Τηλεφωνικές παραγγελίες

210 3236627

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
Search FAQ
 • Συχνές ερωτήσεις

  • Τι ειναι ο αφυγραντηρας;

   Ο αφυγραντήρας είναι η συσκευή που έχει σχεδιαστεί για να μειώσει την ποσότητα υγρασίας στον αέρα του δωματίου – σπιτιού. Ο αφυγραντήρας μας βοηθάει να κρατήσουμε τα επίπεδα υγρασίας στο δωμάτιο υπό έλεγχο, έτσι ώστε ο αέρας να είναι πιο “άνετος” και υγιεινός και τα φυσικά – ορατά σημάδια της υγρασίας, όπως η μούχλα στους τοίχους ή η συμπύκνωση στα παράθυρα, να περιοριστούν ή να εξαφανιστούν.

    

   Μερικά σπίτια μπορεί να έχουν προβλήματα υγρασίας μόνο σε ορισμένες περιόδους του έτους, όπως την άνοιξη, όταν υπάρχει μεγάλη απορροή νερού από το έδαφος. Άλλες κατοικίες παρουσιάζουν πρόβλημα υψηλής υγρασίας όλο το χρόνο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η υγρασία που παρουσιάζεται σε βορινούς τοίχους και ντουλάπες, η συμπύκνωση υγρασίας [σταγόνες νερού] στα παράθυρα, εμφάνιση μούχλας στο λουτρό, σε χώρους που δε θερμαίνονται σωστά ή δεν αερίζονται. Υπάρχουν επίσης φορές που η υγρασία είναι πρόβλημα μόνο σε ένα δωμάτιο ή χώρο του σπιτιού που είτε δεν είναι μονωμένο σωστά ή υπάρχουν κατασκευαστικές κακοτεχνίες.

    

   Η αντιμετώπιση της υψηλής υγρασίας δεν είναι απλά ένα πρόβλημα αισθητικής. Είναι κυρίως η προϋπόθεση για τη συντήρηση του σπιτιού. Το κυριότερο όμως είναι, και θα πρέπει να τονιστεί, ότι διατηρώντας το σωστό επίπεδο υγρασίας στο σπίτι σας, είναι καθοριστικό για την ποιότητα ζωής της οικογένειας στο σπίτι. Ενώ η υγρασία σε φυσιολογικά επίπεδα μπορεί να είναι ευεργετική, η υψηλή ή υπερβολική υγρασία θα μπορούσε να είναι επικίνδυνη για την υγεία σας. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα, στις μέρες μας που η θέρμανση του σπιτιού κατά τους χειμερινούς μήνες είναι ελλιπέστατη έως και ανύπαρκτη για πολλά νοικοκυριά, παιδιά να κρυολογούν συχνά και επαναλαμβανόμενα, δημιουργώντας επώδυνες καταστάσεις και εξασθένιση του οργανισμού, που μπορεί να οδηγήσει σε ακόμη πιο σοβαρά προβλήματα υγείας. Δείτε μόνο τη συχνότητα που παιδάκια απουσιάζουν από το σχολείο λόγω κρυολογήματος. Η υψηλή υγρασία και η ύπαρξη μούχλας μπορούν να είναι η αιτία αλλεργιών!

    

   Ο αφυγραντήρας είναι λοιπόν η συσκευή εκείνη που αφαιρεί από το σπίτι την υπερβολική υγρασία και τη διατηρεί σε φυσιολογικά, υγιή επίπεδα. Η χρήση αφυγραντήρα συντηρεί το σπίτι, δημιουργεί τις πρϋποθέσεις για ένα υγιές περιβάλλον διαβίωσης, προλαμβάνει παθήσεις που οφείλονται στην υψηλή υγρασία όπως αλλεργίες, άσθμα, κλπ. Τέλος, χωρίς αμφιβολία η χρήση αφυγραντήρα στο σπίτι μειώνει το κόστος θέρμανσης κατά τουλάχιστον 20%.

  • Τι κάνει ένας αφυγραντήρας;

   Αυτό που κάνει ένας αφυγραντήρας είναι να μειώνει τη σχετική υγρασία του αέρα με την αφαίρεση της σχετικής υγρασίας από τον αέρα. Το αν θα έχετε τη συμπύκνωση υγρασίας ή αλλιώς συμπύκνωση υδρατμών (θάμπωμα και σταγόνες νερού στα παράθυρα) στο παράθυρο είναι μια σχέση μεταξύ των τριών παραγόντων :

    

   • Θερμοκρασία του αέρα
   • Η θερμοκρασία της επιφάνειας του γυαλιού
   • Η σχετική υγρασία του δωματίου

    

   Ο αφυγραντήρας μπορεί μόνο να επηρεάσει άμεσα τον έναν από αυτούς (θα μπορούσε να επηρεάσει σε κάποιο βαθμό τη θερμοκρασία του αέρα ανάλογα με το μέγεθος του δωματίου) . Ας πούμε για παράδειγμά ότι η θερμοκρασία δωματίου είναι 20°C και η σχετική υγρασία είναι 55%. Όσο η θερμοκρασία πάνω στο το παράθυρο παραμένει στους 12°C δεν θα σχηματιστεί συμπύκνωση. Αλλά αν η θερμοκρασία της επιφάνειας του γυαλιού πέσει κάτω από τους 12°C θα έχετε εξορισμού συμπύκνωση, υγροποίηση του αέρα. Είναι απλό, ο αφυγραντήρας μπορεί να κρατήσει σταθερή την υγρασία του χώρου, αλλά οι χειμωνιάτικες – κρύες συνθήκες κάνουν το γυαλί πιο κρύο τη νύχτα και κατ’ επέκταση αυτό δημιουργεί συμπύκνωση.

  • Tι είναι η σχετική υγρασία;

    

   Η υγρασία είναι κάτι που ακούμε καθημερινά στα δελτία καιρού. Η υγρασία είναι η αιτία για την αποπνικτικό συναίσθημα που έχουμε κάποιες μέρες του καλοκαιριού.

    

   Η υγρασία μπορεί να μετρηθεί με διάφορους τρόπους, με τη σχετική υγρασία να είναι ο πιο κοινός. Για να καταλάβετε σχετική υγρασία, είναι χρήσιμο να κατανοήσουμε πρώτα την απόλυτη υγρασία.

