Φίλτρο HEPA καθαριστή αέρα. Τί είναι και πώς λειτουργεί;

Φίλτρο HEPA καθαριστή αέρα. Τί είναι και πώς λειτουργεί;

Εάν κάνετε έρευνα αγοράς για καθαριστή αέρα, τότε ίσως να έχετε συναντήσει τον όρο HEPA να χρησιμοποιείται ως μέσο καθαρισμού του αέρα. Θα αναρωτιέστε πιθανών τί είναι το φίλτρο HEPA και πώς αυτό λειτουργεί. Η χρήση του φίλτρου HEPA ως μέσο φιλτραρίσματος του αέρα είναι μια σημαντική, όσο και δημοφιλής μορφή τεχνολογίας καθαρισμού του αέρα, που θα πρέπει να γνωρίζετε προκειμένου να κάνετε το σωστή αγορά καθαριστή αέρα.

Ο όρος HEPA είναι το αρκτικόλεξο του αγγλικού όρου "High Efficiency Particulate Air", που σημαίνει Υψηλής Απόδοσης Φίλτρο Σωματιδίων Αέρα).

Η ιστορία του φίλτρου HEPA

Ο όρος HEPA είναι ένας χαρακτηρισμός που χρησιμοποιείται για να περιγράψει φίλτρα ικανά να παγιδέψουν το 99,97% των σωματιδίων 0,3 micron. Παρ’όλο που το πρότυπο και η διαδικασία για την πιστοποίηση HEPA δεν καθιερώθηκε μέχρι το 1983, η ανάπτυξη των φίλτρων HEPA χρονολογείται από τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, όταν οι αμερικανοί επιστήμονες του Manhattan project δημιούργησαν το πρώτο φίλτρο HEPA, δίνοντας τη δυνατότητα να αιχμαλωτίσουν τα ραδιενεργά σωματίδια που απελευθερώνονται κατά τη δημιουργία της ατομικής βόμβας.

Γιατί 0,3 micron;

Οι επιστήμονες έχουν χαρακτηρίσει αυτό το μέγεθος micron (0,3) το πιο διεισδυτικό μέγεθος σωματιδίων. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι σωματίδια αυτού του μεγέθους παρακάμπτουν τα φίλτρα αέρα περισσότερο από τα μεγαλύτερα ή μικρότερα σωματίδια.

Από τι αποτελούνται και πώς λειτουργούν τα φίλτρα HEPA; Τα πιο σύγχρονα φίλτρα HEPA είναι κατασκευασμένα από συνυφασμένες ίνες γυαλιού που στρέφονται και στρέφονται σε πολλές κατευθύνσεις για να δημιουργήσουν έναν ινώδη λαβύρινθο. Καθώς τα σωματίδια περνούν μέσα από αυτόν τον ιστό, απομακρύνονται από την κυκλοφορία ως εξής:

• Άμεση Επαφή: Μεγάλες μολυσματικές ουσίες, όπως ορισμένοι τύποι σκόνης, μούχλας και γύρης, ταξιδεύουν σε ευθεία διαδρομή, συγκρούονται με μια ίνα και κολλάνε σε αυτήν.

• Κοσκίνισμα: η ροή του αέρα μεταφέρει ένα σωματίδιο μεταξύ δύο ινών, αλλά το σωματίδιο είναι μεγαλύτερο από το χώρο, έτσι παγιδεύεται.

• Αναχαίτιση: Η ροή του αέρα είναι αρκετά ομαλή για να ανακατευθύνεται γύρω από τις ίνες, αλλά χάρη στην αδράνεια, τα σωματίδια συνεχίζουν το δρόμο τους και κολλάνε στις πλευρές των ινών.

• Διάχυση: Μικρά εξαιρετικά λεπτά σωματίδια κινούνται πιο ακανόνιστα από τα μεγαλύτερα, οπότε είναι πιο πιθανό να χτυπήσουν και να κολλήσουν στις ίνες.

Τί είναι ένα μικρόμετρο (micron);

Τα σωματίδια κυμαίνονται από εξαιρετικά μικροσκοπικά έως πλήρως ανιχνεύσιμα από το ανθρώπινο μάτι. Τα μικρά, που είναι το ένα εκατομμυριοστό του μέτρου, χρησιμοποιούνται για τη μέτρηση των σωματιδίων. Για να έχετε μια καλύτερη ιδέα για το μέγεθος ενός micron ή μικρότερο αυτού, σκεφτείτε ότι δεν μπορούμε να δούμε οπτικά τίποτα μικρότερο από 10 μικρόμετρα. Τα βακτήρια μπορεί να κυμαίνονται από 0,3 έως 60 μικρόμετρα και 1 μικρόμετρο ισούται με 0,0001 χιλιοστόμετρο.

