Τηλεφωνικές παραγγελίες

210 3236627

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
Search FAQ
 • Αφυγραντήρες

 • Συχνές ερωτήσεις

  • Τι ειναι ο αφυγραντηρας;

   Ο αφυγραντήρας είναι η συσκευή που έχει σχεδιαστεί για να μειώσει την ποσότητα υγρασίας στον αέρα του δωματίου – σπιτιού. Ο αφυγραντήρας μας βοηθάει να κρατήσουμε τα επίπεδα υγρασίας στο δωμάτιο υπό έλεγχο, έτσι ώστε ο αέρας να είναι πιο “άνετος” και υγιεινός και τα φυσικά – ορατά σημάδια της υγρασίας, όπως η μούχλα στους τοίχους ή η συμπύκνωση στα παράθυρα, να περιοριστούν ή να εξαφανιστούν.

    

   Μερικά σπίτια μπορεί να έχουν προβλήματα υγρασίας μόνο σε ορισμένες περιόδους του έτους, όπως την άνοιξη, όταν υπάρχει μεγάλη απορροή νερού από το έδαφος. Άλλες κατοικίες παρουσιάζουν πρόβλημα υψηλής υγρασίας όλο το χρόνο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η υγρασία που παρουσιάζεται σε βορινούς τοίχους και ντουλάπες, η συμπύκνωση υγρασίας [σταγόνες νερού] στα παράθυρα, εμφάνιση μούχλας στο λουτρό, σε χώρους που δε θερμαίνονται σωστά ή δεν αερίζονται. Υπάρχουν επίσης φορές που η υγρασία είναι πρόβλημα μόνο σε ένα δωμάτιο ή χώρο του σπιτιού που είτε δεν είναι μονωμένο σωστά ή υπάρχουν κατασκευαστικές κακοτεχνίες.

    

   Η αντιμετώπιση της υψηλής υγρασίας δεν είναι απλά ένα πρόβλημα αισθητικής. Είναι κυρίως η προϋπόθεση για τη συντήρηση του σπιτιού. Το κυριότερο όμως είναι, και θα πρέπει να τονιστεί, ότι διατηρώντας το σωστό επίπεδο υγρασίας στο σπίτι σας, είναι καθοριστικό για την ποιότητα ζωής της οικογένειας στο σπίτι. Ενώ η υγρασία σε φυσιολογικά επίπεδα μπορεί να είναι ευεργετική, η υψηλή ή υπερβολική υγρασία θα μπορούσε να είναι επικίνδυνη για την υγεία σας. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα, στις μέρες μας που η θέρμανση του σπιτιού κατά τους χειμερινούς μήνες είναι ελλιπέστατη έως και ανύπαρκτη για πολλά νοικοκυριά, παιδιά να κρυολογούν συχνά και επαναλαμβανόμενα, δημιουργώντας επώδυνες καταστάσεις και εξασθένιση του οργανισμού, που μπορεί να οδηγήσει σε ακόμη πιο σοβαρά προβλήματα υγείας. Δείτε μόνο τη συχνότητα που παιδάκια απουσιάζουν από το σχολείο λόγω κρυολογήματος. Η υψηλή υγρασία και η ύπαρξη μούχλας μπορούν να είναι η αιτία αλλεργιών!

    

   Ο αφυγραντήρας είναι λοιπόν η συσκευή εκείνη που αφαιρεί από το σπίτι την υπερβολική υγρασία και τη διατηρεί σε φυσιολογικά, υγιή επίπεδα. Η χρήση αφυγραντήρα συντηρεί το σπίτι, δημιουργεί τις πρϋποθέσεις για ένα υγιές περιβάλλον διαβίωσης, προλαμβάνει παθήσεις που οφείλονται στην υψηλή υγρασία όπως αλλεργίες, άσθμα, κλπ. Τέλος, χωρίς αμφιβολία η χρήση αφυγραντήρα στο σπίτι μειώνει το κόστος θέρμανσης κατά τουλάχιστον 20%.

  • Τι κάνει ένας αφυγραντήρας;

   Αυτό που κάνει ένας αφυγραντήρας είναι να μειώνει τη σχετική υγρασία του αέρα με την αφαίρεση της σχετικής υγρασίας από τον αέρα. Το αν θα έχετε τη συμπύκνωση υγρασίας ή αλλιώς συμπύκνωση υδρατμών (θάμπωμα και σταγόνες νερού στα παράθυρα) στο παράθυρο είναι μια σχέση μεταξύ των τριών παραγόντων :

    

   • Θερμοκρασία του αέρα
   • Η θερμοκρασία της επιφάνειας του γυαλιού
   • Η σχετική υγρασία του δωματίου

    

   Ο αφυγραντήρας μπορεί μόνο να επηρεάσει άμεσα τον έναν από αυτούς (θα μπορούσε να επηρεάσει σε κάποιο βαθμό τη θερμοκρασία του αέρα ανάλογα με το μέγεθος του δωματίου) . Ας πούμε για παράδειγμά ότι η θερμοκρασία δωματίου είναι 20°C και η σχετική υγρασία είναι 55%. Όσο η θερμοκρασία πάνω στο το παράθυρο παραμένει στους 12°C δεν θα σχηματιστεί συμπύκνωση. Αλλά αν η θερμοκρασία της επιφάνειας του γυαλιού πέσει κάτω από τους 12°C θα έχετε εξορισμού συμπύκνωση, υγροποίηση του αέρα. Είναι απλό, ο αφυγραντήρας μπορεί να κρατήσει σταθερή την υγρασία του χώρου, αλλά οι χειμωνιάτικες – κρύες συνθήκες κάνουν το γυαλί πιο κρύο τη νύχτα και κατ’ επέκταση αυτό δημιουργεί συμπύκνωση.

  • Tι είναι η σχετική υγρασία;

    

   Η υγρασία είναι κάτι που ακούμε καθημερινά στα δελτία καιρού. Η υγρασία είναι η αιτία για την αποπνικτικό συναίσθημα που έχουμε κάποιες μέρες του καλοκαιριού.

    

   Η υγρασία μπορεί να μετρηθεί με διάφορους τρόπους, με τη σχετική υγρασία να είναι ο πιο κοινός. Για να καταλάβετε σχετική υγρασία, είναι χρήσιμο να κατανοήσουμε πρώτα την απόλυτη υγρασία.

    

   Απόλυτη υγρασία είναι η μάζα των υδρατμών διαιρούμενο με τη μάζα του ξηρού αέρα σε έναν όγκο αέρα σε μία δεδομένη θερμοκρασία. Όσο θερμότερος είναι ο αέρας, τόσο περισσότερο νερό μπορεί να περιέχει.

    

   Σχετική υγρασία είναι η αναλογία της τρέχουσας απόλυτης υγρασίας προς την υψηλότερη δυνατή απόλυτη υγρασία (η οποία εξαρτάται από την τρέχουσα θερμοκρασία αέρα). Μια ανάγνωση του 100 τοις εκατό σχετική υγρασία σημαίνει ότι ο αέρας είναι εντελώς κορεσμένος με υδρατμούς και δεν μπορεί να κρατήσει επιπλέον υδρατμούς, δημιουργώντας την πιθανότητα βροχής. Αυτό δεν σημαίνει ότι η σχετική υγρασία πρέπει να είναι 100 τοις εκατό, προκειμένου να βρέξει – θα πρέπει να είναι 100 τοις εκατό εκεί όπου σχηματίζονται τα σύννεφα, αλλά η σχετική υγρασία κοντά στο έδαφος θα μπορούσε να είναι πολύ λιγότερο.

    

   Οι άνθρωποι είναι πολύ ευαίσθητοι στην υγρασία, όπως το δέρμα εξαρτάται από τον αέρα για να απαλλαγεί από την υγρασία. Η διαδικασία της εφίδρωσης (ο ιδρώτας) είναι η προσπάθεια του σώματός σας για να δροσιστείτε και να διατηρήσει την τρέχουσα θερμοκρασία του. Αν ο αέρας είναι κατά 100% σχετικής υγρασίας, ο ιδρώτας δεν θα εξατμιστεί στον αέρα. Ως εκ τούτου, αισθανόμαστε πολύ θερμότεροι από ότι την πραγματική – δεδομένη θερμοκρασία όταν η σχετική υγρασία είναι υψηλή. Εάν η σχετική υγρασία είναι χαμηλή, μπορούμε να νιώθουμε πολύ πιο δροσεροί από την πραγματική θερμοκρασία, επειδή ιδρώτα μας εξατμίζεται εύκολα, δροσίζοντας το σώμα μας. Για παράδειγμα, εάν η θερμοκρασία του αέρα είναι 24 βαθμοί Κελσίου και η σχετική υγρασία είναι 0%, η θερμοκρασία του αέρα δίνει την αίσθηση στο σώμα μας σαν να ήταν 21˚C. Εάν η θερμοκρασία του αέρα είναι 24˚C και η σχετική υγρασία είναι 100%, αισθανόμαστε σαν να είναι 27˚C έξω.

    

   Οι άνθρωποι έχουν την τάση να αισθάνονται πιο άνετα σε σχετική υγρασία περίπου 45%. Ένας αφυγραντήραςθα βοηθήσει να κρατήσει την εσωτερική υγρασία σε ένα άνετο επίπεδο.

    

  • Πότε χρησιμοποιώ αφυγραντήρα; Ποια η συνιστώμενη σχετική υγρασία;

    

   Η συνιστώμενη μέση σχετική υγρασία κυμαίνεται μεταξύ 50% και 55%. Αυτό το επίπεδο σχετικής υγρασίας παρέχει την καλύτερη άνεση για την οικογένειά σας, αποτρέπει την εκδήλωση αλλεργιών, συχνών κρυολογημάτων, πόνο στα κόκαλα, ενώ ταυτόχρονα βοηθά στην προστασία και συντήρηση του σπιτιού, όπως γυψοσανίδες, τοίχους και ξεφλούδισμα της μπογιάς, ξύλινα έπιπλα, ρούχα στις ντουλάπες και άλλα αντικείμενα ή υλικά που είναι επιρρεπή στις βλαβερές συνέπειες της υπερβολικής υγρασίας.

   Χρησιμοποιούμε αφυγραντήρα όταν η σχετική υγρασία στο σπίτι είναι ανώτερη της φυσιολογικής, ήτοι άνω του 55%. Μπορείτε να ελέγξετε την υγρασία δωματίου με καλής ποιότητας υγρόμετρο. Εάν βέβαια η υγρασία στο σπίτι είναι υπερβολική, τότε τα σημάδια μούχλας και η σχετική μυρωδιά που τη συνοδεύει θα έκδηλα.

  • Τι συμβαίνει όταν η υγρασία είναι πολύ υψηλή;

   Όταν υπάρχει πάρα πολύ υγρασία στο σπίτι σας, υγρός αέρας παγιδεύεται σε γωνίες, υπόγεια και άλλους κλειστούς χώρους. Αυτό είναι συχνά συχνά ιδιαίτερα αισθητό στο μπάνιο, όταν η υγρασία συγκεντρώνετε σε γωνίες και δημιουργεί μαύρα στίγματα που είναι δύσκολο να αφαιρεθούν. Συμπύκνωση υγρασίας μπορεί επίσης να παρατηρηθεί στα παράθυρα, προκαλώντας το νερό να στάζει κάτω από το παράθυρο και τα ξύλινα κουφώματα, με αποτέλεσμα να σαπίσουν, ενώ ο τοίχος που έχει ποτιστεί με νερό  να “σκάσει” και η μπογιά να ξεφλουδίσει.

