Πως θα επιλέξω τον κατάλληλο αφυγραντήρα;

Πως θα επιλέξω τον κατάλληλο αφυγραντήρα;

Πριν αποφασίσετε να αγοράσετε έναν αφυγραντήρα, θα ήταν χρήσιμο να γνωρίζετε ορισμένα βασικά κριτήρια για την αξιολόγηση της πληθώρας των αφυγραντήρων που κυκλοφορούν στην αγορά.

Αφυγραντήρας με ζεόλιθο ή συμπιεστή;

Αφυγραντήρας με συμπιεστή: Οι αφυγραντήρες που λειτουργούν με συμπιεστή είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος που διατίθεται στην αγορά. Ο συμπιεστής ουσιαστικά συγκεντρώνει κρύο και θερμό αέρα στο εσωτερικό και επαναπροωθεί τον αέρα πίσω στο χώρο σας μέσω μιας ειδικής διαδικασίας, φιλτραρισμένο και χωρίς την παρουσία σωματιδίων υγρασίας. Το εύρος λειτουργίας ενός αφυγραντήρα με συμπιεστή είναι 5-35°C. Ωστόσο, εάν η θερμοκρασία του χώρου πέσει κάτω από τους 15°C, η ικανότητα αφύγρανσης μειώνεται σημαντικά. Επομένως, εάν σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε έναν αφυγραντήρα σε χώρο με χαμηλές θερμοκρασίες, είναι απαραίτητη η χρήση αφυγραντήρα τεχνολογίας ξηραντικού.

Αφυγραντήρας με ζεόλιθο: Πρόκειται για την τεχνολογία αφύγρανσης που βασίζεται στη χρήση ζεόλιθου [απορροφητικό υλικό ξήρανσης] και καθίσταται ιδανική, και πρωτίστως απαραίτητη, για χώρους με ελάχιστη ή καθόλου θέρμανση [κάτω από 15°C].

Γενικός κανόνας

Σε δωμάτια όπου η θερμοκρασία χώρου είναι κάτω των 15°C θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί αφυγραντήρας με ζεόλιθο [desiccant]. Είναι η μόνη τεχνολογία αφυγραντήρα που λειτουργεί ανεπηρέαστα σε χαμηλές θερμοκρασίες.

Αντιθέτως, όταν η θερμοκρασία χώρου είναι μεγαλύτερη από 15°C συνιστάται η χρήση αφυγραντήρα με συμπιεστή [compressor]. Θα έχει μεγαλύτερη αφυγραντική ικανότητα, με πολύ χαμηλότερη κατανάλωση ρεύματος.

Κατανάλωση αφυγραντήρα

Αναμφισβήτητα το σημαντικότερο κριτήριο για την επιλογή ενός αφυγραντήρα. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η κατανάλωση ενέργειας ενός αφυγραντήρα με συμπιεστή ποικίλλει ανάλογα με τη θερμοκρασία του χώρου και τη σχετική υγρασία σε κάθε δεδομένη στιγμή. Για το λόγο αυτό η κατανάλωση ισχύος των αφυγραντήρων συμπιεστή μετράται διεθνώς σε θερμοκρασία 27°C με σχετική υγρασία 60% και αναφέρεται ως Ονομαστική ισχύς. Με προσεκτικό έλεγχο, θα παρατηρήσετε ότι πολλοί κατασκευαστές δεν αναφέρουν την "πραγματική" κατανάλωση ισχύος του αφυγραντήρα, αλλά τη μετρούν υπό διαφορετικές συνθήκες δωματίου. Σε κάθε περίπτωση, όταν ελέγχετε την κατανάλωση ισχύος ενός αφυγραντήρα με συμπιεστή, βεβαιωθείτε ότι αναγράφεται ως Ονομαστική ισχύς σε συνθήκες 27°C RH60% (Rated Power). Είναι προφανές ότι όσο χαμηλότερη είναι η κατανάλωση ισχύος, τόσο το καλύτερο!