    

   Απόλυτη υγρασία είναι η μάζα των υδρατμών διαιρούμενο με τη μάζα του ξηρού αέρα σε έναν όγκο αέρα σε μία δεδομένη θερμοκρασία. Όσο θερμότερος είναι ο αέρας, τόσο περισσότερο νερό μπορεί να περιέχει.

    

   Σχετική υγρασία είναι η αναλογία της τρέχουσας απόλυτης υγρασίας προς την υψηλότερη δυνατή απόλυτη υγρασία (η οποία εξαρτάται από την τρέχουσα θερμοκρασία αέρα). Μια ανάγνωση του 100 τοις εκατό σχετική υγρασία σημαίνει ότι ο αέρας είναι εντελώς κορεσμένος με υδρατμούς και δεν μπορεί να κρατήσει επιπλέον υδρατμούς, δημιουργώντας την πιθανότητα βροχής. Αυτό δεν σημαίνει ότι η σχετική υγρασία πρέπει να είναι 100 τοις εκατό, προκειμένου να βρέξει – θα πρέπει να είναι 100 τοις εκατό εκεί όπου σχηματίζονται τα σύννεφα, αλλά η σχετική υγρασία κοντά στο έδαφος θα μπορούσε να είναι πολύ λιγότερο.

    

   Οι άνθρωποι είναι πολύ ευαίσθητοι στην υγρασία, όπως το δέρμα εξαρτάται από τον αέρα για να απαλλαγεί από την υγρασία. Η διαδικασία της εφίδρωσης (ο ιδρώτας) είναι η προσπάθεια του σώματός σας για να δροσιστείτε και να διατηρήσει την τρέχουσα θερμοκρασία του. Αν ο αέρας είναι κατά 100% σχετικής υγρασίας, ο ιδρώτας δεν θα εξατμιστεί στον αέρα. Ως εκ τούτου, αισθανόμαστε πολύ θερμότεροι από ότι την πραγματική – δεδομένη θερμοκρασία όταν η σχετική υγρασία είναι υψηλή. Εάν η σχετική υγρασία είναι χαμηλή, μπορούμε να νιώθουμε πολύ πιο δροσεροί από την πραγματική θερμοκρασία, επειδή ιδρώτα μας εξατμίζεται εύκολα, δροσίζοντας το σώμα μας. Για παράδειγμα, εάν η θερμοκρασία του αέρα είναι 24 βαθμοί Κελσίου και η σχετική υγρασία είναι 0%, η θερμοκρασία του αέρα δίνει την αίσθηση στο σώμα μας σαν να ήταν 21˚C. Εάν η θερμοκρασία του αέρα είναι 24˚C και η σχετική υγρασία είναι 100%, αισθανόμαστε σαν να είναι 27˚C έξω.

    

   Οι άνθρωποι έχουν την τάση να αισθάνονται πιο άνετα σε σχετική υγρασία περίπου 45%. Ένας αφυγραντήραςθα βοηθήσει να κρατήσει την εσωτερική υγρασία σε ένα άνετο επίπεδο.

    

  • Πότε χρησιμοποιώ αφυγραντήρα; Ποια η συνιστώμενη σχετική υγρασία;

    

   Η συνιστώμενη μέση σχετική υγρασία κυμαίνεται μεταξύ 50% και 55%. Αυτό το επίπεδο σχετικής υγρασίας παρέχει την καλύτερη άνεση για την οικογένειά σας, αποτρέπει την εκδήλωση αλλεργιών, συχνών κρυολογημάτων, πόνο στα κόκαλα, ενώ ταυτόχρονα βοηθά στην προστασία και συντήρηση του σπιτιού, όπως γυψοσανίδες, τοίχους και ξεφλούδισμα της μπογιάς, ξύλινα έπιπλα, ρούχα στις ντουλάπες και άλλα αντικείμενα ή υλικά που είναι επιρρεπή στις βλαβερές συνέπειες της υπερβολικής υγρασίας.

   Χρησιμοποιούμε αφυγραντήρα όταν η σχετική υγρασία στο σπίτι είναι ανώτερη της φυσιολογικής, ήτοι άνω του 55%. Μπορείτε να ελέγξετε την υγρασία δωματίου με καλής ποιότητας υγρόμετρο. Εάν βέβαια η υγρασία στο σπίτι είναι υπερβολική, τότε τα σημάδια μούχλας και η σχετική μυρωδιά που τη συνοδεύει θα έκδηλα.

  • Τι συμβαίνει όταν η υγρασία είναι πολύ υψηλή;

   Όταν υπάρχει πάρα πολύ υγρασία στο σπίτι σας, υγρός αέρας παγιδεύεται σε γωνίες, υπόγεια και άλλους κλειστούς χώρους. Αυτό είναι συχνά συχνά ιδιαίτερα αισθητό στο μπάνιο, όταν η υγρασία συγκεντρώνετε σε γωνίες και δημιουργεί μαύρα στίγματα που είναι δύσκολο να αφαιρεθούν. Συμπύκνωση υγρασίας μπορεί επίσης να παρατηρηθεί στα παράθυρα, προκαλώντας το νερό να στάζει κάτω από το παράθυρο και τα ξύλινα κουφώματα, με αποτέλεσμα να σαπίσουν, ενώ ο τοίχος που έχει ποτιστεί με νερό  να “σκάσει” και η μπογιά να ξεφλουδίσει.