    

   Η υπερβολική υγρασία παρέχει τέλος ένα τέλειο έδαφος αναπαραγωγής για σπόρια μούχλας,  βακτηρίδια και ακάρεα σκόνης. Ιδιαίτερα ανησυχητικό στοιχείο σχετικά με την υγεία μας, που συχνά αγνοούμε. Τα ακάρεα σκόνης ζουν στο κρεβάτι σας και αναπαράγονται πιο γρήγορα όταν η σχετική υγρασία είναι πάνω από 60%. Όταν η μέση σχετική υγρασία στην Ελλάδα είναι 65% – 70% και άνω, μπορείτε να δείτε ότι πραγματικά δημιουργείται πρόβλημα. Είναι τα περιττώματα στα οποία οι άνθρωποι είναι αλλεργικοί. Από τη στιγμή που είναι στον αέρα μπορούμε να τα εισπνεύσουμε, με συνέπεια μερικοί άνθρωποι να παρουσιάσουν αλλεργική αντίδραση. Τα σπόρια μούχλας (mould spores) είναι σπόροι που απελευθερώνονται στον αέρα για να δημιουργήσουν ακόμη περισσότερη μούχλα και εισπνέοντάς τα μπορεί να προκαλέσουν σοβαρή αλλεργιακή αντίδραση στο αναπνευστικό σας σύστημα. Η μούχλα μεγαλώνει όταν ένα υλικό έχει υψηλή περιεκτικότητα σε υγρασία (δηλ. κάτι που είναι βρεγμένο ή υγρό). Η ταχύτητα δε που αναπτύσεται η μούχλα προσδιορίζεται και καθορίζεται από τη σχετική υγρασία του αέρα. Όσο υψηλότερη είναι η σχετική υγρασία τόσο πιο γρήγορα η μούχλα αυξάνει και εξαπλώνεται σε μεγαλύτερο βαθμό. Αυτός είναι ο λόγος που η μούχλα συναντάται πιο συχνά σε μπάνια και βοηθητικούς χώρους. Η μούχλα αρέσκεται επίσης στους κρύους τοίχους με μικρή ροή του αέρα, γι ‘αυτό και μούχλα συχνά βρίσκεται στο πίσω μέρος ντουλαπιών ή ντουλάπες που βρίσκονται σε βορινούς τοίχους.

    

    

  • Τυπικά σημάδια ένδειξης υψηλής υγρασίας.

   Συμπύκνωση υγρασίας σε Παράθυρα και Μπαλκονόπορτες

    

   τι είναι ο αφυγραντήρας, Συμπύκνωση υδρατμών καταπολέμησηΣυμπύκνωση στο εσωτερικό γυαλί, στάξιμο νερού στο παράθυρο ή η παρουσία αυτού που μοιάζει με ομίχλη ή θαμπάδας στη γυάλινη επιφάνεια παραθύρων ή τζαμαρίας αποτελούν τυπικές ενδείξεις ότι υπάρχει πάρα πολλή υγρασία στο δωμάτιο. Η συσσώρευση υγρασίας στο περβάζι ενός παραθύρου, θα έχει ως αποτέλεσμα να σαπίσουν ξύλινα περιβλήματα, θα ξεφλουδίσει η μπογιά του τοίχου και τέλος η υγρασία θα επιτρέψει την ανάπτυξη μούχλας. Η μούχλα, μαύρα στίγματα εμφανίζονται στο κάτω μέρος του παραθύρου, ή της μπαλκονόπορτας.

   Αμέσως απενεργοποιήστε οποιοδήποτε υγραντήρα που λειτουργεί και στο μέλλον, να υποβαθμίσει τη μονάδα για να μειώσει το ποσό της εξόδου υγρασίας. Όταν πάρα πολύ έξοδο του υγραντήρα είναι η αιτία, το επίπεδο υγρασίας μπορεί να διορθώσει η ίδια απλά με τη διακοπή χρήσης υγραντήρα και ανοίγοντας ένα παράθυρο για να προσθέσετε την κυκλοφορία του αέρα στο δωμάτιο.

   Άλλα πράγματα που μπορεί να προκαλέσουν τη συσσώρευση υγρασίας στα παράθυρα είναι η υγρασία που υπάρχει στα υλικά κατασκευής του σπιτιού, όπως η ακατάλληλη στεγανοποίηση της γυψοσανίδας τοίχων ή υγρασία που υπάρχει στο τσιμέντο. Το κλίμα εκτός σπιτιού μπορεί επίσης να προκαλέσει προβλήματα υγρασίας, όπως όταν βρέχει για αρκετές ημέρες ή η περιοχή όπου ζείτε έχει ένα υψηλό συντελεστή υγρασίας. Ένας αφυγραντήρας θα απομακρύνει αποτελεσματικά την υγρασία από το σπίτι και να αποκατασταθεί η υγρασία στο εσωτερικό του σπιτιού στα σωστά επίπεδα. Θυμηθείτε να μεταφέρετε τον αφυγραντήρα σε όλες τις περιοχές που έχουν πληγεί από την υπερβολική υγρασία και όταν το πρόβλημα σε αυτές έχει μετριαστεί ή εξαφανιστεί να τοποθετήσετε τον αφυγραντήρα σε ένα κεντρικό σημείο στο σπίτι, με τις πόρτες των δωματίων και των ντουλαπών ανοιχτές.

    

   Στίγματα μούχλας στην οροφή ή σε γωνίες των τοίχων

    

   μούχλα στο ταβάνιΕπειδή ο ατμός ανεβαίνει, τα προβλήματα υγρασίας στο μπάνιο βρίσκονται συχνά σε οροφές ή επάνω στις γωνίες των τοίχων. Τα μπάνια που δεν έχουν αποτελεσματικό εξαερισμό ώστε να μεταφέρει τον ατμό και την υγρασία έξω από το σπίτι, τις περισσότερες φορές έχουν κάποια προβλήματα με μούχλα. Μούχλα μπορεί να αναπτυχθεί σε τοίχο, οροφή, κάτω / γύρω από την τουαλέτα ή πίσω από το λουτρό ή στην περίμετρο τους ντους. Μια διαρροή στην τουαλέτα ή των υδραυλικών εγκαταστάσεων μπορεί επίσης να προκαλέσει προβλήματα υγρασίας. Η υπερβολική υγρασία μπορεί να προκαλέσει αυξημένη μούχλα, πράγμα που μπορεί με τη σειρά του να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας. Δε χρειάζεται να τη δείτε τη μούχλα προκειμένου να επηρεάσει την υγεία σας αρκεί μόνο να είναι παρούσα κάπου.
   Άλλες περιοχές του σπιτιού που πλήττονται συχνά από παγιδευμένη υγρασία είναι ντουλάπες, υπόγειο, γκαράζ και οι αποθηκευτικοί χώροι.
   Η χρήση ενός αφυγραντήρα σε αυτούς τους τομείς μπορεί να βοηθήσει. Ο αφυγραντήρας θα μειώσει το μέγεθος της ζημιάς που προκαλεί η υγρασία, αλλά η αιτία του προβλήματος δεν μπορεί να αγνοηθεί και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η ρίζα του προβλήματος.

    

   Στίγματα μούχλας στο λουτρό

    

   μούχλα, υψηλή υγρασία στο μπάνιοΤο λουτρό είναι ιδιαίτερα επιρρεπές στην εμφάνιση μούχλας, που αναπτύσσεται κυρίως στην οροφή, σε γωνίες των τοίχων, στους αρμούς της μπανιέρας – ντουζιέρας, κλπ. Είναι προφανές ότι η τεράστια υδρατμών που δημιουργούνται κάθε φορά που κάνουμε μπάνιο [ιδίως με ζεστό νερό] είναι η ιδανική “τροφή” για την ανάπτυξη της μούχλας. Θα πρέπει λοιπόν να απαλλαγείτε από τους υδρατμούς είτε χρησιμοποιώντας εξαερισμό κατά τη διάρκεια του μπάνιου/ντους και έως ότου οι υδρατμοί εξαφανιστούν πλήρως, είτε να χρησιμοποιήσετε αφυγραντήρα με το που τελειώσετε το μπάνιο/ντους. Ο αφυγραντήρας δε θα πρέπει σε καμία περίπτωση να λειτουργεί το λουτρό κατά τη διάρκεια του μπάνιου/ντους.

    

    

   Μυρωδιά μούχλας

    

   Η παρουσία μιας μουχλιασμένης μυρωδιάς στο σπίτι ή σε συγκεκριμένα δωμάτια του σπιτιού, στο υπόγειο, εισόδους, γκαράζ και αποθηκευτικούς χώρους, στα ρούχα και τα σεντόνια σηματοδοτεί την παρουσία μούχλας και μυκήτων. Η υγρασία θα μπορούσε να ήταν μεμονωμένο γεγονός ή ένα επαναλαμβανόμενο πρόβλημα.
   Οποτεδήποτε υπάρχει μια μυρωδιά μούχλας, υπάρχει μούχλα κάπου και ότι δεν είναι υγιές για κανέναν. Ο αφυγραντήρας μπορεί να βοηθήσει με την άμεση απομάκρυνση της υγρασίας. Η συνδυαστική χρήση αφυγραντήρα και θέρμανσης σε χώρους με μούχλα θα βοηθήσει να στεγνώσει το δωμάτιο πιο γρήγορα και αποτελεσματικά.
   Ιδιαίτερο πρόβλημα παρουσιάζεται συνήθως στο δωμάτιο όπου βρίσκεται το πλυντήριο ρούχων. Η μουχλιασμένη μυρωδιά στον αέρα, ή μουχλιασμένη μυρωδιά πετσέτες ή κρεβάτι είναι ενδεικτική της ύπαρξης υγρασίας και κατά συνέπεια μούχλας. Χρησιμοποιήστε τον αφυγραντήρα κατά τη διάρκεια λειτουργίας του πλυντηρίου και κυρίως για το στέγνωμα των ρούχων. Τοποθετήστε την απλώστρα με τα νωπά ρούχα στο μικρότερο δωμάτιο του σπιτιού, κλείστε την πόρτα και τοποθετήστε τον αφυγραντήρα δίπλα και όχι κάτω, από την απλώστρα [δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να πέσουν σταγόνες μέσα στον αφυγραντήρα]. Χρησιμοποιήστε τον αφυγραντήρα στη λειτουργία “Laundry” Στέγνωμα Ρούχων και θα εντυπωσιαστείτε!

    

  • Τι είναι η συμπύκνωση υδρατμών, υγροποίηση; Αντιμετώπιση.

   συμπύκνωση υδρατμών στα τζάμια Συμπύκνωση υδρατμών στα τζάμια είναι η υγροποίση υγρασίας στο παράθυρο ή η παρουσία αυτού που μοιάζει με ομίχλη ή θαμπάδας στη γυάλινη επιφάνεια παραθύρων ή τζαμαρίας. Αυτά τα φαινόμενα αποτελούν τυπικές ενδείξεις ότι υπάρχει πάρα πολλή υγρασία στο δωμάτιο. Η συσσώρευση συμπήκνωσης υδρατμών στο περβάζι ενός παραθύρου ή στο κάτω μέρος της τζαμαρίας, θα έχει ως αποτέλεσμα να σαπίσουν ξύλινα περιβλήματα, θα ξεφλουδίσει η μπογιά του τοίχου, να φουσκώσει το δάπεδο και τέλος η υγρασία θα επιτρέψει την ανάπτυξη μούχλας. Η μούχλα δεν είναι άλλο από τα μαύρα στίγματα εμφανίζονται στο κάτω μέρος του παραθύρου, ή της μπαλκονόπορτας.

