Φίλτρο HEPA 13 - ένα πλεονέκτημα έναντι του Covid-19

Φίλτρο HEPA 13 - ένα πλεονέκτημα έναντι του Covid-19

Μετάδοση Sars-Cov 2: τί γνωρίζουμε;

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει εντοπίσει 3 οδούς μετάδοσης του Covid-19: Όταν αγγίζουμε τους βλεννογόνους του προσώπου (μάτια, μύτη, στόμα) με χέρια ή επιφάνειες μολυσμένες με τον ιό. Όταν ερχόμαστε σε επαφή με σταγονίδια όταν ένα μολυσμένο άτομο μας μιλάει, βήχει, φταρνίζεται ή φυσάει τη μύτη του. Όταν εισπνέουμε τα μολυσμένα αερολύματα στον αέρα, που εκπέμπονται από ένα μολυσμένο άτομο, όταν αυτό μιλά, βήχει, γελάει κλπ … Οι δύο τελευταίοι τρόποι μετάδοσης είναι πιο πιθανοί όταν οι άνθρωποι βρίσκονται σε κοντινή απόσταση (λιγότερο από ένα μέτρο) με ένα μολυσμένο άτομο. Μάλλον, η μετάδοση μέσω αερολυμάτων μπορεί να προκληθεί σε εσωτερικούς χώρους, γεμάτο με ανθρώπους και με ανεπαρκή αερισμό.
 

Φίλτρο HEPA 13: η λύση;

Οι καθαριστές αέρα βοηθούν στην καταπολέμηση της εξάπλωσης βακτηρίων και ιών, αλλά επίσης εξαλείφουν τις άσχημες οσμές και τις πτητικές οργανικές ενώσεις (VOCs), χρησιμοποιώντας διάφορες διαδικασίες. Οι συσκευές που βασίζονται στο φίλτρο HEPA (High Efficiency Particulate Air Filter) συλλαμβάνουν τα μικρότερα σωματίδια στον αέρα.
 
Εθνικό Ινστιτούτο Έρευνας Και Ασφάλειας Γαλλίας

Σύμφωνα με το  INRS l’Institut National de Recherche et de Securite (Εθνικό Ινστιτούτο Έρευνας και Ασφάλειας), σε καμία περίπτωση δεν συνιστάται η χρήση συσκευών που χρησιμοποιούν φυσικοχημική επεξεργασία του αέρα (κατάλυση, φωτοκατάλυση, απολύμανση με υπεριώδη ακτινοβολία, πλάσμα, οζονισμό, …) Όχι μόνο δεν έχει αποδειχθεί η αποτελεσματικότητά τους έναντι των ιών, αλλά μετά από υποβάθμιση των ρύπων που μερικές φορές είναι ατελής, μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την ποιότητα του εσωτερικού αέρα μέσω του σχηματισμού δυνητικά επικίνδυνων ενώσεων για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων των χημικών παραγόντων CMR.” ( [βλ.άρθρο]


Το ινστιτούτο είναι κατηγορηματικό: ”μόνο συσκευές εξοπλισμένες με φίλτρα HEPA ελάχιστης κλάσης H13 σύμφωνα με το πρότυπο EN 1822-1 μπορούν να σταματήσουν αποτελεσματικά τα αερολύματα που είναι πιθανό να μεταφέρουν τον ιό, υπό την προϋπόθεση ότι η τακτική συντήρηση πραγματοποιείται σύμφωνα με τις συστάσεις του προμηθευτή.”

 
Τα Φίλτρα HEPA 13 Συλλαμβάνουν Και Φιλτράρουν Το 99,95% Των Σωματιδίων 0,3 Micron

Το 2016, η NASA, στη βάση διαφόρων θεωρητικών θέσεων, δημοσίευσε μια μελέτη σχετικά με το φίλτρο HEPA 13 που έδειχνε ότι είχε ικανότητα σύλληψης σωματιδίων της τάξης των 10 νανομέτρων (0,1 μικρόμετρα), μέγεθος που αντιστοιχεί σε αυτό του SARS-CoV-2. Πράγματι, η διάμετρος του στελέχους είναι μεταξύ 60 και 140 νανομέτρων, που αντιπροσωπεύει 0,06 έως 0,14 μικρόμετρα, υποστηρίζοντας έτσι το επιχείρημα του INRS στο φίλτρο HEPA 13.