    

   Η υπερβολική υγρασία παρέχει τέλος ένα τέλειο έδαφος αναπαραγωγής για σπόρια μούχλας,  βακτηρίδια και ακάρεα σκόνης. Ιδιαίτερα ανησυχητικό στοιχείο σχετικά με την υγεία μας, που συχνά αγνοούμε. Τα ακάρεα σκόνης ζουν στο κρεβάτι σας και αναπαράγονται πιο γρήγορα όταν η σχετική υγρασία είναι πάνω από 60%. Όταν η μέση σχετική υγρασία στην Ελλάδα είναι 65% – 70% και άνω, μπορείτε να δείτε ότι πραγματικά δημιουργείται πρόβλημα. Είναι τα περιττώματα στα οποία οι άνθρωποι είναι αλλεργικοί. Από τη στιγμή που είναι στον αέρα μπορούμε να τα εισπνεύσουμε, με συνέπεια μερικοί άνθρωποι να παρουσιάσουν αλλεργική αντίδραση. Τα σπόρια μούχλας (mould spores) είναι σπόροι που απελευθερώνονται στον αέρα για να δημιουργήσουν ακόμη περισσότερη μούχλα και εισπνέοντάς τα μπορεί να προκαλέσουν σοβαρή αλλεργιακή αντίδραση στο αναπνευστικό σας σύστημα. Η μούχλα μεγαλώνει όταν ένα υλικό έχει υψηλή περιεκτικότητα σε υγρασία (δηλ. κάτι που είναι βρεγμένο ή υγρό). Η ταχύτητα δε που αναπτύσεται η μούχλα προσδιορίζεται και καθορίζεται από τη σχετική υγρασία του αέρα. Όσο υψηλότερη είναι η σχετική υγρασία τόσο πιο γρήγορα η μούχλα αυξάνει και εξαπλώνεται σε μεγαλύτερο βαθμό. Αυτός είναι ο λόγος που η μούχλα συναντάται πιο συχνά σε μπάνια και βοηθητικούς χώρους. Η μούχλα αρέσκεται επίσης στους κρύους τοίχους με μικρή ροή του αέρα, γι ‘αυτό και μούχλα συχνά βρίσκεται στο πίσω μέρος ντουλαπιών ή ντουλάπες που βρίσκονται σε βορινούς τοίχους.

    

    

  • Τυπικά σημάδια ένδειξης υψηλής υγρασίας.

   Συμπύκνωση υγρασίας σε Παράθυρα και Μπαλκονόπορτες

    

   τι είναι ο αφυγραντήρας, Συμπύκνωση υδρατμών καταπολέμησηΣυμπύκνωση στο εσωτερικό γυαλί, στάξιμο νερού στο παράθυρο ή η παρουσία αυτού που μοιάζει με ομίχλη ή θαμπάδας στη γυάλινη επιφάνεια παραθύρων ή τζαμαρίας αποτελούν τυπικές ενδείξεις ότι υπάρχει πάρα πολλή υγρασία στο δωμάτιο. Η συσσώρευση υγρασίας στο περβάζι ενός παραθύρου, θα έχει ως αποτέλεσμα να σαπίσουν ξύλινα περιβλήματα, θα ξεφλουδίσει η μπογιά του τοίχου και τέλος η υγρασία θα επιτρέψει την ανάπτυξη μούχλας. Η μούχλα, μαύρα στίγματα εμφανίζονται στο κάτω μέρος του παραθύρου, ή της μπαλκονόπορτας.

   Αμέσως απενεργοποιήστε οποιοδήποτε υγραντήρα που λειτουργεί και στο μέλλον, να υποβαθμίσει τη μονάδα για να μειώσει το ποσό της εξόδου υγρασίας. Όταν πάρα πολύ έξοδο του υγραντήρα είναι η αιτία, το επίπεδο υγρασίας μπορεί να διορθώσει η ίδια απλά με τη διακοπή χρήσης υγραντήρα και ανοίγοντας ένα παράθυρο για να προσθέσετε την κυκλοφορία του αέρα στο δωμάτιο.

   Άλλα πράγματα που μπορεί να προκαλέσουν τη συσσώρευση υγρασίας στα παράθυρα είναι η υγρασία που υπάρχει στα υλικά κατασκευής του σπιτιού, όπως η ακατάλληλη στεγανοποίηση της γυψοσανίδας τοίχων ή υγρασία που υπάρχει στο τσιμέντο. Το κλίμα εκτός σπιτιού μπορεί επίσης να προκαλέσει προβλήματα υγρασίας, όπως όταν βρέχει για αρκετές ημέρες ή η περιοχή όπου ζείτε έχει ένα υψηλό συντελεστή υγρασίας. Ένας αφυγραντήρας θα απομακρύνει αποτελεσματικά την υγρασία από το σπίτι και να αποκατασταθεί η υγρασία στο εσωτερικό του σπιτιού στα σωστά επίπεδα. Θυμηθείτε να μεταφέρετε τον αφυγραντήρα σε όλες τις περιοχές που έχουν πληγεί από την υπερβολική υγρασία και όταν το πρόβλημα σε αυτές έχει μετριαστεί ή εξαφανιστεί να τοποθετήσετε τον αφυγραντήρα σε ένα κεντρικό σημείο στο σπίτι, με τις πόρτες των δωματίων και των ντουλαπών ανοιχτές.

    

   Στίγματα μούχλας στην οροφή ή σε γωνίες των τοίχων

    

   μούχλα στο ταβάνιΕπειδή ο ατμός ανεβαίνει, τα προβλήματα υγρασίας στο μπάνιο βρίσκονται συχνά σε οροφές ή επάνω στις γωνίες των τοίχων. Τα μπάνια που δεν έχουν αποτελεσματικό εξαερισμό ώστε να μεταφέρει τον ατμό και την υγρασία έξω από το σπίτι, τις περισσότερες φορές έχουν κάποια προβλήματα με μούχλα. Μούχλα μπορεί να αναπτυχθεί σε τοίχο, οροφή, κάτω / γύρω από την τουαλέτα ή πίσω από το λουτρό ή στην περίμετρο τους ντους. Μια διαρροή στην τουαλέτα ή των υδραυλικών εγκαταστάσεων μπορεί επίσης να προκαλέσει προβλήματα υγρασίας. Η υπερβολική υγρασία μπορεί να προκαλέσει αυξημένη μούχλα, πράγμα που μπορεί με τη σειρά του να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας. Δε χρειάζεται να τη δείτε τη μούχλα προκειμένου να επηρεάσει την υγεία σας αρκεί μόνο να είναι παρούσα κάπου.
   Άλλες περιοχές του σπιτιού που πλήττονται συχνά από παγιδευμένη υγρασία είναι ντουλάπες, υπόγειο, γκαράζ και οι αποθηκευτικοί χώροι.
   Η χρήση ενός αφυγραντήρα σε αυτούς τους τομείς μπορεί να βοηθήσει. Ο αφυγραντήρας θα μειώσει το μέγεθος της ζημιάς που προκαλεί η υγρασία, αλλά η αιτία του προβλήματος δεν μπορεί να αγνοηθεί και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η ρίζα του προβλήματος.