Πίνακας σύγκρισης Μικρόμετρων:

Σπόρια: 3 - 40 μικρόμετρα

Μούχλα: 3 - 12 μικρόμετρα

Βακτήρια: 0,3 - 60 μικρόμετρα

Εκπομπές αυτοκινήτων: 1 - 150 μικρόμετρα

Καθαρό οξυγόνο: 0.0005 μικρόμετρα

Πώς λειτουργούν τα φίλτρα HEPA;

Με απλά λόγια, τα φίλτρα HEPA παγιδεύουν τους ρύπους του αέρα σε ένα πολύπλοκο δίκτυο ινών. Ανάλογα με το μέγεθος του σωματιδίου, αυτό μπορεί να συμβεί με τέσσερις διαφορετικούς τρόπους: αδρανειακή πρόσκρουση, διάχυση, αναχαίτιση ή κοσκίνισμα.

• Μεγαλύτερα επιβλαβή σωματίδια παγιδεύονται από αδρανειακή πρόσκρουση και κοσκίνισμα. Τα σωματίδια συγκρούονται με τις ίνες και μπλοκάρονται ή σταματούν όταν προσπαθούν να περάσουν από τις ίνες.

• Τα σωματίδια μεσαίου μεγέθους, καθώς κινούνται μέσω του φίλτρου, συλλαμβάνονται από τις ίνες με αναχαίτιση.

• Μικρότερα σωματίδια διαχέονται καθώς περνούν μέσα από το φίλτρο και τελικά συγκρούονται με μια ίνα και παγιδεύονται.

Είναι όλα τα φίλτρα HEPA τα ίδια;

Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, δεν είναι όλα τα φίλτρα HEPA τα ίδια. Υπάρχουν σημαντικές ποιοοτικές διαφορές στη σύνθεση και τη χρήση.

Υπάρχουν διαφορετικές τεχνολογίες καθαρισμού του αέρα: ενεργός άνθρακας, ιονισμός, όζον, τεχνολογία UV και HEPA, για να αναφέρουμε μερικές. Ορισμένοι καθαριστές αέρα χρησιμοποιούν συνδυασμό τεχνολογιών, ενώ άλλοι χρησιμοποιούν μόνο μία τεχνολογία. Σε κάθε περίπτωση, για να έχετε τα βέλτιστα αποτελέσματα καθαρισμού αέρα, θα πρέπει ο καθαριστής αέρα που θα επιλέξετε να διαθέτει πραγματικό φίλτρο HEPA τύπου H13 (true HEPA).

 

Φίλτρο HEPA καθαριστή αέρα Kullhaus AERO. Είναι ικανό να παγιδέψει το 99,97% των σωματιδίων 0,3 micron

 

Φίλτρο HEPA 13

Σύμφωνα με το ινστιτούτο INRS (Institut National de Recherche et de Securite) μόνο καθαριστές αέρα εξοπλισμένοι με φίλτρα HEPA ελάχιστης κλάσης H13 και σύμφωνα με το πρότυπο EN 1822-1 μπορούν να σταματήσουν αποτελεσματικά τα aerosols που ενδέχεται να μεταφέρουν τον ιό. Αυστηρή προϋπόθεση η τακτική συντήρηση του φίλτρου HEPA να πραγματοποιείται σύμφωνα με τις συστάσεις του κατασκευαστή.

Το 2016, η NASA, στη βάση διάφορων θεωριών δημοσίευσε μια μελέτη σχετικά με το φίλτρο HEPA 13 που έδειχνε ότι είχε την ικανότητα να παρακρατά σωματίδια της τάξης των 10 νανομέτρων (0,1 μικρόμετρα), μέγεθος που αντιστοιχεί σε αυτό του SARS-CoV-2. Πράγματι, η διάμετρος του στελέχους είναι μεταξύ 60 και 140 νανομέτρων, που αντιπροσωπεύει 0,06 έως 0,14 μικρόμετρα, επιβεβαιώνοντας κατ’αυτό τον τρόπο το επιχείρημα του INRS σχετικά με το φίλτρο HEPA 13.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να τονιστεί ότι οι καθαριστές αέρα δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να αντικαταστήσουν την πρόσληψη εξωτερικού αέρα και πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο ως συμπλήρωμα στα συστήματα εξαερισμού.

 

Συσκευές επεξεργασίας αέρα Kullhaus. Premium αφυγραντήρες και καθαριστές αέρα ιονιστές Kullhaus. Kαθαρός αέρας στο σπίτι.