    

   Η εγκατάσταση νέων παραθύρων είναι προφανώς η λύση (αλλά όχι και τόσο πρακτική, τουλάχιστον εν μία νυκτί! και σίγουρα αρκετά δαπανηρή λύση). Ακόμα όμως και η τοποθέτηση ποιοτικών κουφωμάτων ενδεχομένως να μη λύση το πρόβλημα ή και να το εντείνει. Η μόνη λύση είναι να μειώσετε τα επίπεδα υγρασίας στο σπίτι με τη χρήση ενός αφυγραντήρα. Σε περίπτωση που και ακόμη και τότε η συμπήκνωση υγρασίας παραμένει, αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να ορίσετε στον αφυγραντήρα χαμηλότερη σχετική υγρασία, αφήνοντας ταυτόχρονα τη θέρμανση (θερμοκρασία συντήρησης) για κάποιο χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια της νύχτας. Κατ' αυτό τον τρόπο θα σταματήσει η πτώση της θερμοκρασίας δωματίου (καθώςόταν  η θερμοκρασία πέφτει, η σχετική υγρασία αυξάνει). Επίσης μπορείτε να αφήσετε τις κουρτίνες ανοικτές ώστε να επιτραπεί περισσότερη κυκλοφορία του αέρα γύρω από το παράθυρο (ιδιαίτερα χρήσιμο εάν η πόρτα του δωματίου παραμένει ανοικτή και ο αφυγραντήρας λειτουργεί τη νύχτα).

  • Ποια μέθοδο να επιλέξετε για να αφαιρέσετε την υγρασία από τον αέρα;

   Το ποια μέθοδο θα επιλέξετε προκειμένου να αφαιρέσετε την υγρασία από τον αέρα εξαρτάται από τη σοβαρότητα του προβλήματος, την εποχή και το σημείο όπου υπάρχει υγρασία. Αν είναι χειμώνας και ένα δωμάτιο θα μπορούσε να ωφεληθεί από τη θερμότητα, τότε η θέρμανση αυτού του χώρου θα μπορούσε να βοηθήσει ώστε να υπάρχει ένα κατάλληλο επίπεδο υγρασίας. Ωστόσο, εάν η υγρασία είναι υπερβολική μπορεί να χρειαστείτε το συνδυασμό των δύο, θέρμανση και αφυγραντήρα, προκειμένου να φτάσει η υγρασία τα σωστά επίπεδα. Ένα υγρό μπάνιο μπορεί να επωφεληθεί από ένα ανοιχτό παράθυρο, ή καλό εξαερισμό για να οδηγήσετε τον υγρό αέρα του ντους/μπανιέρας έξω από το σπίτι. Σε συνδυασμό με τον εξαερισμό ή στην περίπτωση μη ύπαρξης εξαερισμού, η χρήση ενός αφυγραντήρα είναι η καλύτερη και αποτελεσματικότερη επιλογή για την απομάκρυνση της υγρασίας από το σπίτι.

  • Μπορώ να απαλλαγώ από την υγρασία απλά ανοίγοντας τα παράθυρα;

   Αυτό ενδείκνυται μόνο ττις ηλιόλουστες μέρες του καλοκαιριού, αλλά το χειμώνα το άνοιγμα των παραθύρων θα οδηγήσει απλά στην απώλεια της θερμότητας του σπιτιού. Χάσιμο χρήματος δηλαδ. Όταν δε βρέχει το αποτέλεσμα θα είναι περισσότερη υγρασία θα μπει στο σπίτι.

  • Όταν χρησιμοποιώ αφυγραντήρα να έχω ανοιχτά τα παράθυρα.

   Όταν χρησιμοποιείτε αφυγραντήρα για να ελέγξετε τη σχετική υγρασία στο σπίτι σας ΔΕΝ θα πρέπει να έχετε ανοιχτά τα παράθυρα του σπιτιού!

    

   Αφενός, ο αφυγραντήρας δε θα σταματά να λειτουργεί προσπαθώντας να αφυγράνει και το χώρο εκτός σπιτιού. Αφετέρου, στόχος μας είναι να κρατήσουμε την εξωτερική υγρασία έξω από το σπίτι. Στην περίπτωση που θέλουμε να αερίσουμε το σπίτι το πρωί, μπορούμε να το κάνουμε για λίγη ώρα, σβήνοντας πρώτα τον αφυγραντήρα. Είναι σαν να είχατε σε λειτουργία τη θέρμανση με ανοιχτά παράθυρα. Όταν τελειούσουμ με τον αερισμό του σπιτιού, τότε θέτουμε και πάλι σε λειτουργία τον αφυγραντήρα.

  • Που τοποθετώ τον αφυγραντήρα στο σπίτι;

   Είναι σύνηθες να παρατηρείται έντονο πρόβλημα υγρασίας σε ένα συγκεκρημένο δωμάτιο, συνήθως στο βορινό μέρος του σπιτιού. Σ’αυτή την περίπτωση, τοποθετήστε αρχικά τον αφυγραντήρα σ’αυτό το δωμάτιο [γενικά στο δωμάτιο που παρουσιάζει έντονο πρόβλημα υγρασίας και κλείστε την πόρτα]. Όταν το πρόβλημα υγρασίας εξαφανιστεί, τοποθετείστε τον αφυγραντήρα σε κάποιο κεντρικό σημείο του σπιτιού, κεφαλόσκαλο αν πρόκειται για μεζονέτα ή διάδρομο που ενώνει το σαλόνι με τα υπνοδωμάτια. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι υγρασία έχει την τάση να μετακομίζει με φυσικό τρόπο προς τα ξηρά μέρη, δηλαδή τον αφυγραντήρα. Συνιστούμε να αφήνετε όλες τις πόρτες των δωματιών ανοιχτές, καθώς και τα φύλλα από τις ντουλάπες, έτσι ώστε ο αφυγραντήρας να μπορεί να τραβήξει την υγρασία από όλο το σπίτι. Στη βάση των τετραγωνικών μέτρων του σπιτιού θα πρέπει να επιλέξετε προσεχτικά τον κατάλληλο αφυγραντήρα.

  • Ασφαλής λειτουργία αφυγραντήρα

   • Μη χρησιμοποιείτε τη συσκευή χωρία το φίλτρο αέρα.
   • Για να αποφύγετε προβλήματα και για την καλύτερη λειτουργία του αφυγραντήρα να καθαρίζετε το φίλτρο (με ηλεκτρική σκούπα και όχι με νερό) τουλάχιστον κάθε δεύτερη εβδομάδα.
   • Μη χρησιμοποιείτε τη συσκευή με ελαττωματικό καλώδιο ή φις εάν παρουσιάζει δυσλειτουργίες ή έχει πέσει ή έχει πάθει οποιαδήποτε βλάβη. Επιστρέψτε την σε εξουσιοδοτημένο service για έλεγχο και επισκευή.
   • Η συσκευή θα πρέπει πάντα να βρίσκεται σε όρθια θέση για να μην προκληθεί ζημιά. Τοποθετείστε τη συσκευή πάνω σε επίπεδη και σταθερή επιφάνεια.
   • Ελέγξτε την τάση προκειμένου να είναι η σωστή.
   • Χρησιμοποιείστε τον αφυγραντήρα για το ενδεδειγμένο εύρος θερμοκρασίας που έχει κατασκευαστεί για να λειτουργεί.
   • Βεβαιωθείτε ότι η είσοδος και έξοδος του αέρα δεν είναι μπλοκαρισμένες ή σκεπασμένες.
   • Μη τοποθετείτε τη συσκευή πολύ κοντά σε κουρτίνες ή άλλα αντικείμενα – minimum  50 εκατοστά.
   • Όταν χρησιμοποιείτε τον αφυγραντήρα για το στέγνωμα ρούχων, κρατείστε τα ρούχα σε ασφαλή απόσταση από τη συσκευή προκειμένου να μην πέσει νερό στο εσωτερικό της.
   • Ποτέ μην τοποθετήσετε οτιδήποτε στο πάνω μέρος της συσκευής και μην την καλύπτετε με οποιοδήποτε υλικό ενόσω σε λειτουργία.
   • Η συσκευή προορίζεται για οικιακή και «ελαφριά» χρήση γραφείου ΜΟΝΟ και όχι για εμπορική, βιομηχανική ή υπαίθρια χρήση.
   • Μη βυθίσετε τη συσκευή, φις ή καλώδιο σε νερό ή άλλο υγρό.
   • Ποτέ μη βγάζετε το φις από την πρίζα χωρίς πριν να έχετε σβήσει τη συσκευή με το μπουτόν off, καθώς αυτό μπορεί να βλάψει τη συσκευή.
   • Πάντα να βγάζετε τη συσκευή από την πρίζα όταν δεν είναι σε λειτουργία ή όταν την μετακινείτε. Πιάστε το φις και τραβήξετε από την πρίζα. Ποτέ μην τραβάτε το καλώδιο.
   • Μην αφαιρέσετε το δοχείο νερού όταν ο αφυγραντήρας είναι σε λειτουργία, καθώς μπορεί να χυθεί νερό.
   • Εάν είναι δυνατόν αποφύγετε τη χρήση προέκτασης, καθώς μπορεί να υπερθερμανθεί και να δημιουργήσει κίνδυνο φωτιάς. Χρησιμοποιείστε μόνο καλής ποιότητας και σε καλή κατάσταση προέκταση.
   • Πάντα να αδειάζετε το δοχείο νερού να στραγγίξει όταν θέλετε να αποθηκεύσετε τη συσκευή.
   • Είναι απαραίτητη η στενή επίβλεψη όταν η συσκευή χρησιμοποιείται ή είναι κοντά σε παιδιά και κατοικίδια.
   • Μην περνάτε το καλώδιο κάτω από χαλιά. Τοποθετείστε το καλώδιο έτσι ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος να σκοντάψει κάποιος.
   • Για την αποθήκευση του αφυγραντήρα αδειάστε το δοχείο νερού. Αφήστε το δοχείο και τον αφυγραντήρα να στεγνώσουν πλήρως, αυτό μπορεί να πάρει μια – δυο μέρες. Αποθηκεύσατε τη συσκευή σε χώρο χωρίς σκόνη, μακριά από τον ήλιο, και κατά προτίμηση σκεπασμένη με νάιλον.
   • Για την επισκευή της συσκευής απευθυνθείτε σε εξουσιοδοτημένο service.
  • Ποσότητα νερού που συλλέγει ο αφυγραντήρας;

   Όταν χρησιμοποιήσετε για πρώτη φορά τον αφυγραντήρα σε κάποιο χώρο, αυτός θα δουλέψει πιο σκληρά για να μειώσει τη σχετική υγρασία δωματίου στην επιθυμητή που έχετε επιλέξει (π.χ. 55%). Είναι απολύτως λογικό ότι αυτή είναι η στιγμή που θα παράξει το περισσότερο νερό και το άδειασμα του δοχείου θα χρειαστεί να είναι πιο συχνό. Καθώς το δωμάτιο γίνεται στεγνότερο ο αφυ-γραντήρας μαζεύει λιγότερο νερό και το γέμισμα του δοχείου είναι πιο αργό. Είναι επίσης λογικό ότι όταν η επιθυμητή σχετική υγρασία επιτευχθεί, ο αφυγραντήρας θα σταματήσει να συλλέγει νερό. Άρα η συλλογή λιγότερου νερού δεν είναι ένδειξη ότι η απόδοση του αφυγραντήρα έχει πέσει. Είναι αποτέλεσμα του ότι ο αφυγραντήρας διατηρεί σε σταθερά επίπεδα την υγρασία χώρου, χωρίς να χρειάζεται να δουλεύει πολλές ώρες, άρα και με λιγότερη κατανάλωση ρεύματος.