    

   Στίγματα μούχλας στο λουτρό

    

   μούχλα, υψηλή υγρασία στο μπάνιοΤο λουτρό είναι ιδιαίτερα επιρρεπές στην εμφάνιση μούχλας, που αναπτύσσεται κυρίως στην οροφή, σε γωνίες των τοίχων, στους αρμούς της μπανιέρας – ντουζιέρας, κλπ. Είναι προφανές ότι η τεράστια υδρατμών που δημιουργούνται κάθε φορά που κάνουμε μπάνιο [ιδίως με ζεστό νερό] είναι η ιδανική “τροφή” για την ανάπτυξη της μούχλας. Θα πρέπει λοιπόν να απαλλαγείτε από τους υδρατμούς είτε χρησιμοποιώντας εξαερισμό κατά τη διάρκεια του μπάνιου/ντους και έως ότου οι υδρατμοί εξαφανιστούν πλήρως, είτε να χρησιμοποιήσετε αφυγραντήρα με το που τελειώσετε το μπάνιο/ντους. Ο αφυγραντήρας δε θα πρέπει σε καμία περίπτωση να λειτουργεί το λουτρό κατά τη διάρκεια του μπάνιου/ντους.

    

    

   Μυρωδιά μούχλας

    

   Η παρουσία μιας μουχλιασμένης μυρωδιάς στο σπίτι ή σε συγκεκριμένα δωμάτια του σπιτιού, στο υπόγειο, εισόδους, γκαράζ και αποθηκευτικούς χώρους, στα ρούχα και τα σεντόνια σηματοδοτεί την παρουσία μούχλας και μυκήτων. Η υγρασία θα μπορούσε να ήταν μεμονωμένο γεγονός ή ένα επαναλαμβανόμενο πρόβλημα.
   Οποτεδήποτε υπάρχει μια μυρωδιά μούχλας, υπάρχει μούχλα κάπου και ότι δεν είναι υγιές για κανέναν. Ο αφυγραντήρας μπορεί να βοηθήσει με την άμεση απομάκρυνση της υγρασίας. Η συνδυαστική χρήση αφυγραντήρα και θέρμανσης σε χώρους με μούχλα θα βοηθήσει να στεγνώσει το δωμάτιο πιο γρήγορα και αποτελεσματικά.
   Ιδιαίτερο πρόβλημα παρουσιάζεται συνήθως στο δωμάτιο όπου βρίσκεται το πλυντήριο ρούχων. Η μουχλιασμένη μυρωδιά στον αέρα, ή μουχλιασμένη μυρωδιά πετσέτες ή κρεβάτι είναι ενδεικτική της ύπαρξης υγρασίας και κατά συνέπεια μούχλας. Χρησιμοποιήστε τον αφυγραντήρα κατά τη διάρκεια λειτουργίας του πλυντηρίου και κυρίως για το στέγνωμα των ρούχων. Τοποθετήστε την απλώστρα με τα νωπά ρούχα στο μικρότερο δωμάτιο του σπιτιού, κλείστε την πόρτα και τοποθετήστε τον αφυγραντήρα δίπλα και όχι κάτω, από την απλώστρα [δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να πέσουν σταγόνες μέσα στον αφυγραντήρα]. Χρησιμοποιήστε τον αφυγραντήρα στη λειτουργία “Laundry” Στέγνωμα Ρούχων και θα εντυπωσιαστείτε!

    

  • Τι είναι η συμπύκνωση υδρατμών, υγροποίηση; Αντιμετώπιση.

   συμπύκνωση υδρατμών στα τζάμια Συμπύκνωση υδρατμών στα τζάμια είναι η υγροποίση υγρασίας στο παράθυρο ή η παρουσία αυτού που μοιάζει με ομίχλη ή θαμπάδας στη γυάλινη επιφάνεια παραθύρων ή τζαμαρίας. Αυτά τα φαινόμενα αποτελούν τυπικές ενδείξεις ότι υπάρχει πάρα πολλή υγρασία στο δωμάτιο. Η συσσώρευση συμπήκνωσης υδρατμών στο περβάζι ενός παραθύρου ή στο κάτω μέρος της τζαμαρίας, θα έχει ως αποτέλεσμα να σαπίσουν ξύλινα περιβλήματα, θα ξεφλουδίσει η μπογιά του τοίχου, να φουσκώσει το δάπεδο και τέλος η υγρασία θα επιτρέψει την ανάπτυξη μούχλας. Η μούχλα δεν είναι άλλο από τα μαύρα στίγματα εμφανίζονται στο κάτω μέρος του παραθύρου, ή της μπαλκονόπορτας.

    

   Η εγκατάσταση νέων παραθύρων είναι προφανώς η λύση (αλλά όχι και τόσο πρακτική, τουλάχιστον εν μία νυκτί! και σίγουρα αρκετά δαπανηρή λύση). Ακόμα όμως και η τοποθέτηση ποιοτικών κουφωμάτων ενδεχομένως να μη λύση το πρόβλημα ή και να το εντείνει. Η μόνη λύση είναι να μειώσετε τα επίπεδα υγρασίας στο σπίτι με τη χρήση ενός αφυγραντήρα. Σε περίπτωση που και ακόμη και τότε η συμπήκνωση υγρασίας παραμένει, αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να ορίσετε στον αφυγραντήρα χαμηλότερη σχετική υγρασία, αφήνοντας ταυτόχρονα τη θέρμανση (θερμοκρασία συντήρησης) για κάποιο χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια της νύχτας. Κατ' αυτό τον τρόπο θα σταματήσει η πτώση της θερμοκρασίας δωματίου (καθώςόταν  η θερμοκρασία πέφτει, η σχετική υγρασία αυξάνει). Επίσης μπορείτε να αφήσετε τις κουρτίνες ανοικτές ώστε να επιτραπεί περισσότερη κυκλοφορία του αέρα γύρω από το παράθυρο (ιδιαίτερα χρήσιμο εάν η πόρτα του δωματίου παραμένει ανοικτή και ο αφυγραντήρας λειτουργεί τη νύχτα).