Επιπλέον, αρκετές μάρκες αφυγραντήρων, όπως η Kullhaus, είναι εξοπλισμένες με ειδικές λειτουργίες που προσφέρουν σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας. Για παράδειγμα, η έξυπνη λειτουργία εξοικονόμησης ενέργειας KULLSAVE λειτουργεί ως έξης:

Αφού ρυθμίσετε την επιθυμητή σχετική υγρασία, ιδανικά 50-55%, ο αφυγραντήρας θα λειτουργεί για όσο χρονικό διάστημα χρειάζεται για να επιτευχθεί ο στόχος.

Κατά τη διάρκεια μιας 17λεπτης κατάστασης αναστολής λειτουργίας, η κατανάλωση ενέργειας είναι μόνο περίπου 0,4-0,5W (ανάλογα με το μοντέλο) σε κατάσταση αναμονής. Μετά τα 17 λεπτά, μόνο ο ανεμιστήρας λειτουργεί για περίπου 2 λεπτά. Παρακολουθεί τη σχετική υγρασία του χώρου και μόνο εάν αυτή έχει αυξηθεί κατά +3% πάνω από το επιθυμητό επίπεδο, ο αφυγραντήρας θα ξεκινήσει την αφύγρανση. Διαφορετικά, ο ανεμιστήρας θα λειτουργήσει για περίπου 3 λεπτά σε χαμηλή ταχύτητα και ο αφυγραντήρας θα επιστρέψει σε κατάσταση αναστολής λειτουργίας για 17 λεπτά κ.ο.κ.

Αφυγραντήρας πόσα τετραγωνικά καλύπτει;

Πριν κάνετε την επιλογή σας, είναι σημαντικό να εξετάσετε πόση επιφάνεια μπορεί να καλύψει ένας αφυγραντήρας. Κάθε αφυγραντήρας μπορεί να καλύψει μια συγκεκριμένη επιφάνεια σε κυβικά μέτρα. Ο κρίσιμος παράγοντας που καθορίζει τα τετραγωνικά μέτρα (θεωρούμε ότι το ύψος ταβανιού είναι στα τρία μέτρα) που μπορεί να καλύψει ένας αφυγραντήρας είναι η ροή του αέρα, η οποία μετράται σε κυβικά μέτρα ανά ώρα (m3/h). Τα τετραγωνικά μέτρα είναι πάντα με απόκλιση, καθώς καθοριστικός παράγοντας είναι η διαρρύθμιση των χώρων, όπως διάδρομοι.

Θόρυβος αφυγραντήρα (dB)

Ας ξεκινήσουμε με ένα αδιαμφισβήτητο γεγονός: εντελώς αθόρυβος αφυγραντήρας δεν υπάρχει. Το δεύτερο αδιαμφισβήτητο γεγονός είναι ότι όσο πιο ποιοτικός ο αφυγραντήρας (ποιότητα συμπιεστή, ανεμιστήρα, πλαστικών μερών), όπως επίσης η συναρμολόγηση, το «δέσιμο», τόσο πιο αθόρυβη η λειτουργία του.

Αν σκοπεύετε να τοποθετήσετε έναν αφυγραντήρα με συμπιεστή στην κρεβατοκάμαρα (ή σε οποιοδήποτε χώρο του σπιτιού όπου θέλετε ησυχία), καλό θα ήταν να ελένξετε το επίπεδο ντεσιμπέλ που παράγει. Βέβαια, καθώς ο θόρυβος είναι κάτι το πολύ υποκειμενικό και επίσης πολλές φορές τα dB που αναγράφονται στη συσκευή χωράνε συζήτηση… καλό θα είναι να δείτε/ακούσετε τον αφυγραντήρα σε λειτουργία. Κατ/αυτό τον τρόπο θα μπορέσετε να διαπιστώσετε την ποιότητα των πλαστικών μερών, την ποιότητα κατασκευής του αφυγραντήρα, πιθανό εκνευριστικό τρίξιμο ή συντονισμό των πλαστικών κατά τη λειτουργία της συσκευής, κα.

Η Kullhaus έχει ενσωματώσει τεχνολογίες μείωσης του θορύβου, όπως μόνωση συμπιεστή, υλικά απορρόφησης κραδασμών και πτερύγια ανεμιστήρα που περιορίζουν το θόρυβο. Επίσης, τα στοιχεία θορύβου σε dB που δίνει η Kullhaus για κάθε μοντέλο αφυγραντήρα είναι αποτέλεσμα μετρήσεων σε πλήρως μονωμένο studio με επαγγελματικά μικρόφωνα.