  • Πώς διατηρώ τον αφυγραντήρα σε καλή κατάσταση;

   Προκειμένου να διατηρηθεί ο αφυγραντήρας σε καλή κατάσταση, η απόδοσή του να είναι η μέγιστη και να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής του, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να ελέγχετε συχνά το φίλτρο και να το καθαρίζετε σύμφωνα με το εγχειρίδιο χρήσεων. Εάν ο αφυγραντήρας λειτουργεί σε μόνιμη βάση, το φίλτρο μπορεί να φράξει με σκόνη και σωματίδια.

    

   Το φίλτρο πρέπει να καθαρίζεται κάθε δύο εβδομάδες.

    

   Ποτέ μη χρησιμοποιείτε τη συσκευή χωρίς το φίλτρο αέρα!

    

   Συμβουλή: τοποθετήστε τον αφυγραντήρα σε κάποιο έπιπλο με σταθερή και επίπεδη επιφάνεια και όχι στο δάπεδο.

  • Καθαρισμός αφυγραντήρα

   Για να καθαρίσετε τον αφυγραντήρα σβήστε τον και αφαιρέστε το φις από την πρίζα.

    

   Το εξωτερικό μέρος του αφυγραντήρα

   Καθαρίστε το εξωτερικό μέρος της συσκευής με ένα απαλό, στεγνό πανί. Εάν η συσκευή είναι εξαιρετικά βρόμικη, χρησιμοποιείστε ένα ήπιο καθαριστικό. Σκουπίστε τη συσκευή με ένα ελαφρώς υγρό πανί. Ποτέ μη ψεκάζετε τη συσκευή με νερό.

    

   Το φίλτρο αέρα του αφυγραντήρα

   Εάν χρησιμοποιείται συχνά, το φίλτρο μπορεί να φράξει με σκόνη και σ ωματίδια. Γι’ αυτό το φίλτρο θα πρέπει να καθαρίζεται κάθε δύο εβδομά δες. Ακολουθείστε τα εξής βήματα:

    

   • Αφαιρέστε το φίλτρο.
   • Καθαρίστε το φίλτρο με ηλεκτρική σκούπα και όχι με νερό. Ο καθαρισμός του φίλτρου με νερό θα καταστρέψει τις αντι-βακτηριακές nano-silver ιδιότητες του φίλτρου. Ο συχνός καθαρισμός του φίλτρου αέρα είναι προϋπόθεση για την καλή και μακροχρόνια λειτουργία του αφυγραντήρα.
  • Τί συμβαίνει όταν το δοχείο νερού γεμίσει;

   Όλοι οι αφυγραντήρες Kullhaus διαθέτουν αισθητήρες και ασφέλειες ομαλής λειτουργίας. Στην περίπτωση που είτε το δοχείο νερού του αφυγραντήρα δεν έχει τοποθετηθεί σωστά είτε γεμίσει κατά τη λειτουργία, τότε αυτομάτως η συσκευή θα σταματήσει να λειτουργεί, κάνει έναν χαρακτηριστικό θόρυβο και μια ενδεικτική λυχνία ανάβει για να σάς ειδοποιήσει.

  • Μόνιμη σύνδεση αφυγραντήρα με την αποχέτευση.

   Είναι εφικτό να συνδέσετε με σωληνάκι τον αφυγραντήρα για συνεχή ροή του νερού στην αποχέτευση. Απλά συνδέστε το σωληνάκι στην ειδική υποδοχή του αφυγραντήρα και βεβαιωθείτε ότι η άλλλη άκρη του σωλήνα καταλήγει στην αποχέτευση.

    

   Το σωληνάκι θα πρέπει να έχει ρύση, ώστε να ρέει το νερό προς τα κάτω, προς την αποχέτευση.  Άρα, προκειμένου να υπάρχει ροή νερού, ο αφυγραντήρας θα πρέπει να τοποθετηθεί σε κάποιο σχετικό ύψος από το δάπεδο, προκειμένου το σωληνάκι να έχει καθοδική θέση. Επίσης βεβαιωθείτε ότι το σωληνάκι δε μπλοκάρεται, έτσι ώστε το νερό να ρέει ελεύθερα προς τα κάτω.

   Σε αντίθετη περίπτωση το νερό δε θα ρέει από τον αφυγραντήρα στην αποχέτευση, αλλά θα συσσωρεύεται στο δοχείο νερού.

    

   Οι αφυγραντήρες Kullhaus περιλαμβάνουν σωληνάκι στη συσκευασία.

   Qualis 12L ion 

   Qualis 20L ion

  • Γιατί η ποιότητα του δοχείου νερού είναι σημαντική;

   Στους αφυγραντήρες Kullhaus Qualis το δοχείο νερού και το καπάκι έχουν σχεδιαστεί κατά τέτοιο τρόπο ώστε κατά πρώτο λόγο να ευκολόχρηστα στην καθημερινότητα Σε πολλούς αφυγραντήρες θα δείτε ότι είναι δύσκολο να βγει το δοχείο νερού ή να μαγκώνει στην προσπάθεια να το βγάλουμε, με αποτέλεσμα νερό ή πιτσιλιές να χύνονται στο πάτωμα. Στην Kullhaus αυτό το πρόβλημα το έχουμε λύσει με την εύκολη τοποθέτηση και αφαίρεση του δοχείου νερού.

   Κατά δεύτερο λόγο, είναι πολύ σημαντικό το δοχείο νερού να είναι απολύτως στεγανό και πολύ καλής ποιότητας. Έχουμε δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στην ποιότητα του πλαστικού και στην τέλεια εφαρμογή που έχουν καπάκι και δοχείο νερού.

   αφυγραντήρας Kullhaus Qualis δεξαμενή νερού

  • Σωστή αποθήκευση αφυγραντήρα

   Εάν η συσκευή δεν θα χρησιμοποιηθεί για μεγάλο χρονικό διάστη μα, ακολουθείστε τα εξής βήματα:

   • Αφαιρέστε το φις από την πρίζα και αδειάστε το δοχείο νερού. Αφήστε το δοχείο και τον αφυγραντήρα να στεγνώσουν πλήρως, αυτό μπορεί να πάρει μια-δυο μέρες.
   • Καθαρίστε το φίλτρο αέρα με ηλεκτρική σκούπα και όχι με νερό.
   • Αποθηκεύστε τη συσκευή σε χώρο χωρίς σκόνη, μακριά από τον ήλιο, και κατά προτίμηση σκεπασμένη με νάιλον.
  • Υγρασία και Αλλεργίες. Πώς βοηθάει ένας αφυγραντήρας;

    αφυγραντήρας Kullhaus υγρασία και αλλεργίες

    

   Ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού (ως και 35%) κάποια στιγμή θα παρουσιάσει συμπτώματα κάποιας μορφής αλλεργικής αντίδρασης. Πρόκειται εμφανώς για ένα υψηλό ποσοστό. Ακόμα πιο εντυπωσιακό και ανησυχητικό είναι το στατιστικό στοιχείο ότι περίπου το 50% των παιδιών έχουν διαγνωστεί με αλλεργική πάθηση. Οι ουσίες που προκαλούν αλλεργίες λέγονται αλλεργιογόνα και αυτά μπορεί να είναι Τροφικά ή Περιβαλλοντικά. Οι πιο κοινές περιβαλλοντικές αιτίες αλλεργιών είναι:

    

   • Γύρη από τα δέντρα ή χόρτα
   • Σπόρια μούχλας
   • Τα ακάρεα της σκόνης
   • Μύκητες
   • Σκόνη του σπιτιού

    

   Η επικινδυνότητα της αλλεργικής αντίδρασης, όπως και η επίδραση εκάστου αλλεργιογόνου διαφέρει από άτομο σε άτομο: από απλό ήπιο ερεθισμό, έως και συμπτώματα απειλητικά για τη ζωή. Στο παρόν άρθρο θα αναφερθούμε στα αερομεταφερόμενα αλλεργιογόνα, αυτά δηλαδή που προκαλούν αναπνευστική αλλεργία και είναι προφανώς σε άμεση σχέση με τα επίπεδα υγρασίας, με άλλα λόγια τα ακάρεα σκόνης και τα σπόρια μούχλας.

    

   Η υγρασία συμβάλει στην εκδήλωση αναπνευστικής αλλεργίας

    

   Οι συνθήκες υγρασίας δημιουργούν μούχλα

   Τα ακάρεα σκόνης ζουν στο κρεβάτι σας και αναπαράγονται πιο γρήγορα όταν η σχετική υγρασία είναι πάνω από 60%. Όταν η μέση σχετική υγρασία στην Ελλάδα είναι 65% – 70% και άνω, μπορείτε να δείτε ότι πραγματικά δημιουργείται πρόβλημα. Είναι τα περιττώματα στα οποία οι άνθρωποι είναι αλλεργικοί. Από τη στιγμή που είναι στον αέρα μπορούμε να τα εισπνεύσουμε, με συνέπεια μερικοί άνθρωποι να παρουσιάσουν αλλεργική αντίδραση.

   Τα σπόρια μούχλας (mould spores) είναι σπόροι που απελευθερώνονται στον αέρα για να δημιουργήσουν ακόμη περισσότερη μούχλα και εισπνέοντάς τα μπορεί να προκαλέσουν σοβαρή αλλεργιακή αντίδραση στο αναπνευστικό σας σύστημα. Η μούχλα μεγαλώνει όταν ένα υλικό έχει υψηλή περιεκτικότητα σε υγρασία (δηλ. κάτι που είναι βρεγμένο ή υγρό). Η ταχύτητα δε που αναπτύσσεται η μούχλα προσδιορίζεται και καθορίζεται από τη σχετική υγρασία του αέρα. Όσο υψηλότερη είναι η σχετική υγρασία τόσο πιο γρήγορα η μούχλα αυξάνει και εξαπλώνεται σε μεγαλύτερο βαθμό. Αυτός είναι ο λόγος που η μούχλα συναντάται πιο συχνά σε μπάνια και βοηθητικούς χώρους. Η μούχλα αρέσκεται επίσης στους κρύους τοίχους με μικρή ροή του αέρα, γι ‘αυτό και μούχλα συχνά βρίσκεται στο πίσω μέρος ντουλαπιών ή ντουλάπες που βρίσκονται σε βορινούς τοίχους.

   Είναι προφανές το γιατί ένας αφυγραντήρας Kullhaus συνεισφέρει και έχει άμεση ευεργετική επίδραση στο σπίτι, προκειμένου να δημιουργήσετε ένα πιο υγιεινό περιβάλλον. Αλλά τι γίνεται με τις άλλες αερομεταφερόμενες βρομιές όπως η γύρη και τη σκόνη;

    

   Οι αφυγραντήρες KullhausQualis 12lion και KullhausQualis 20lion περιλαμβάνουν ιονιστή που θα έχει ευεργετική επίδραση στον περιορισμό της σκόνης στο άμεσο περιβάλλον.

    

   O ιονιστής παράγει αρνητικά φορτισμένα ιόντα, τα οποία προσκολλώνται στα σωματίδια σκόνης που βρίσκονται στον αέρα (αόρατα με γυμνό μάτι), γίνονται βαρύτερα από τον αέρα γύρω τους και πέφτουν στο πάτωμα και καθαρίζονται τέλος με ηλεκτρική σκούπα. Κατ΄ αυτό τον τρόπο, τα βλαβερά σωματίδια μπορούν να αφαιρεθούν από τον αέρα χωρίς να εισέλθουν πάλι σ’ αυτόν.