 
Ελληνικός Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας

Ο ΕΟΔΥ στην επίσημη ιστοσελίδα του έχει αναρτήσει  [“Οδηγίες για τον καθαρισμό και την απολύμανση του περιβάλλοντος Χώρων Παροχής Υπηρεσιών Υγείας που έχουν εκτεθεί στον ιό SARS-CoV-2”] . Στην παράγραφο 4.1 που αφορά τις Γενικές συστάσεις για τον αερισμό, μεταξύ άλλων αναφέρει: “ - Η πιθανή μολυσματικότητα του αέρα μειώνεται από 100% σε λιγότερο από 1% εντός 30 λεπτών για χώρο με ενεργητικό σύστημα αερισμού 10 έως 12 αλλαγές αέρα ανά ώρα (ACH) και εντός 1 ώρας για χώρο με ενεργητικό σύστημα αερισμού 6 αλλαγές αέρα ανά ώρα (ACH). - **H ανακύκλωση του αέρα χωρίς να έχει εξασφαλιστεί ο συνεχής καθαρισμός αυτού με φίλτρα HEPA πρέπει να αποφεύγεται πλήρως, ιδιαίτερα σε χώρους παραγωγής αερολύματος.** - H χρήση φορητών μονάδων με φίλτρα HEPA για φιλτράρισμα του αέρα κοντά στο σημείο που ήταν ασθενής αποτελεί μια ενδεδειγμένη λύση, όπου απαιτείται.”

Αριθμός αλλαγών (καθαρισμού) του αέρα ανά ώρα

Θα πρέπει επίσης να υπογραμμιστεί ότι η αποτελεσματικότητα του καθαριστή αέρα με φίλτρο HEPA 13 εξαρτάται από το πόσες φορές περνάει (καθαρίζεται) ο αέρας ανά ώρα από τον καθαριστή αέρα. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ θα πρέπει να υπολογίζεται 10 - 12 αλλαγές ανά ώρα. Είναι σημαντικό να γνωρίζεται τον βαθμό CADR του καθαριστή αέρα. Αυτός προσδιορίζει τον όγκο φιλτραρισμένου – καθαρού αέρα που δύναται να αποδώσει ένας καθαριστής αέρας ανά ώρα. Με άλλα λόγια, το CADR είναι το αντικειμενικό πρότυπο αξιολόγησης της ικανότητας - αποτελεσματικότητας ενός καθαριστή αέρα.

 

Αριθμός αλλαγών αέρα σύμφωνα με τον Όγκο Αέρα

Όγκος αέρα δωματίου: Μετρήστε το μήκος, το πλάτος και το ύψος του δωματίου σας σε μέτρα και πολλαπλασιάστε τα τρία μαζί για να σας δώσει το κυβικό όγκο του αέρα του δωματίου [m³]. Εάν τα συμπτώματα είναι ήπια, τρεις φορές την ώρα, θα είναι μια χαρά, πέντε φορές την ώρα, θα δώσει καλύτερα αποτελέσματα. Εάν η αλλεργία σας είναι σοβαρή, καθώς και για την αντιμετώπιση καπνού από τσιγάρο, θα πρέπει να υπολογίσετε επτά ή οκτώ φορές αλλαγή του αέρα ανά ώρα.

 

Μοντέλο Αριθμός αλλαγών αέρα ανά ώρα
Kullhaus AERO 3 4 5 6 7 8
  124m³ 93m³ 74m³ 62m³ 53m³ 46m³

Μοντέλο Αριθμός αλλαγών αέρα ανά ώρα
Kullhaus AERO+ 3 4 5 6 7 8
  165m³ 124m³ 99m³ 82m³ 71m³ 62m³
 

Συμπεράσματα

Το φίλτρο HEPA 13 είναι επομένως εξαιρετικά αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση του Covid-19, σε συνδυασμό με [1] την ύπαρξη ενός καλού συστήματος εξαερισμού (μηχανικό ή φυσικό) και [2] το σωστό υπολογισμό ώστε ο συνολικός αέρας δωματίου να περνάει (καθαρίζεται) 10 -12 φορές ανά ώρα από τον καθαριστή αέρα.

 

Φίλτρο HEPA 13 - ένα πλεονέκτημα έναντι του Covid-19