Πού τοποθετώ τον αφυγραντήρα;

Όταν ο αφυγραντήρας χρησιμοποιηθεί για πρώτη φορά στο χώρο, θα ήταν προτιμότερο να δουλέψει στο δωμάτιο που παρουσιάζει το μεγαλύτερο πρόβλημα υπερβολικής υγρασίας. Στη συνέχεια τοποθετήστε τον αφυγραντήρα στο κεντρικότερο σημείο του σπιτιού και ρυθμίστε την επιθυμητή υγρασία στο 55%. Συνήθως το σημείο αυτό είναι στο ξεκίνημα του διαδρόμου που ενώνει όλα τα δωμάτια. Σε σπίτια με πολλούς διαδρόμους είναι πιθανόν να χρειάζεται να μετακινήσετε τον αφυγραντήρα.

Συνεπώς δεν κοιμόμαστε με τον αφυγραντήρα. Τον τοποθετούμε στο κεντρικότερο σημείο του σπιτιού με τις πόρτες των δωματίων ανοιχτές, έτσι ώστε ο αφυγραντήρας να μπορέσει να ρουφήξει την υγρασία. Βεβαιωνόμαστε ότι τα παράθυρα κλειστά.

Αυτόματη επανεκκίνηση αφυγραντήρα

Χρήσιμο και λειτουργικό χαρακτηριστικό. Σε περίπτωση ξαφνικής διακοπής ρεύματος, ο αφυγραντήρας σταματά και όταν επανέλθει το ρεύμα, συνεχίζει αμέσως την προηγούμενη λειτουργία του.

Δεξαμενή νερού αφυγραντήρα (lt)

Κάθε αφυγραντήρας διαθέτει μια δεξαμενή νερού (ή δοχείο νερού), όπου "αποθηκεύεται" το νερό από τη διαδικασία αφύγρανσης. Είναι αποσπώμενη και όσο μεγαλύτερη είναι η χωρητικότητά της (σε λίτρα), τόσο λιγότερες φορές χρειάζεται να αδειάζετε το συσσωρευμένο νερό.

Χρειάζομαι φίλτρα καθαρισμού αέρα, ιονιστή;

Φίλτρο ενεργού άνθρακα, φίλτρο HEPA, ενσωματωμένος ιονιστής, λάμπα UV, είναι κάποια από τα χαρακτηριστικά που μπορεί να διαθέτει ο αφυγραντήρας και βοηθούν στην καταπολέμηση οσμών, την απομάκρυνση μικροσκοπικών σωματιδίων όπως η γύρις, τα ακάρεα σκόνης και σπόρια μυκήτων, καθώς και άλλα σωματίδια όπως βακτήρια κλπ.

Λειτουργία ύπνου

Όταν ενεργοποιείται, η λειτουργία ύπνου προσφέρει χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας, περιορίζοντας ή απενεργοποιώντας τις επιπλέον λειτουργίες ενός αφυγραντήρα στις απολύτως απαραίτητες (όπως ο νυχτερινός φωτισμός).

Η οθόνη ειδικών ενδείξεων παρέχει πληροφορίες σχετικά με τις ρυθμίσεις του αφυγραντήρα, τα επίπεδα σχετικής υγρασίας και άλλες λειτουργίες. Όσο ευκολότερη και απλούστερη είναι η οθόνη ενδείξεων, τόσο ευκολότερη θα είναι η χρήση της συσκευής.

Σύνδεση αφυγραντήρα με την αποχέτευση

Όλα τα μοντέλα αφυγραντήρων της Kullhaus διαθέτουν τη δυνατότητα άμεσης σύνδεσης με σύστημα αποχέτευσης μέσω ειδικού σωλήνα αποχέτευσης.

Χρονοδιακόπτης

Αυτή η λειτουργία σας επιτρέπει να ρυθμίσετε το χρόνο λειτουργίας του αφυγραντήρα σας για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, που κυμαίνεται από λίγα λεπτά έως και 24 ώρες.