  • Ποια μέθοδο να επιλέξετε για να αφαιρέσετε την υγρασία από τον αέρα;

   Το ποια μέθοδο θα επιλέξετε προκειμένου να αφαιρέσετε την υγρασία από τον αέρα εξαρτάται από τη σοβαρότητα του προβλήματος, την εποχή και το σημείο όπου υπάρχει υγρασία. Αν είναι χειμώνας και ένα δωμάτιο θα μπορούσε να ωφεληθεί από τη θερμότητα, τότε η θέρμανση αυτού του χώρου θα μπορούσε να βοηθήσει ώστε να υπάρχει ένα κατάλληλο επίπεδο υγρασίας. Ωστόσο, εάν η υγρασία είναι υπερβολική μπορεί να χρειαστείτε το συνδυασμό των δύο, θέρμανση και αφυγραντήρα, προκειμένου να φτάσει η υγρασία τα σωστά επίπεδα. Ένα υγρό μπάνιο μπορεί να επωφεληθεί από ένα ανοιχτό παράθυρο, ή καλό εξαερισμό για να οδηγήσετε τον υγρό αέρα του ντους/μπανιέρας έξω από το σπίτι. Σε συνδυασμό με τον εξαερισμό ή στην περίπτωση μη ύπαρξης εξαερισμού, η χρήση ενός αφυγραντήρα είναι η καλύτερη και αποτελεσματικότερη επιλογή για την απομάκρυνση της υγρασίας από το σπίτι.

  • Μπορώ να απαλλαγώ από την υγρασία απλά ανοίγοντας τα παράθυρα;

   Αυτό ενδείκνυται μόνο ττις ηλιόλουστες μέρες του καλοκαιριού, αλλά το χειμώνα το άνοιγμα των παραθύρων θα οδηγήσει απλά στην απώλεια της θερμότητας του σπιτιού. Χάσιμο χρήματος δηλαδ. Όταν δε βρέχει το αποτέλεσμα θα είναι περισσότερη υγρασία θα μπει στο σπίτι.

  • Όταν χρησιμοποιώ αφυγραντήρα να έχω ανοιχτά τα παράθυρα.

   Όταν χρησιμοποιείτε αφυγραντήρα για να ελέγξετε τη σχετική υγρασία στο σπίτι σας ΔΕΝ θα πρέπει να έχετε ανοιχτά τα παράθυρα του σπιτιού!

    

   Αφενός, ο αφυγραντήρας δε θα σταματά να λειτουργεί προσπαθώντας να αφυγράνει και το χώρο εκτός σπιτιού. Αφετέρου, στόχος μας είναι να κρατήσουμε την εξωτερική υγρασία έξω από το σπίτι. Στην περίπτωση που θέλουμε να αερίσουμε το σπίτι το πρωί, μπορούμε να το κάνουμε για λίγη ώρα, σβήνοντας πρώτα τον αφυγραντήρα. Είναι σαν να είχατε σε λειτουργία τη θέρμανση με ανοιχτά παράθυρα. Όταν τελειούσουμ με τον αερισμό του σπιτιού, τότε θέτουμε και πάλι σε λειτουργία τον αφυγραντήρα.

  • Που τοποθετώ τον αφυγραντήρα στο σπίτι;

   Είναι σύνηθες να παρατηρείται έντονο πρόβλημα υγρασίας σε ένα συγκεκρημένο δωμάτιο, συνήθως στο βορινό μέρος του σπιτιού. Σ’αυτή την περίπτωση, τοποθετήστε αρχικά τον αφυγραντήρα σ’αυτό το δωμάτιο [γενικά στο δωμάτιο που παρουσιάζει έντονο πρόβλημα υγρασίας και κλείστε την πόρτα]. Όταν το πρόβλημα υγρασίας εξαφανιστεί, τοποθετείστε τον αφυγραντήρα σε κάποιο κεντρικό σημείο του σπιτιού, κεφαλόσκαλο αν πρόκειται για μεζονέτα ή διάδρομο που ενώνει το σαλόνι με τα υπνοδωμάτια. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι υγρασία έχει την τάση να μετακομίζει με φυσικό τρόπο προς τα ξηρά μέρη, δηλαδή τον αφυγραντήρα. Συνιστούμε να αφήνετε όλες τις πόρτες των δωματιών ανοιχτές, καθώς και τα φύλλα από τις ντουλάπες, έτσι ώστε ο αφυγραντήρας να μπορεί να τραβήξει την υγρασία από όλο το σπίτι. Στη βάση των τετραγωνικών μέτρων του σπιτιού θα πρέπει να επιλέξετε προσεχτικά τον κατάλληλο αφυγραντήρα.