    

   Οι αφυγραντήρες Meaco σειράς Platinum διαθέτουν φίλτρο HEPA

    

   Οι αφυγραντήρες Meaco Platinum μπορούν να δεχθούν φίλτρο HEPA, που προσφέρει ακόμα υψηλότερο επίπεδο καθαρισμού του αέρα. Το φίλτρο αέρα HEPA (High Efficiency Particle Arresting) είναι φτιαγμένο από πολύ μικροσκοπικές ίνες γυαλιού, που έχουν μετατραπεί σε μια πυκνής ύφανσης χαρτί. Αυτό δημιουργεί ένα φίλτρο που αποτελείται από ένα πλήθος πολύ μικρών “κόσκινων” που μπορούν να αιχμαλωτίσουν εξαιρετικά μικρά σωματίδια, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων βιολογικών στοιχείων. Από τη στιγμή που ρύποι και σωματίδια παγιδευτούν στο φίλτρο, δεν είναι σε θέση να ρέουν εκ νέου σε κυκλοφορία, λόγω των πόρων υψηλής απορροφητικότητας του φίλτρου αέρα HEPA. Δεν είναι τυχαίο ότι σχεδόν όλοι οι καθαριστές αέρα χρησιμοποιούν φίλτρο HEPA. Για τους αφυγραντήρες όμως η κατάσταση διαφέρει. Η Meaco είναι η πρώτη εταιρεία πανευρωπαϊκά που δημιουργεί και συνδυάζει για πρώτη φορά ποιοτική αφύγρανση και καθαρισμό του αέρα με φίλτρο HEPA σε μία συσκευή. Αναφερόμαστε στη νέα σειρά αφυγραντήρων Platinum και περιλαμβάνει δύο μοντέλα: Meaco 12L Platinum και Meaco 20L Platinum.

    

   Πρώτον και σημαντικό, μιλάμε για αληθινά φίλτρα HEPA και όχι για απομιμήσεις που αυτοαποκαλούνται “σχεδόν HEPA” “παρόμοιο με HEPA” (ή άλλων παρόμοιων και ασαφών όρων). Το πραγματικό φίλτρο HEPA πληρεί αυστηρά διεθνή πρότυπα και παρακρατεί πραγματικά μικρά σωματίδια που διαφορετικά θα ξέφευγαν από άλλα (λιγότερο εξελιγμένα) συστήματα φιλτραρίσματος.

    

  • Επιλογή του κατάλληλου αφυγραντήρα - αφυγραντήρες οδηγός αγοράς

    

    

   Το σημείο εκκίνησης και βασικότερος παράγοντας για την επιλογή του κατάλληλου αφυγραντήρα είναι η θερμοκρασία χώρου.

    

   • Ο χώρος σας θερμαίνεται ικανοποιητικά; Θα έχει θερμοκρασία πάνω από 15°C τις ώρες που ο αφυγραντήρας θα βρίσκεται σε λειτουργία;

    

   Επιλέξτε Ναι ή Όχι για να κατευθυνθείτε στον πίνακα επιλογής αφυγραντήρα βάσει m²

 • Αφυγραντήρες συμπιεστή

  • Ποιοι είναι οι αφυγραντήρες με συμπιεστή

    

   αφυγραντήρες με συμπιεστή Kullhaus Qualis 12L ION & Qualis 20L ion

    

   Οι αφυγραντήρες με συμπιεστή (compressor) είναι ο καθιερωμένος τρόπος αντιμετώπισης των προβλημάτων υγρασίας εδώ και 40 και πλέον χρόνια. Θα παρατηρήσετε ότι η ελληνική αγορά κατακλύζεται από αφυγραντήρες με συμπιεστή διαφόρων εταιριών, δυνατότητα αφύγρανσης, ποιότητας και τιμής.

   Η Kullhaus διαθέτει στη γκάμα της τους αφυγραντήρες Qualis 12L ion και Meaco 20L ion. Και τα δύο μοντέλα είναι ψηφιακοί αφυγραντήρες ιονιστές. Οι αφυγραντήρες Kullhaus τηρούν τρεις βασικές αρχές: τη χαμηλή κατανάλωση ρεύματος, την αθόρυβη του αφυγραντήρα, την αισθητική απλότητα μιας μοντέρνας οικιακής συσκευής.

    

   Αφυγραντήρες με συμπιεστή Kullhaus, σειρά Qualis ion

   Οι αφυγραντήρες με συμπιεστή Kullhaus σειράς Qualis ion χαμηλής κατανάλωσης είναι ίσως από τους πιο σημαντικούς οικιακούς αφυγραντήρες που λανσαρίστηκαν στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια. Θέτουν ένα νέο σημείο αναφοράς για την ποιότητα κατασκευής, την ενεργειακή απόδοση, την ικανότητα αφύγρανσης και την αθόρυβη λειτουργία.

   Διαβάστε για την έξυπνη λειτουργία εξοικονόμησης ενέργειας KULLSAVE Energy Saving System

  • Πώς λειτουργεί ο αφυγραντήρας με συμπιεστή

   Ο αφυγραντήρας με συμπιεστή [compressor] ρουφάει τον αέρα από το δωμάτιο με τη βοήθεια του ανεμιστήρα που διαθέτει, φιλτράρεται από το φίλτρο και τον κατευθύνει σε υγρά πηνία, παρόμοια με αυτά του ψυγείου. Ο κομπρέσορας συμπιέζει ψυκτικό αέριο το οποίο μειώνει τη θερμοκρασία του συμπυκνωτή, τα πηνία ψύχονται, με αποτέλεσμα ο αέρας ψύχεται πολύ κάτω του σημείου δρόσου/υγροποίησης, με συνέπεια οι υδρατμοί που περιέχονται σ’ αυτόν να μετατρέπονται σε νερό (συμπυκνώνονται) και ρέει προς το δοχείο νερού του αφυγραντήρα. Στη συνέχεια ο ξηρός αέρας θερμαίνεται στα επίπεδα της θερμοκρασίας χώρου και εξέρχεται από τον αφυγραντήρα στο δωμάτιο.

    

   Πώς λειτουργεί ο αφυγραντήρας με συμπιεστή (compressor); Video Meaco 20L Platinum Low Energy

    

  • Πως θα επιλέξετε σωστό αφυγραντήρα με συμπιεστή;

   1 Πόσα τετραγωνικά ή κυβικά μέτρα καλύπτει
   2 Ποια η δυνατότητα αφύγρανσης (λίτρα νερού/την ημέρα) και κυρίως σε ποια θερμοκρασία δωματίου και σε τι ποσοστό σχετικής υγρασίας

   3. Ποια είναι η πραγματική κατανάλωση του αφυγραντήρα;

   4. Ο αφυγραντήρας διαθέτει υγροστάτη; Είναι ακριβείας, ψηφιακός;
   5. Ποιό είναι το επίπεδο θορύβου; Προσπαθήστε να ακούσετε τον αφυγραντήρα σε λειτουργία πριν τον αγοράσετε!

   6. Διαθέτει λειτουργία στέγνωμα ρούχων;
   7. Διαθέτει φίλτρο αντιβακτηριδιακό σκόνης;
   8. Διαθέτει λειτουργία επανεκκίνησης μετά από διακοπή ρεύματος;
   9. Διαθέτει ενσωματωμένο ιονιστή ή φίλτρο HEPA;
   10. Διαθέτει ένδειξη γεμάτου δοχείου και κακής τοποθέτησής του;
   11. Έχει δυνατότητα μόνιμης αποχέτευσης και σωληνάκι που περιλαμβάνεται στη συσκευασία;

    

  • KULLSAVE Energy Saving System - χαμηλή κατανάλωση ρεύματος αφυγραντήρα

    

   KULLSAVE Energy Saving System - Η έξυπνη λειτουργία εξοικονόμισης ενέργειας

   αφυγραντήρες χαμηλής κατανάλωσης Kullhaus Qualis

    

   Όταν ο στόχος της σχετικής υγρασίας που επιλέγετε έχει επιτευχθεί, οι αφυγραντήρες Kullhaus θα λειτουργούν μόνο τον ανεμιστήρα 5 λεπτά για να ελέγξουν ότι η σχετική υγρασία είναι σε επιθυμητά επίπεδα. Στη συνέχεια η λειτουργία τους θα σταματήσει για 30 λεπτά. Κατόπιν θα μπει σε λειτουργία ο ανεμιστήρας για 5 λεπτά προκειμένου να ελέγξει τη σχετική υγρασία δωματίου. Αν η σχετική υγρασία έχει αυξηθεί πάνω από το προκαθορισμένο επίπεδο, οι αφυγραντήρες kullhaus αρχίζουν και πάλι να λειτουργούν. Εάν η σχετική υγρασία παραμένει κάτω από το προκαθορισμένο επίπεδο τότε οι αφυγραντήρες Kullhaus θα μπουν σε κατάσταση ύπνου για επιπλέον 30 λεπτά.

    

   Ο αφυγραντήρας 12 Λίτρων, Kullhaus Qualis 12L ion με τη μικρότερη κατανάλωση στην Ευρώπη. Μόνο 145W.

   Ο αφυγραντήρας 20 Λίτρων, Kullhaus Qualis 20L ion με τη μικρότερη κατανάλωση στην Ευρώπη. Μόνο 265W.

 • Αφυγραντήρες Desiccant Meaco

  • Πώς λειτουργούν οι αφυγραντήρες τεχνολογίας desiccant;

   Αφυγραντήρες τεχνολογίας desiccant – τρόπος λειτουργίας

    

   Οι αφυγραντήρες desiccant Meaco εκμεταλλεύονται τη νέα τεχνολογία αφύγρανσης, χωρίς τη χρήση μοτέρ – συμπιεστή όπως οι αφυγραντήρες που ξέραμε έως σήμερα. Η βάση λειτουργίας τους είναι η χρήση του αφυγραντικού υλικού desiccant, το ζεόλιθο (zeolite), το οποίο έχει την ιδιότητα να παρακρατά τα σωματίδια υγρασίας από τον αέρα, τα μετατρέπει σε νερό το οποίο αποθηκεύεται στον κάδο του αφυγραντήρα ή με σωληνάκι στην αποχέτευση. (δείτε στο video που ακολουθεί τον τρόπο λειτουργίας)

    

    


   αφυγραντήρας desiccant τρόπος λειτουργίας

    

    

   αφυγραντήρας desiccant DD8L. Video: πώς λειτουργεί ο αφυγραντήρας τεχνολογίας desiccant

    

  • Ποια είναι τα πλεονεκτήματα των αφυγραντήρων τεχνολογίας desiccant;

   Οι αφυγραντήρες τεχνολογίας desiccant αποδίδουν 100% σε χαμηλές θερμοκρασίες

    

   Το μεγάλο πλεονέκτημα, συγκριτικά με τους αφυγραντήρες με μοτέρ, είναι ότι οι αφυγραντήρες Meaco νέας τεχνολογίας desiccant λειτουργούν αποδοτικά στις πιο αντίξοες θερμοκρασίες 1-37°C! Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η απόδοση ενός αφυγραντήρα εξαρτάται από τη θερμοκρασία του χώρου όπου χρησιμοποιείται. Αυτός είναι ο καθοριστικός παράγοντας. Στην περίπτωση λοιπόν που η θερμοκρασία χώρου είναι κάτω των 15°C, οι αφυγραντήρες Meaco τεχνολογίας desiccant είναι οι μόνοι που μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς να μειώνεται η αποδοτικότητά τους. Κυρίως οι εξοχικές κατοικίες, για πολύ καιρό κλειστές, χωρίς εξαερισμό και θέρμανση.

    

   Ο αφυγραντήρας desiccant Meaco DD8L εγγυάται αφύγρανση 8-10 λίτρα την ημέρα ανεξαιρέτως της θερμοκρασίας δωματίου.

    

   Ο αφυγραντήρας desiccant φυσάει θερμό αέρα

    

   Ταυτόχρονα οι αφυγραντήρες desiccant Meaco διαθέτουν στο εσωτερικό θερμική αντίσταση, η οποία θερμαίνει τον ξηρό αέρα πριν τον διοχετεύσουν στο χώρο. Οι αφυγραντήρες desiccant Meaco ανεβάζουν τη θερμοκρασία χώρου κατά 1-2°C, συμβάλλοντας στη θέρμανσή του.

