Αφυγραντήρας με ζεόλιθο ή συμπιεστή;

Αφυγραντήρας με ζεόλιθο ή συμπιεστή;

 

Αφυγραντήρες με συμπιεστή [compressor]

Η πλειονότητα των αφυγραντήρων που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο εμπόριο βασίζονται στη τεχνολογία με συμπιεστή (μοτέρ), ένα είδος λειτουργίας που ήδη μετράει 40 χρόνια ζωής. Για να πάρετε μια ιδέα για το πώς λειτουργεί, αέρας εισέρχεται στον αφυγραντήρα και περνά μέσα από μια σειρά από ψυχρούς σωλήνες, όπου η υγρασία αφαιρείται από τον αέρα και συλλέγεται στο ειδικό δοχείο συλλογής νερού ή συνδέεται με την αποχέτευση με σωληνάκι αποστράγγισης. Έπειτα, ο ξηρός αέρας διαχέεται στον χώρο.

Αφυγραντήρες με ζεόλιθο [desiccant]

Ένας σχετικά νέος τρόπος καταπολέμησης της υγρασίας βασίζεται στη χρήση του Ζεόλιθου, ενός φυσικού ξηραντικού υλικού που λειτουργεί ως μέσο αφύγρανσης. Ο ειδικός δίσκος Ζεόλιθου που βρίσκεται στο εσωτερικό του αφυγραντήρα «συναντιέται» με τον αέρα δωματίου και «φυλακίζει» την υγρασία. Η θερμική αντίσταση και ο ανεμιστήρας στο εσωτερικό του αφυγραντήρα διοχετεύουν θερμό αέρα πάνω στο ζεόλιθο, αφαιρώντας την υγρασία που έχει συσσωρεύσει και έτσι το νερό που έχει δημιουργηθεί οδηγείται προς τον κάδο συμπυκνωμάτων, ενώ ο ζεστός αέρας που είναι απαλλαγμένος από την υγρασία διοχετεύεται στην ατμόσφαιρα.

Αφυγραντήρας με ζεόλιθο ή συμπιεστή: ποιόν να διαλέξω;

Αφενός θα πρέπει να γνωρίζεται ότι ο αφυγραντήρας με συμπιεστή έχει προδιαγραφές να λειτουργεί σε θερμοκρασίες 5 έως 35°C. Αφετέρου, όσο πιο χαμηλή η θερμοκρασία χώρου, τόσο μικρότερη η συλλογή νερού. Με άλλα λόγια, σε θερμοκρασίες κάτω των 15°C ο αφυγραντήρας με συμπιεστή γίνεται αναποτελεσματικός, μειώνεται η ικανότητα αφύγρανσης.

Αντιθέτως o αφυγραντήρας με ζεόλιθο Kullhaus DDQ10L λειτουργεί σε θερμοκρασίες 1 έως 40°C ανεπηρέαστα, χωρίς να μειώνεται η απόδοση. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ο αφυγραντήρας με ζεόλιθο πρέπει να χρησιμοποιείται σε χώρους όπου είτε δεν υπάρχει θέρμανση είτε η θέρμανση είναι περιστασιακή και ανεπαρκής.

Συμπέρασμα

Σε δωμάτια όπου η θερμοκρασία χώρου είναι κάτω των 15°C τότε θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ο αφυγραντήρας με ζεόλιθο [ desiccant ]. Είναι ο μόνος τύπος αφυγραντήρα που λειτουργεί ανεπηρέαστα από 1°C.

=> Για περισσότερες πληροφορίες διαβάστε το άρθρο “αφυγραντήρας με ζεολιθο τι είναι;”