  • Ασφαλής λειτουργία αφυγραντήρα

   • Μη χρησιμοποιείτε τη συσκευή χωρία το φίλτρο αέρα.
   • Για να αποφύγετε προβλήματα και για την καλύτερη λειτουργία του αφυγραντήρα να καθαρίζετε το φίλτρο (με ηλεκτρική σκούπα και όχι με νερό) τουλάχιστον κάθε δεύτερη εβδομάδα.
   • Μη χρησιμοποιείτε τη συσκευή με ελαττωματικό καλώδιο ή φις εάν παρουσιάζει δυσλειτουργίες ή έχει πέσει ή έχει πάθει οποιαδήποτε βλάβη. Επιστρέψτε την σε εξουσιοδοτημένο service για έλεγχο και επισκευή.
   • Η συσκευή θα πρέπει πάντα να βρίσκεται σε όρθια θέση για να μην προκληθεί ζημιά. Τοποθετείστε τη συσκευή πάνω σε επίπεδη και σταθερή επιφάνεια.
   • Ελέγξτε την τάση προκειμένου να είναι η σωστή.
   • Χρησιμοποιείστε τον αφυγραντήρα για το ενδεδειγμένο εύρος θερμοκρασίας που έχει κατασκευαστεί για να λειτουργεί.
   • Βεβαιωθείτε ότι η είσοδος και έξοδος του αέρα δεν είναι μπλοκαρισμένες ή σκεπασμένες.
   • Μη τοποθετείτε τη συσκευή πολύ κοντά σε κουρτίνες ή άλλα αντικείμενα – minimum  50 εκατοστά.
   • Όταν χρησιμοποιείτε τον αφυγραντήρα για το στέγνωμα ρούχων, κρατείστε τα ρούχα σε ασφαλή απόσταση από τη συσκευή προκειμένου να μην πέσει νερό στο εσωτερικό της.
   • Ποτέ μην τοποθετήσετε οτιδήποτε στο πάνω μέρος της συσκευής και μην την καλύπτετε με οποιοδήποτε υλικό ενόσω σε λειτουργία.
   • Η συσκευή προορίζεται για οικιακή και «ελαφριά» χρήση γραφείου ΜΟΝΟ και όχι για εμπορική, βιομηχανική ή υπαίθρια χρήση.
   • Μη βυθίσετε τη συσκευή, φις ή καλώδιο σε νερό ή άλλο υγρό.
   • Ποτέ μη βγάζετε το φις από την πρίζα χωρίς πριν να έχετε σβήσει τη συσκευή με το μπουτόν off, καθώς αυτό μπορεί να βλάψει τη συσκευή.
   • Πάντα να βγάζετε τη συσκευή από την πρίζα όταν δεν είναι σε λειτουργία ή όταν την μετακινείτε. Πιάστε το φις και τραβήξετε από την πρίζα. Ποτέ μην τραβάτε το καλώδιο.
   • Μην αφαιρέσετε το δοχείο νερού όταν ο αφυγραντήρας είναι σε λειτουργία, καθώς μπορεί να χυθεί νερό.
   • Εάν είναι δυνατόν αποφύγετε τη χρήση προέκτασης, καθώς μπορεί να υπερθερμανθεί και να δημιουργήσει κίνδυνο φωτιάς. Χρησιμοποιείστε μόνο καλής ποιότητας και σε καλή κατάσταση προέκταση.
   • Πάντα να αδειάζετε το δοχείο νερού να στραγγίξει όταν θέλετε να αποθηκεύσετε τη συσκευή.
   • Είναι απαραίτητη η στενή επίβλεψη όταν η συσκευή χρησιμοποιείται ή είναι κοντά σε παιδιά και κατοικίδια.
   • Μην περνάτε το καλώδιο κάτω από χαλιά. Τοποθετείστε το καλώδιο έτσι ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος να σκοντάψει κάποιος.
   • Για την αποθήκευση του αφυγραντήρα αδειάστε το δοχείο νερού. Αφήστε το δοχείο και τον αφυγραντήρα να στεγνώσουν πλήρως, αυτό μπορεί να πάρει μια – δυο μέρες. Αποθηκεύσατε τη συσκευή σε χώρο χωρίς σκόνη, μακριά από τον ήλιο, και κατά προτίμηση σκεπασμένη με νάιλον.
   • Για την επισκευή της συσκευής απευθυνθείτε σε εξουσιοδοτημένο service.
  • Ποσότητα νερού που συλλέγει ο αφυγραντήρας;

   Όταν χρησιμοποιήσετε για πρώτη φορά τον αφυγραντήρα σε κάποιο χώρο, αυτός θα δουλέψει πιο σκληρά για να μειώσει τη σχετική υγρασία δωματίου στην επιθυμητή που έχετε επιλέξει (π.χ. 55%). Είναι απολύτως λογικό ότι αυτή είναι η στιγμή που θα παράξει το περισσότερο νερό και το άδειασμα του δοχείου θα χρειαστεί να είναι πιο συχνό. Καθώς το δωμάτιο γίνεται στεγνότερο ο αφυ-γραντήρας μαζεύει λιγότερο νερό και το γέμισμα του δοχείου είναι πιο αργό. Είναι επίσης λογικό ότι όταν η επιθυμητή σχετική υγρασία επιτευχθεί, ο αφυγραντήρας θα σταματήσει να συλλέγει νερό. Άρα η συλλογή λιγότερου νερού δεν είναι ένδειξη ότι η απόδοση του αφυγραντήρα έχει πέσει. Είναι αποτέλεσμα του ότι ο αφυγραντήρας διατηρεί σε σταθερά επίπεδα την υγρασία χώρου, χωρίς να χρειάζεται να δουλεύει πολλές ώρες, άρα και με λιγότερη κατανάλωση ρεύματος.

  • Πώς διατηρώ τον αφυγραντήρα σε καλή κατάσταση;

   Προκειμένου να διατηρηθεί ο αφυγραντήρας σε καλή κατάσταση, η απόδοσή του να είναι η μέγιστη και να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής του, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να ελέγχετε συχνά το φίλτρο και να το καθαρίζετε σύμφωνα με το εγχειρίδιο χρήσεων. Εάν ο αφυγραντήρας λειτουργεί σε μόνιμη βάση, το φίλτρο μπορεί να φράξει με σκόνη και σωματίδια.

    

   Το φίλτρο πρέπει να καθαρίζεται κάθε δύο εβδομάδες.

    

   Ποτέ μη χρησιμοποιείτε τη συσκευή χωρίς το φίλτρο αέρα!

    

   Συμβουλή: τοποθετήστε τον αφυγραντήρα σε κάποιο έπιπλο με σταθερή και επίπεδη επιφάνεια και όχι στο δάπεδο.

  • Καθαρισμός αφυγραντήρα

   Για να καθαρίσετε τον αφυγραντήρα σβήστε τον και αφαιρέστε το φις από την πρίζα.

    

   Το εξωτερικό μέρος του αφυγραντήρα

   Καθαρίστε το εξωτερικό μέρος της συσκευής με ένα απαλό, στεγνό πανί. Εάν η συσκευή είναι εξαιρετικά βρόμικη, χρησιμοποιείστε ένα ήπιο καθαριστικό. Σκουπίστε τη συσκευή με ένα ελαφρώς υγρό πανί. Ποτέ μη ψεκάζετε τη συσκευή με νερό.

