστοιχεί σε έναν καθαριστή αέρα βάσει ανεξάρτητων δοκιμών που εκτελούνται για τον Σύνδεσμο Κατασκευαστών Οικιακών Συσκευών (Association of Home Appliance Manufacturers ή AHAM). Η AHAM αξιολογεί τα CADR των φίλτρων αέρα από τη δεκαετία του '80.

Η τιμή CADR αποτελεί ένδειξη του όγκου φιλτραρισμένου - καθαρού αέρα που δύναται να αποδώσει ένας καθαριστής αέρας. Η τιμή CADR περιγράφει πόσο καλά ο καθαριστής αέρα μειώνει τον καπνό του τσιγάρου, τη γύρη και τη σκόνη. Με άλλα λόγια, το CADR είναι το αντικειμενικό πρότυπο αξιολόγησης, με το οποίο οι πιθανοί αγοραστές μπορούν εύκολα να αξιολογήσουν την αποτελεσματικότητα ενός καθαριστή αέρα.

Πώς καθορίζεται το CADR;

Η πιστοποίηση γίνεται από ειδικά ανεξάρτητα εργαστήρια, πιστοποιημένα με το πρότυπο ANSI/AHAM AC-1-198..

  • Ο καθαριστής τοποθετείται σε θάλαμο δοκιμών 1008 κυβικών ποδιών [περίπου 28,54 κυβικά μέτρα].
  • Πριν τεθεί σε λειτουργία ο καθαριστής αέρα, μετράται η ποσότητα των ρύπων στο δωμάτιο.
  • Ο καθαριστής αέρα τίθεται σε λειτουργία στην υψηλότερη ταχύτητα ανεμιστήρα και για χρονικό διάστημα είκοσι λεπτών, κατά το οποίο η ποσότητα των ρύπων επανεκτιμάται περιοδικά.
  • Τέλος, η μείωση των ρύπων συγκρίνεται με τη φυσικό ρυθμό αποσύνθεσης.

Όταν ολοκληρωθεί αυτή η δοκιμή, οι ελεγκτές προχωρούν στην αξιολόγηση της συσκευής.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Προστασίας του Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Πολιτειών :

"Το CADR είναι η βαθμολόγηση της ικανότητας του καθαριστή αέρα να παρέχει απαλλαγμένο από ρύπους αέρα στο χώρο, εκφρασμένης σε κυβικά πόδια ανά λεπτό. Για παράδειγμα, εάν ένας καθαριστής αέρα έχει αξιολόγηση CADR 250 για σωματίδια σκόνης, μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σωματιδίων σκόνης στην ίδια συγκέντρωση που θα επιτευχθεί προσθέτοντας 250 κυβικά πόδια καθαρού αέρα κάθε λεπτό."

 

Συσκευές επεξεργασίας αέρα Kullhaus. Premium αφυγραντήρες και καθαριστές αέρα ιονιστές Kullhaus. Kαθαρός αέρας στο σπίτι.