    

   Οι αφυγραντήρες desiccant λειτουργούν αθόρυβα

    

   Ακριβώς επειδή ο αφυγραντήρας desiccant Meaco DD8L δεν έχει μοτέρ, είναι αθόρυβος στη λειτουργία του. Σχεδόν το ίδιο αθόρυβος όσο οι Kullhaus Qualis ion.

    

   Οι αφυγραντήρες desiccant  έχουν χαμηλή κατανάλωση

    

   Οι αφυγραντήρες desiccant Meaco έχουν χαμηλή κατανάλωση (30W όταν ο ανεμιστήρας κάνει διάγνωση της σχετικής υγρασίας δωματίου, 330W όταν ο αφυγραντήρας λειτουργεί κάνοντας αφύγρανση). Διαθέτουν ενσωματωμένο υγροστάτη χώρου, έτσι με το που η σχετική υγρασία χώρου επιτευχθεί ο αφυγραντήρας τίθεται εκτός λειτουργίας και δεν καταναλώνει καθόλου ρεύμα, μειώνοντας το λειτουργικό κόστος στο ελάχιστο). Ο ανεμιστήρας του αφυγραντήρα desiccant Meaco DD8L μπαίνει σε λειτουργία ύπνου, και μετά από 30 λεπτά περίπου θα ξανά λειτουργήσει παίρνοντας δείγματα από τον αέρα του χώρου και εάν η σχετική υγρασία δεν έχει αυξηθεί τότε μπαίνει και πάλι σε κατάσταση ύπνου. Σε ένα καλά μονωμένο σπίτι ο ανεμιστήρας θα λειτουργήσει για μόλις 10 λεπτά την ώρα αντί για 60!

    

   Να υπογραμμίσουμε ότι στην προαναφερθείσα κατανάλωση περιλαμβάνεται η θερμική αντίσταση που διαθέτουν οι αφυγραντήρες desiccant Meaco, που αυξάνει τη θερμοκρασία χώρου περίπου 1-2°C. Ο ξηρός αέρας που φυσάει ο αφυγραντήρας desiccant Meaco είναι περίπου 10°C πιο ζεστός από την υπάρχουσα θερμοκρασία χώρου!

     

   Οι μόνοι αφυγραντήρες που λειτουργούν σε χαμηλές θερμοκρασίες 1-37°C!

  • Πότε να χρησιμοποιήσω αφυγραντήρα τεχνολογίας desiccant;

   Αφυγραντήρα τεχνολογίας desiccant Meaco DD8L πρέπει να χρησιμοποιήσουμε όταν η θερμοκρασία δωματίου είναι κάτω από 15°C

  • Ποια λειτουργία να χρησιμοποιήσω στο DD8L;

   Στις περισσότερες των περιπτώσεων η λειτουργία που συνιστάται είναι η “Normal” λειτουργία normal κανονική και η πρώτη σκάλα ανεμιστήρα. θα διατηρήσει τη σχετική υγρασία στο 50% περίπου. Για να αποφύγετε σταγόνες υγρασίας στα μονής μονώσεως παράθυρα ή όταν η θερμοκρασία πέφτει κάτω από 5°C θα πρέπει να προτιμάτε τη Maximum λειτουργία από τη Normal.

  • Μυρωδιά βγαίνει από τον αφυγραντήρα

   Όταν χρησιμοποιείτε τον αφυγραντήρα για πρώτη φορά, αλλά και στη συνέχεια, μπορεί περιοδικά να παρατηρήστε μια μυρωδιά να βγαίνει από τον αφυγραντήρα. Αυτό προέρχεται από το αφυγραντικό υλικό Zeolite desiccant και δεν είναι ένδειξη ότι ο αφυγραντήρας είναι ελαττωματικός, ή ότι είναι επιβλαβής για τους ανθρώπους ή τα κατοικίδια. Η μυρωδιά προκύπτει από το ότι το Zeolite απορροφά μυρωδιές από πράγματα όπως τα τσιγάρα, καλλυντικά, λακ μαλλιών, υλικά οικοδομών και καινούργια έπιπλα και στη συνέχεια όταν το desiccant θερμανθεί η μυρωδιά απελευθερώνεται στο δωμάτιο. Η μυρωδιά θυμίζει σαν κάτι να καίγεται ή σαν ξινή μυρωδιά. Είναι φυσιολογικό, δεν διαρκεί πολύ και δεν είναι ένδειξη ελαττωματικής συσκευής. Όταν αποθηκεύετε τον αφυγραντήρα να τον βάζετε στο κουτί του για προστασία από τη σκόνη.

  • Ο αφυγραντήρας έχει πιάσει την υγρασία, αλλά ο ανεμιστήρας λειτουργεί. Γιατί;

   Στις τρεις λειτουργίες που ελέγχονται από τον υγροστάτη (Minimum / Normal και Maximum) όταν η επιλεγμένη σχετική υγρασία έχει επιτευχθεί ο αφυγραντήρας θα σταματήσει την αφύγρανση του αέρα, αλλά ο ανεμιστήρας θα λειτουργεί. Όταν αυτό συμβεί η συσκευή θα σταματήσει να συλλέγει νερό, είναι φυσιολογικό. Ο ανεμιστήρας συνεχίζει να λειτουργεί προκειμένου να πάρει δείγμα από τον αέρα έτσι ώστε ο αφυγραντήρας να γνωρίζει το πότε να ξεκινήσει εκ νέου η συλλογή νερού, αλλά εάν η σχετική υγρασία είναι κάτω από την επιθυμητή τότε δεν υπάρχει λόγος να συλλέξει νερό και βέβαια δεν θα εμφανιστεί νερό στο δοχείο. Όταν η σχετική υγρασία υπερβεί και πάλι τα επιθυμητά όρια ο αφυγραντήρας θα μπει σε λειτουργία αυτόματα.

  • Γιατί ο ανεμιστήρας λειτουργεί αφότου έχω σβήσει τον αφυγραντήρα;

   Ο ανεμιστήρας ψύχει το εσωτερικό θερμαντικό σώμα, είναι φυσιολογικό. Ο ανεμιστήρας θα λειτουργήσει για 3 λεπτά από τη στιγμή που πατήσετε το μπουτόν Power για να σβήσετε τη συσκευή. Περιμένετε να σταματήσει η λειτουργία του ανεμιστήρα για να μετακινήσετε τον αφυγραντήρα.

  • Αφυγραντήρας Meaco DD8L

   αφυγραντηρας meaco DD8L

    

   αφυγραντήρας desiccant με ιονιστή DD8L

    

    

   αφυγραντήρας Meaco DD8L. Καλύτερος αφυγραντήρας στην Ευρώπη - BEST BUY

    

    

    

    

    

   • 2009 Best Buy “Practical Boat Owner”
   • 2012 Best Buy “Land Rover World”
   • 2013 Best Buy “Sailing Today”
   • 2014 Best Buy “Which Magazine”
   • 2015 Best Buy “Which Magazine”
   • 2015 Best Buy “klikk.no”

    

   αφυγραντήρας desiccant Meaco DD8L περιγραφή

    

   Ο αφυγραντήρας desiccant Meaco DD8L εκμεταλλεύεται τη νέα τεχνολογία αφύγρανσης. Λειτουργεί χωρίς τη χρήση μοτέρ – συμπιεστή όπως οι αφυγραντήρες που ξέραμε έως σήμερα. Η αρχή λειτουργίας του στηρίζεται στο αφυγραντικού υλικό desiccant, το ζεόλιθο (zeolite), το οποίο έχει τη φυσική ιδιότητα να απορροφά τα σωματίδια υγρασίας από τον αέρα και κατ’επέκταση να τα μετατρέπει σε νερό το οποίο αποθηκεύεται στον κάδο του αφυγραντήρα ή με σωληνάκι που περιλαμβάνεται στη συσκευασία στην αποχέτευση. (δείτε στο video που ακολουθεί τον τρόπο λειτουργίας του αφυγραντήρα desiccant Meaco DD8L)

    

   αφυγραντήρας desiccant DD8L. Video: πώς λειτουργεί 

    

    

    

   Διαθέτει ενσωματωμένο υγροστάτη

    

   Ο αφυγραντήρας Meaco DD8L διαθέτει ενσωματωμένο υγροστάτη. Αυτό που κάνει ο υγροστάτης είναι να ελέγχει τη σχετική υγρασία δωματίου. Όπως ο θερμοστάτης χώρου ελέγχει τη θερμοκρασία δωματίου, κατά τον ίδιο τρόπο ο υγροστάτης δίνει την εντολή πότε ο αφυγραντήρας θα λειτουργεί και πότε θα σβήνει βάσει της σχετικής υγρασίας που έχετε καθορίσει. Το πλεονέκτημα είναι ότι θα έχετε πάντα σταθερή υγρασία στο χώρο και ταυτόχρονα μειώνεται κατά πολύ το κόστος λειτουργίας του αφυγραντήρα.

    

   Πίνακας ελέγχου αφυγραντήρα Meaco DD8L

    

   αφυγραντήρας ιονιστής Meaco DD8L, για σπίτι έως 100m²

    

   • Δυνατότητα αφύγρανσης 8L την ημέρα στους 1-37C°
   • Τύπος αφυγραντήρα: desiccant
   • Λογική ελέγχου Meaco
   • Αυτόματη επανεκκίνηση από διακοπή ρεύματος
   • Αντιβακτηριακό φίλτρο αέρα τεχνολογίας Polyesthylene terephthalate fibre
   • Ενσωματωμένος ιονιστής (προαιρετική χρήση)
   • 4 λειτουργίες χρήσης Laundry, Maximum, Normal, Minimum
   • 3 ταχύτητες ανεμιστήρα (High, Low, Laundry)
   • Χωρητικότητα δοχείου νερού 2L
   • Δυνατότητα μόνιμης σύνδεσης στην αποχέτευση (περιέχεται στη συσκευασία)
   • Χρονοδιακόπτης για 1, 2, 4 ή 8 ώρες
   • Απλός και εύκολος χειρισμός του πίνακα ελέγχου
   • Αθόρυβη λειτουργία 39/43/48dB
   • Βάρος: 6,4Kgs

    

   Αφυγραντήρας Meaco DD8L, εγχειρίδιο χρήσης

    

    

   dd8l Πλεονεκτήματα

    

    

   Το Αγγλικό περιοδικό “Practical Boat Owner” Νοεμβρίου 2011 δοκίμασε και αξιολόγησε διάφορους αφυγραντήρες στις πιο σκληρές συνθήκες υγρασίας, δηλαδή σε σκάφη. Ο αφυγραντήρας Meaco DD8L ήταν ο καθαρός νικητής χάρη στην εξαιρετική του απόδοση στις πιο δύσκολες συνθήκες υγρασίας, στη θάλασσα…

    


   αφυγραντηρας meaco DD8L-DD8L Junior, Practical Boat Owner Nov 2011αφυγραντήρας Meaco DD8L best buy, Practical Boat Owner Nov 2011

    

    

   ο καλυτερος αφυγραντήρας, DD8L δοκιμή και συγκριτικό τεστ από το ανεξάρτητητο περιοδικό Practical Boat