    

   Το φίλτρο αέρα του αφυγραντήρα

   Εάν χρησιμοποιείται συχνά, το φίλτρο μπορεί να φράξει με σκόνη και σ ωματίδια. Γι’ αυτό το φίλτρο θα πρέπει να καθαρίζεται κάθε δύο εβδομά δες. Ακολουθείστε τα εξής βήματα:

    

   • Αφαιρέστε το φίλτρο.
   • Καθαρίστε το φίλτρο με ηλεκτρική σκούπα και όχι με νερό. Ο καθαρισμός του φίλτρου με νερό θα καταστρέψει τις αντι-βακτηριακές nano-silver ιδιότητες του φίλτρου. Ο συχνός καθαρισμός του φίλτρου αέρα είναι προϋπόθεση για την καλή και μακροχρόνια λειτουργία του αφυγραντήρα.
  • Τί συμβαίνει όταν το δοχείο νερού γεμίσει;

   Όλοι οι αφυγραντήρες Kullhaus διαθέτουν αισθητήρες και ασφέλειες ομαλής λειτουργίας. Στην περίπτωση που είτε το δοχείο νερού του αφυγραντήρα δεν έχει τοποθετηθεί σωστά είτε γεμίσει κατά τη λειτουργία, τότε αυτομάτως η συσκευή θα σταματήσει να λειτουργεί, κάνει έναν χαρακτηριστικό θόρυβο και μια ενδεικτική λυχνία ανάβει για να σάς ειδοποιήσει.

  • Μόνιμη σύνδεση αφυγραντήρα με την αποχέτευση.

   Είναι εφικτό να συνδέσετε με σωληνάκι τον αφυγραντήρα για συνεχή ροή του νερού στην αποχέτευση. Απλά συνδέστε το σωληνάκι στην ειδική υποδοχή του αφυγραντήρα και βεβαιωθείτε ότι η άλλλη άκρη του σωλήνα καταλήγει στην αποχέτευση.

    

   Το σωληνάκι θα πρέπει να έχει ρύση, ώστε να ρέει το νερό προς τα κάτω, προς την αποχέτευση.  Άρα, προκειμένου να υπάρχει ροή νερού, ο αφυγραντήρας θα πρέπει να τοποθετηθεί σε κάποιο σχετικό ύψος από το δάπεδο, προκειμένου το σωληνάκι να έχει καθοδική θέση. Επίσης βεβαιωθείτε ότι το σωληνάκι δε μπλοκάρεται, έτσι ώστε το νερό να ρέει ελεύθερα προς τα κάτω.

   Σε αντίθετη περίπτωση το νερό δε θα ρέει από τον αφυγραντήρα στην αποχέτευση, αλλά θα συσσωρεύεται στο δοχείο νερού.

    

   Οι αφυγραντήρες Kullhaus περιλαμβάνουν σωληνάκι στη συσκευασία.

   Qualis 12L ion 

   Qualis 20L ion

  • Γιατί η ποιότητα του δοχείου νερού είναι σημαντική;

   Στους αφυγραντήρες Kullhaus Qualis το δοχείο νερού και το καπάκι έχουν σχεδιαστεί κατά τέτοιο τρόπο ώστε κατά πρώτο λόγο να ευκολόχρηστα στην καθημερινότητα Σε πολλούς αφυγραντήρες θα δείτε ότι είναι δύσκολο να βγει το δοχείο νερού ή να μαγκώνει στην προσπάθεια να το βγάλουμε, με αποτέλεσμα νερό ή πιτσιλιές να χύνονται στο πάτωμα. Στην Kullhaus αυτό το πρόβλημα το έχουμε λύσει με την εύκολη τοποθέτηση και αφαίρεση του δοχείου νερού.

   Κατά δεύτερο λόγο, είναι πολύ σημαντικό το δοχείο νερού να είναι απολύτως στεγανό και πολύ καλής ποιότητας. Έχουμε δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στην ποιότητα του πλαστικού και στην τέλεια εφαρμογή που έχουν καπάκι και δοχείο νερού.

   αφυγραντήρας Kullhaus Qualis δεξαμενή νερού

  • Σωστή αποθήκευση αφυγραντήρα

   Εάν η συσκευή δεν θα χρησιμοποιηθεί για μεγάλο χρονικό διάστη μα, ακολουθείστε τα εξής βήματα:

   • Αφαιρέστε το φις από την πρίζα και αδειάστε το δοχείο νερού. Αφήστε το δοχείο και τον αφυγραντήρα να στεγνώσουν πλήρως, αυτό μπορεί να πάρει μια-δυο μέρες.
   • Καθαρίστε το φίλτρο αέρα με ηλεκτρική σκούπα και όχι με νερό.
   • Αποθηκεύστε τη συσκευή σε χώρο χωρίς σκόνη, μακριά από τον ήλιο, και κατά προτίμηση σκεπασμένη με νάιλον.
  • Υγρασία και Αλλεργίες. Πώς βοηθάει ένας αφυγραντήρας;

    αφυγραντήρας Kullhaus υγρασία και αλλεργίες

    

   Ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού (ως και 35%) κάποια στιγμή θα παρουσιάσει συμπτώματα κάποιας μορφής αλλεργικής αντίδρασης. Πρόκειται εμφανώς για ένα υψηλό ποσοστό. Ακόμα πιο εντυπωσιακό και ανησυχητικό είναι το στατιστικό στοιχείο ότι περίπου το 50% των παιδιών έχουν διαγνωστεί με αλλεργική πάθηση. Οι ουσίες που προκαλούν αλλεργίες λέγονται αλλεργιογόνα και αυτά μπορεί να είναι Τροφικά ή Περιβαλλοντικά. Οι πιο κοινές περιβαλλοντικές αιτίες αλλεργιών είναι:

    

   • Γύρη από τα δέντρα ή χόρτα
   • Σπόρια μούχλας
   • Τα ακάρεα της σκόνης
   • Μύκητες
   • Σκόνη του σπιτιού

    

   Η επικινδυνότητα της αλλεργικής αντίδρασης, όπως και η επίδραση εκάστου αλλεργιογόνου διαφέρει από άτομο σε άτομο: από απλό ήπιο ερεθισμό, έως και συμπτώματα απειλητικά για τη ζωή. Στο παρόν άρθρο θα αναφερθούμε στα αερομεταφερόμενα αλλεργιογόνα, αυτά δηλαδή που προκαλούν αναπνευστική αλλεργία και είναι προφανώς σε άμεση σχέση με τα επίπεδα υγρασίας, με άλλα λόγια τα ακάρεα σκόνης και τα σπόρια μούχλας.

    

   Η υγρασία συμβάλει στην εκδήλωση αναπνευστικής αλλεργίας

    

   Οι συνθήκες υγρασίας δημιουργούν μούχλα

   Τα ακάρεα σκόνης ζουν στο κρεβάτι σας και αναπαράγονται πιο γρήγορα όταν η σχετική υγρασία είναι πάνω από 60%. Όταν η μέση σχετική υγρασία στην Ελλάδα είναι 65% – 70% και άνω, μπορείτε να δείτε ότι πραγματικά δημιουργείται πρόβλημα. Είναι τα περιττώματα στα οποία οι άνθρωποι είναι αλλεργικοί. Από τη στιγμή που είναι στον αέρα μπορούμε να τα εισπνεύσουμε, με συνέπεια μερικοί άνθρωποι να παρουσιάσουν αλλεργική αντίδραση.

   Τα σπόρια μούχλας (mould spores) είναι σπόροι που απελευθερώνονται στον αέρα για να δημιουργήσουν ακόμη περισσότερη μούχλα και εισπνέοντάς τα μπορεί να προκαλέσουν σοβαρή αλλεργιακή αντίδραση στο αναπνευστικό σας σύστημα. Η μούχλα μεγαλώνει όταν ένα υλικό έχει υψηλή περιεκτικότητα σε υγρασία (δηλ. κάτι που είναι βρεγμένο ή υγρό). Η ταχύτητα δε που αναπτύσσεται η μούχλα προσδιορίζεται και καθορίζεται από τη σχετική υγρασία του αέρα. Όσο υψηλότερη είναι η σχετική υγρασία τόσο πιο γρήγορα η μούχλα αυξάνει και εξαπλώνεται σε μεγαλύτερο βαθμό. Αυτός είναι ο λόγος που η μούχλα συναντάται πιο συχνά σε μπάνια και βοηθητικούς χώρους. Η μούχλα αρέσκεται επίσης στους κρύους τοίχους με μικρή ροή του αέρα, γι ‘αυτό και μούχλα συχνά βρίσκεται στο πίσω μέρος ντουλαπιών ή ντουλάπες που βρίσκονται σε βορινούς τοίχους.

   Είναι προφανές το γιατί ένας αφυγραντήρας Kullhaus συνεισφέρει και έχει άμεση ευεργετική επίδραση στο σπίτι, προκειμένου να δημιουργήσετε ένα πιο υγιεινό περιβάλλον. Αλλά τι γίνεται με τις άλλες αερομεταφερόμενες βρομιές όπως η γύρη και τη σκόνη;

    

   Οι αφυγραντήρες KullhausQualis 12lion και KullhausQualis 20lion περιλαμβάνουν ιονιστή που θα έχει ευεργετική επίδραση στον περιορισμό της σκόνης στο άμεσο περιβάλλον.

    

   O ιονιστής παράγει αρνητικά φορτισμένα ιόντα, τα οποία προσκολλώνται στα σωματίδια σκόνης που βρίσκονται στον αέρα (αόρατα με γυμνό μάτι), γίνονται βαρύτερα από τον αέρα γύρω τους και πέφτουν στο πάτωμα και καθαρίζονται τέλος με ηλεκτρική σκούπα. Κατ΄ αυτό τον τρόπο, τα βλαβερά σωματίδια μπορούν να αφαιρεθούν από τον αέρα χωρίς να εισέλθουν πάλι σ’ αυτόν.

    

   Οι αφυγραντήρες Meaco σειράς Platinum διαθέτουν φίλτρο HEPA

    

   Οι αφυγραντήρες Meaco Platinum μπορούν να δεχθούν φίλτρο HEPA, που προσφέρει ακόμα υψηλότερο επίπεδο καθαρισμού του αέρα. Το φίλτρο αέρα HEPA (High Efficiency Particle Arresting) είναι φτιαγμένο από πολύ μικροσκοπικές ίνες γυαλιού, που έχουν μετατραπεί σε μια πυκνής ύφανσης χαρτί. Αυτό δημιουργεί ένα φίλτρο που αποτελείται από ένα πλήθος πολύ μικρών “κόσκινων” που μπορούν να αιχμαλωτίσουν εξαιρετικά μικρά σωματίδια, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων βιολογικών στοιχείων. Από τη στιγμή που ρύποι και σωματίδια παγιδευτούν στο φίλτρο, δεν είναι σε θέση να ρέουν εκ νέου σε κυκλοφορία, λόγω των πόρων υψηλής απορροφητικότητας του φίλτρου αέρα HEPA. Δεν είναι τυχαίο ότι σχεδόν όλοι οι καθαριστές αέρα χρησιμοποιούν φίλτρο HEPA. Για τους αφυγραντήρες όμως η κατάσταση διαφέρει. Η Meaco είναι η πρώτη εταιρεία πανευρωπαϊκά που δημιουργεί και συνδυάζει για πρώτη φορά ποιοτική αφύγρανση και καθαρισμό του αέρα με φίλτρο HEPA σε μία συσκευή. Αναφερόμαστε στη νέα σειρά αφυγραντήρων Platinum και περιλαμβάνει δύο μοντέλα: Meaco 12L Platinum και Meaco 20L Platinum.

    

   Πρώτον και σημαντικό, μιλάμε για αληθινά φίλτρα HEPA και όχι για απομιμήσεις που αυτοαποκαλούνται “σχεδόν HEPA” “παρόμοιο με HEPA” (ή άλλων παρόμοιων και ασαφών όρων). Το πραγματικό φίλτρο HEPA πληρεί αυστηρά διεθνή πρότυπα και παρακρατεί πραγματικά μικρά σωματίδια που διαφορετικά θα ξέφευγαν από άλλα (λιγότερο εξελιγμένα) συστήματα φιλτραρίσματος.

    

  • Επιλογή του κατάλληλου αφυγραντήρα - αφυγραντήρες οδηγός αγοράς

    

    

   Το σημείο εκκίνησης και βασικότερος παράγοντας για την επιλογή του κατάλληλου αφυγραντήρα είναι η θερμοκρασία χώρου.

    

   • Ο χώρος σας θερμαίνεται ικανοποιητικά; Θα έχει θερμοκρασία πάνω από 15°C τις ώρες που ο αφυγραντήρας θα βρίσκεται σε λειτουργία;

    

   Επιλέξτε Ναι ή Όχι για να κατευθυνθείτε στον πίνακα επιλογής αφυγραντήρα βάσει m²