   Το Αγγλικό περιοδικό “Practical Boat Owner” στο τεύχος Νοεμβρίου 2011 δοκίμασε και αξιολόγησε αφυγραντήρες desiccant στις πιο σκληρές συνθήκες υγρασίας, δηλαδή σε σκάφος στη θάλασσα. Θα ρωτήσει κάποιος, γιατί η δοκιμή αφορούσε αποκλειστικά σε αφυγραντήρες desiccant; Πρώτον, οι αφυγραντήρες desiccant (λειτουργούν με ξηραντικό υλικό και όχι μοτέρ – compreσsor) είναι μικροί σε μέγεθος και εύκολα στοιβάζουν μέσα στο σκάφος . Δεύτερον, καθώς δεν έχουν συμπιεστή είναι πολύ ελαφρύτερα, και ζυγίζουν περίπου 6Kg , που τους καθιστά πιο εύκολους στη χρήση. Επίσης, σε αντίθεση με τους αφυγραντήρες με μοτέρ, οι αφυγραντήρες desiccant Meaco δεν παγώνουν τον αέρα δωματίου, αλλά αντιθέτως ανεβάζουν τη θερμοκρασία χώρου κατά 1-2°C, συμβάλλοντας στη θέρμανσή του (διαθέτουν εσωτερική θερμική αντίσταση). Τέλος, κάτι που δεν γνωρίζει ο κόσμος είναι ότι οι αφυγραντήρες συμπιεστή που κυκλοφορούν ευρέως στο εμπόριο δεν λειτουργούν καλά σε χαμηλές θερμοκρασίες, ακριβώς τη στιγμή που τα χρειαζόμαστε περισσότερο. Αντιθέτως οι αφυγραντήρες desiccant, όπως ο Meaco DD8L, λειτουργούν αποτελεσματικά στις πιο αντίξοες θερμοκρασίες 1-37°C! Ο αφυγραντήρας Meaco DD8L ήταν ο καθαρά ο καλύτερος αφυγραντήρας. χάρη στην εξαιρετική του απόδοση στις πιο δύσκολες συνθήκες υγρασίας, στη θάλασσα…

   χαμηλή κατανάλωση: αφυγραντηρας Meaco DD8L χρησιμοποιεί το “σύστημα έξυπνου έλεγχου”

   Όχι μόνο ήταν πιο αποτελεσματικός στην αντιμετώπιση της υγρασίας του χώρου, αλλά ο Meaco DD8L μετρήθηκε να έχει τη χαμηλότερη κατανάλωση, χάριν στο “σύστημα έξυπνου έλεγχου” (intelligent control system) που όλοι οι αφυγραντήρες Meaco διαθέτουν. Με λίγα λόγια, το “σύστημα έξυπνου έλεγχου” διασφαλίζει ότι όταν επιτευχθεί ο στόχος της σχετικής υγρασίας που έχουμε επιλέξει ο Meaco DD8L θέτει σε λειτουργία μόνο τον ανεμιστήρα για 5 λεπτά για να διασφαλιστεί ότι η σχετική υγρασία δεν αυξάνει και στη συνέχεια μπαίνει σε κατάσταση ύπνου για 30 λεπτά. Στη συνέχεια, θα ξυπνήσει και να ελέγξει τη σχετική υγρασία για 5 λεπτά κάθε μισή ώρα και θα αφυγράνει όπως και όταν απαιτείται . Όταν είναι σε λειτουργία μόνο ανεμιστήρας, ο αφυγραντήρας desiccant DD8L καταναλώνει περίπου 30-40 watt. Αυτό σημαίνει ότι μακροπρόθεσμα ο χρήστης του Meaco DD8L θα εξοικονομήσει ένα σεβαστό ποσό χρημάτων. (η Meaco διαθέτει δύο μοντέλα αφυγραντήρων desiccant, Meaco DD8L)

   Αθόρυβη λειτουργία

   Σε μικρούς χώρους, όπως αυτοί του σκάφους όπου έγινε το δοκιμαστικό τέστ, σημαντικό ρόλο παίζει ο θόρυβος του αφυγραντήρα. Στην ουσία ο χρήστης κοιμάται στο ίδιο δωμάτιο, με τον αφυγραντήρα σε λειτουργία. Ακριβώς επειδή οι αφυγραντήρες desiccant Meaco DD8L και Meaco DD8L Junior δεν έχουν μοτέρ, είναι αθόρυβοι στη λειτουργία τους. Οι κάτοχοι αφυγραντήρων με μοτέρ αμέσως εντυπωσιάζονται από τα χαμηλά επίπεδα θορύβου των Meaco DD8L και Meaco DD8L Junior και αυτή είναι η έκπληξή τους όταν τους δουν σε λειτουργία.

  • Αφυγραντήρας desiccant Meaco DD8L Zambezi

    

   αφυγραντήρας desiccant Meaco DD8L Zambezi περιγραφή

    

   Ο αφυγραντήρας desiccant Meaco DD8L Zambezi εκμεταλλεύεται τη νέα τεχνολογία αφύγρανσης. Λειτουργεί χωρίς τη χρήση μοτέρ – συμπιεστή όπως οι αφυγραντήρες που ξέραμε έως σήμερα. Η αρχή λειτουργίας του στηρίζεται στο αφυγραντικού υλικό desiccant, το ζεόλιθο (zeolite), το οποίο έχει τη φυσική ιδιότητα να απορροφά τα σωματίδια υγρασίας από τον αέρα και κατ’επέκταση να τα μετατρέπει σε νερό το οποίο αποθηκεύεται στον κάδο του αφυγραντήρα ή με σωληνάκι που περιλαμβάνεται στη συσκευασία στην αποχέτευση. Ο αφυγραντήρας desiccant Meaco DD8L Zambezi είναι ο μόνος αφυγραντήρας desiccant που μπορεί να καλύψει έως και 120 m². Είναι ο μόνος αφυγραντήρας desiccant στην ευρωπαϊκή αγορά με οθόνη LCD και δυνατότητα εβδομαδιαίου προγραμματισμού λειτουργίας. Με ενσωματωμένο ισχυρό ιονιστή που καθαρίζει την ατμόσφαιρα. (δείτε στο video που ακολουθεί τον τρόπο λειτουργίας του αφυγραντήρα desiccant Meaco DD8L Zambezi)

    

    

   • Ο μόνος που καλύπτει έως 120m²
   • Ο μόνος με LCD οθόνη
   • Ο μόνος με δυνατότητα εβδομαδιαίου προγραμματισμού !!!
   • Μπορείτε να ελέγχετε ποιες ώρες θα λειτουργεί
   • Ο μόνος με ισχυρό ιονιστή6 x105 m3

    

   αφυγραντήρας Meaco DD8L Zambezi | οθόνη LCD

    

   dd8l Zambezi othoni   αφυγραντηρας desiccant με ιονισμό Meaco DD8L Zambezi. αφυγραντήρας ιονιστήςΤο χαρούμενο Zambezi εμφανίζεται στην οθόνηόταν η συσκευή κάνει αφύγρανση και συλλέγει νερό.
   αφυγραντηρας desiccant με ιονισμό Meaco DD8L Zambezi. αφυγραντήρας ιονιστήςΤο λυπημένο Zambezi εμφανίζεται στην οθόνη όταν η συσκευή ΔΕΝ κάνει αφύγρανση και ΔΕΝ συλλέγει νερό.

   Διαθέτει ενσωματωμένο υγροστάτη

    

   Ο αφυγραντήρας Meaco DD8L Zambezi διαθέτει ενσωματωμένο υγροστάτη. Αυτό που κάνει ο υγροστάτης είναι να ελέγχει τη σχετική υγρασία δωματίου. Όπως ο θερμοστάτης χώρου ελέγχει τη θερμοκρασία δωματίου, κατά τον ίδιο τρόπο ο υγροστάτης δίνει την εντολή πότε ο αφυγραντήρας θα λειτουργεί και πότε θα σβήνει βάσει της σχετικής υγρασίας που έχετε καθορίσει. Ορίζετε την επιθυμητή σχετική υγρασία χώρου από την οθόνη LCD, σε βήματα των 5%. Το πλεονέκτημα είναι ότι θα έχετε πάντα σταθερή υγρασία στο χώρο και ταυτόχρονα μειώνεται κατά πολύ το κόστος λειτουργίας του αφυγραντήρα.

    

   Λογική ελέγχου Meaco

    

   Ο αφυγραντήρας desiccant Meaco DD8L Zambezi διαθέτει τη Λογική Ελέγχου Meaco (Meaco Control Logic). Εάν επιλέξετε μία εκ των επιλογών του υγροστάτη μεταξύ 40 – 70% η Λογική Ελέγχου Meaco θα λειτουργήσει αυτόματα. Όταν η επιθυμητή σχετική υγρασία επιτευχθεί ο αφυγραντήρας θα σταματήσει την αφύγρανση, αλλά ο ανεμιστήρας θα συνεχίσει τη λειτουργία του για 10 επιπλέον λεπτά. Όταν συμβαίνει αυτό δε συλλέγεται νερό και είναι απολύτως φυσιολογικό. Ο ανεμιστήρας εν συνεχεία θα σταματήσει για 30 λεπτά και κατόπιν θα ξαναλειτουργήσει για 3 λεπτά στη χαμηλή σκάλα, προκειμένου να διαπιστώσει τα επίπεδα υγρασίας. Εάν η υγρασία παραμένει κάτω από την επιθυμητή τότε ο ανεμιστήρας θα σβήσει για 30 λεπτά και ούτω καθ’ εξής.

    

   αφυγραντήρας ιονιστής Meaco DD8L Zambezi
   για σπίτι έως 120m²

    

   • Ο μόνος αφυγραντήρας desiccant που καλύπτει 120m²
   • Δυνατότητα αφύγρανσης 8L την ημέρα στους 1-37C°
   • Τύπος αφυγραντήρα: desiccant
   • Ψηφιακή οθόνη LCD
   • Ψηφιακή επιλογή επιθυμητής σχετικής υγρασίας
   • Δυνατότητα εβδομαδιαίου προγραμματισμού λειτουργίας
   • Χωρητικότητα κάδου νερού 3 λίτρα
   • Προστασία από υπερχείλιση
   • Λογική ελέγχου Meaco
   • Αυτόματη επανεκκίνηση από διακοπή ρεύματος
   • Αντιβακτηριακό φίλτρο αέρα τεχνολογίας Polyesthylene terephthalate fibre
   • Ισχυρός ενσωματωμένος ιονιστής 6 x105 m3 (προαιρετική χρήση)
   • Λειτουργία στεγνώματος ρούχων (Laundry)
   • 3 ταχύτητες ανεμιστήρα (High, Low, Laundry)
   • Χωρητικότητα δοχείου νερού 3L
   • Δυνατότητα μόνιμης σύνδεσης στην αποχέτευση (περιέχεται στη συσκευασία)
   • Απλός και εύκολος χειρισμός του πίνακα ελέγχου
   • Αθόρυβη λειτουργία 41/45/50dBA
   • Βάρος: 9Kgs

    

   αφυγραντήρας ιονιστής Meaco DD8L Zambezi εγχειρίδιο χρήσης

    

   Video Meaco DD8L Zambezi | τρόπος λειτουργίας

    

    

   Video Meaco DD8L Zambezi | ενσωματωμένος ιονιστής

    

    

    

   Αξιολόγηση Meaco DD8L Zambezi – δείτε το video

    

    

 • Επιλογή του κατάλληλου αφυγραντήρα

   

  Βασικότερος παράγοντας για την επιλογή του κατάλληλου αφυγραντήρα είναι η θερμοκρασία χώρου στον οποίο θα τοποθετηθεί ο αφυγραντήρας, κυρίως τους κρύους, χειμωνιάτικους μήνες του χρόνου.

   

  • Ο χώρος σας θερμαίνεται ικανοποιητικά; Με άλλα λόγια, όταν ο αφυγραντήρας θα βρίσκεται σε λειτουργία η θερμοκρασία σπιτιού θα πάνω από 15°C ;

  Επιλέξτε Ναι ή Όχι για να κατευθυνθείτε στον πίνακα επιλογής αφυγραντήρα βάσει m²

   

  • Πως θα επιλέξω τον κατάλληλο αφυγραντήρα δωματίου;

   Επιλέξτε τον σωστό αφυγραντήρα με βάση τα τετραγωνικά του χώρου που θα πρέπει να καλύψει. Δύο παράγοντες καθορίζουν το πόσα τετραγωνικά καλύπτει ένας αφυγραντήρας. Τόσα λίτρα νερού μπορεί να συλλέξει ο συμπιεστής την ημέρα [12L ή 20L] και η ροή αέρα, δηλαδή τη δύναμη του ανεμιστήρα στο πόσο όγκο αέρα μπορεί να μετακινήσει, άρα και να αφυγράνει η συσκευή.

   Kulhaus Qualis 12L ION καλύπτει έως 80 τ.μ.

   Kulhaus Qualis 20L ION καλύπτει έως 150 τ.μ.

  • Πότε να αγοράσετε έναν αφυγραντήρα με μοτέρ (συμπιεστή) και πότε έναν αφυγραντήρα desiccant;

   Αφυγραντήρες με συμπιεστή 

   Είναι ο καθιερωμένος τρόπος αντιμετώπισης των προβλημάτων υγρασίας εδώ και 40 και πλέον χρόνια. Δρουν δημιουργώντας μια ψυχρή επιφάνεια και όταν το θερμός και υγρός αέρας από τα δωμάτια έρχεται σε επαφή με την κρύα επιφάνεια, δημιουργούνται μορφές συμπύκνωσης και το νερό αφαιρείται από τον αέρα.

    

   Αφυγραντήρας desiccant

   Ο αφυγραντήρας desiccant (με αποξηραντικό υλικό) δεν έχει μοτέρ-συμπιεστή και δεν χρησιμοποιεί μια ψυχρή επιφάνεια για να αφαιρέσει την υπερβολική υγρασία από τον αέρα. Αντ’αυτού διαθέτει ένα τροχό με αποξηραντικό υλικό desiccant (ζεόλιθος) που απορροφά την υγρασία από τον αέρα, με παρόμοιο τρόπο με ένα σφουγγάρι. Το ξηραντικό υλικό αναγεννάται από μία εσωτερική θερμική αντίσταση, έτσι ώστε η διαδικασία να μπορεί να επαναληφθεί ξανά και ξανά. Για αυτό το λόγο ο τροχός με το αποξηραντικό υλικό desiccant δεν χρειάζεται αντικατάσταση.

    

   Πολλοί πελάτες προτιμούν τους αφυγραντήρες desiccant επειδή είναι ελαφρύτεροι και πιο αθόρυβοι σε λειτουργία, λόγω της έλλειψης ενός συμπιεστή. Επίσης, το γεγονός ότι οι αφυγραντήρες desiccant φυσάνε ξηρό και ζεστό αέρα βοηθώντας στη θέρμανση του χώρου είναι ακόμη ένα στοιχείο που πολλοί πελάτες αξιολογούν ως θετικό. Υπάρχουν όμως άλλα πράγματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη, τα εξής παρακάτω μπορούν να βοηθήσουν.

  • Θερμοκρασία δωματίου κάτω από 15°C

   Μόνος κατάλληλος είναι ο αφυγραντήρας desiccant. Εάν θέλετε να χρησιμοποιήσετε τον αφυγραντήρα σε χώρο, δωμάτιο ή σπίτι όπου η θερμοκρασία του αέρα είναι πιθανό να πέσει κάτω από τους 15°C, τότε θα πρέπει να αγοράσετε ένα αφυγραντήρα desiccant. Οτιδήποτε άλλο απλά δεν θα έχει αποτέλεσμα. Αυτό συμβαίνει επειδή το εσωτερικό του αφυγραντήρα με συμπιεστή πρέπει να είναι ψυχρότερο από τον αέρα μέσα στο δωμάτιο. Όσο πιο κρύο είναι το δωμάτιο, τόσο περισσότερο θα πρέπει να δουλέψει ο αφυγραντήρας προκειμένου να δημιουργήσει την κρύα επιφάνεια στο εσωτερικό του. Καθώς η θερμοκρασία αρχίζει να πέφτει προς τα κάτω, κοντά στους 10°C, τότε οι πιθανότητες είναι ότι το εσωτερικό του αφυγραντήρα θα φθάσει κοντά στο σημείο κατάψυξης, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες σχηματισμού πάγου στα πηνία ψύξης του αφυγραντήρα. Αυτός είναι ο λόγος που κάτω από τους περίπου 15°C, οι αφυγραντήρες συμπιεστή έχουν προγραμματιστεί να περνούν έως και δύο τρίτα του χρόνου τους σε λειτουργία απόψυξης, παρά αφύγρανσης. Οι αφυγραντήρες desiccant από την άλλη πλευρά έχουν μια συνεπή απόδοση ανεξάρτητα από τη θερμοκρασία του χώρου.

    

   Για χρήση σε χώρους με χαμηλή θερμοκρασία – ο νικητής είναι ο αφυγραντήρας desiccant

  • Θερμοκρασία δωματίου πάνω από 20 °C

   Κατάλληλος είναι ο αφυγραντήρας με συμπιεστή.

   Για για ένα σπίτι που θερμαίνεται ικανοποιητικά και διατηρεί τη θερμοκρασία γύρω στους 20°C, η ενδεδειγμένη λύση είναι ο αφυγραντήρας με συμπιεστή.

    

   ☞ Προσοχή! Αναφερόμαστε στη θερμοκρασία χώρου όταν ο αφυγραντήρας είναι σε λειτουργία. Στις μέρες μας είναι πολλές οι περιπτώσεις που ανάβουμε τη θέρμανση το απόγευμα, όταν και γυρίζουμε στο σπίτι από τις διάφορες δραστηριότητές μας. Σε αυτή την περίπτωση, καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας που απουσιάζουμε, το σπίτι είναι αμφίβολο εάν θα έχει θερμοκρασία 20°C. Ιδιαίτερα τους κρύους μήνες και κυρίως όταν το σπίτι δε διαθέτει καλές μονώσεις. Εάν κάποιος θελήσει να αφήσει τον αφυγραντήρα να δουλέψει καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας (είναι η ενδεδειγμένη λειτουργία) τότε θα πρέπει να το σκεφτείτε διπλά εάν ο αφυγραντήρας με συμπιεστή είναι αυτός που ικανοποιεί τις ανάγκες σας.

  • Κρατώντας το σπίτι στεγνό.

    

   Οι περισσότεροι πελάτες που αναζητούν έναν αφυγραντήρα για να τους απαλλάξει από τη συμπύκνωση υγρασίας (condensation: θάμπωμα και σταγόνες νερού στα παράθυρα).

    

   Ο αέρας που βγαίνει από τον αφυγραντήρα με συμπιεστή θα έχει ακριβώς την ίδια θερμοκρασία με τον αέρα δωματίου, ενώ ο αέρας που βγαίνει από έναν αφυγραντήρα desiccant θα είναι περίπου 10-12°C θερμότερος, μια αρκετά μεγάλη διαφορά μεταξύ των δύο. Έτσι, εάν για παράδειγμα βάζετε τον αφυγραντήρα σε ένα διάδρομο που είναι στην ψυχρή πλευρά του σπιτιού, τότε ο αφυγραντήρας desiccant έχει νόημα, δεδομένου ότι αφενός λειτουργεί σε χαμηλές θερμοκρασίες, αφετέρου θα ζεστάνει το διάδρομο. Εάν τώρα ο διάδρομος θερμαίνεται σωστά, τότε ο αφυγραντήρας με συμπιεστή θα μπορούσε επίσης να είναι η σωστή επιλογή.

    

   • Κρύο δωμάτιο – ο νικητής είναι ο αφυγραντήρας desiccant
   • Ζεστό δωμάτιο – και οι δύο τύποι αφυγραντήρων μπορούν να χρησιμοποιηθούν
  • Στέγνωμα ρούχων

   Ένας από τους πιο συνηθισμένους λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι έχουν προβλήματα συμπύκνωσης και μούχλας είναι επειδή στεγνώνουν τα ρούχα στο εσωτερικό του σπιτιού. Κατά το στέγνωμα των ρούχων, επειδή ο αέρας γύρω είναι ξηρότερος, ο υγρός αέρας από τα νωπά ρούχα μεταφέρεται φυσιολογικά και στους άλλους χώρους, έτσι ώστε να είναι σε ισορροπία με το περιβάλλον του. Μπορείτε λοιπόν να χρησιμοποιήσετε έναν αφυγραντήρα για να στεγνώσετε τα ρούχα γρήγορα, διασφαλίζοντας ότι δεν θα δημιουργηθούν φαινόμενα υπερβολικής υγρασίας. Όλοι οι αφυγραντήρες Meaco διαθέτουν ξεχωριστή λειτουργία laundry (στέγνωμα ρούχων). Το στέγνωμα των ρούχων με τη βοήθεια του αφυγραντήρα λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο όπως όταν απλώνουμε τα ρούχα έξω το καλοκαίρι.

    

   Όπως τα ρούχα θα στεγνώσουν ταχύτερα έξω όταν η μέρα είναι ξηρή, ζεστή και φυσάει αεράκι, κατά τον ίδιο τρόπο θα στεγνώσουν γρηγορότερα αν ο θερμός και ξηρός αέρα από τον αφυγραντήρα χτυπά τα ρούχα. Ο αφυγραντήρας desiccant τείνει να έχει μεγαλύτερη και ταχύτερη ροή αέρα από έναν αφυγραντήρα με συμπιεστή, και όπως έχουμε δει, ο αέρας που βγαίνει από τον αφυγραντήρα desiccant είναι θερμότερος. Ως εκ τούτου, αν θέλετε να στεγνώσετε τη μπουγάδα σας με ένα αφυγραντήρα τότε η σωστή επιλογή είναι ο αφυγραντήρας desiccant.

    

    

   Στέγνωμα ρούχων – ο νικητής είναι ο αφυγραντήρας desiccant

  • Μετακίνηση του αφυγραντήρα μέσα στο σπίτι.

   Σε γενικές γραμμές θα πρέπει να αφήσετε τον αφυγραντήρα σε ένα σημείο και εφόσον οι εσωτερικές πόρτες είναι ανοικτές, η υγρασία στο σπίτι θα μεταναστεύσει προς τον αφυγραντήρα, μέχρι να είναι αρκετά κοντά στον ανεμιστήρα του αφυγραντήρα ώστε να τον ρουφήξει.

    

   Παρόλα αυτά υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις που πιθανόν να θέλετε να μετακινήσετε το αφυγραντήρα. Μπορεί να έχετε εντοιχισμένες ντουλάπες σε μια κρεβατοκάμαρα που είναι στο βορινό τοίχο και είναι επιρρεπείς στην ανάπτυξη μούχλας. Μπορεί να έχετε τον αφυγραντήρα στον πάνω όροφο και να χρειασθεί να τον μεταφέρουμε κάτω για το στέγνωμα ρούχων, ή να θέλετε να τον μετακινήσετε ένα ανεπαρκώς αεριζόμενο μπάνιο ή να τον χρησιμοποιήσετε στο γκαράζ ή την αποθήκη.

    

    

   Οι αφυγραντήρες με συμπιεστή έχουν επιπλέον βάρος 6 κιλών περίπου. Ως εκ τούτου, η μεταφορά ενός αφυγραντήρα desiccant είναι πολύ πιο εύκολο, και λόγω βάρους και λόγω όγκου.

    

   Μετακίνηση του αφυγραντήρα σας – ο νικητής είναι ο αφυγραντήρας desiccant