Πως θα επιλέξω τον κατάλληλο αφυγραντήρα

Πως θα επιλέξω τον κατάλληλο αφυγραντήρα

Πριν αποφασίσετε να αγοράσετε αφυγραντήρα, καλό θα είναι να γνωρίζετε κάποια βασικά κριτήρια, χρήσιμα για την αξιολόγηση της πληθώρας αφυγραντήρων στην αγορά.

Κατανάλωση Ρεύματος: Ίσως το πιο σημαντικό κριτήριο για την επιλογή ενός αφυγραντήρα. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η κατανάλωση ενός αφυγραντήρα με συμπιεστή διαφοροποιείται από τη θερμοκρασία χώρου και το ποσοστό σχετικής υγρασίας τη δεδομένη στιγμή.  Γι’αυτόν ακριβώς διεθνώς η κατανάλωση των αφυγραντήρων με συμπιεστή μετριέται στη θερμοκρασία των 27°C, με σχετική υγρασία 60% και ονομάζεται Rated Power. Κοιτώντας προσεχτικά θα παρατηρήσετε ότι πολλοί κατασκευαστές δεν αναγράφουν την «πραγματική» κατανάλωση του αφυγραντήρα, αλλά μετρημένη σε διαφορετικές συνθήκες χώρου. Σε κάθε περίπτωση όταν ελέγχετε την κατανάλωση ενός αφυγραντήρα με συμπιεστή βεβαιωθείτε ότι αναγράφεται η κατανάλωση ως Rated Power 27°C RH60%.
Είναι προφανές ότι όσο μικρότερη η κατανάλωση τόσο το καλύτερο! 


Επιπλέον αρκετές μάρκες αφυγραντήρες όπως η Kullhaus διαθέτουν ειδικά modes που κάνουν εξοικονόμηση ενέργειας, βοηθώντας σημαντικά την τσέπη σας. Έτσι για παράδειγμα η έξυπνη λειτουργία εξοικονόμησης ενέργειας KULLSAVE που λειτουργεί ως εξής: 

Αφότου ρυθμίσετε την σχετική υγρασία που επιθυμείτε, ιδανικά 50-55%, ο αφυγραντήρας θα δουλέψει για όση ώρα χρειαστεί ώστε να επιτύχει τον στόχο. Στη συνέχεια ο συμπιεστής θα σταματήσει, ο ανεμιστήρας θα λειτουργήσει για περίπου 3 λεπτά και ο αφυγραντήρας Kullhaus θα μπει σε κατάσταση ύπνου για 17 λεπτά. Στην κατάσταση ύπνου [θέση Standby] η κατανάλωση είναι μόνο 0,4W περίπου!

Μετά τα 17 λεπτά λειτουργείνμόνο ο ανεμιστήρας για 2 περίπου λεπτά. Ελέγχει τη σχετική υγρασία δωματίου και μόνον εάν αυτή έχει αυξηθεί κατά +3% πάνω από το επιθυμητό επίπεδο, ο αφυγραντήρας θα μπει σε λειτουργία αφύγρανσης. Σε αντίθετη περίπτωση, ο ανεμιστήρας θα λειτουργήσει για περίπου 3 λεπτά στη χαμηλή σκάλα και ο αφυγραντήρας θα μπει εκ νέου σε κατάσταση ύπνου για 17 λεπτά και ούτω καθεξής.

Θόρυβος (db): Οι αφυγραντήρες που λειτουργούν με συμπιεστή (moter) παράγουν ένα συγκεκριμένο επίπεδο θορύβου. Εάν σκοπεύετε να τοποθετήσετε τον αφυγραντήρα στην κρεβατοκάμαρα (ή σε χώρο του σπιτιού που θέλετε ησυχία), καλό θα ήταν να ρίξετε μια ματιά στα decibel που παράγει.

Η εμπειρία μας μάς λέει ότι ο θόρυβος του αφυγραντήρα κατά τη λειτουργία του είναι εξίσου σημαντικό κριτήριο επιλογής αφυγραντήρα. Ο θόρυβος του αφυγραντήρα δεν είναι μόνο η τιμή dB που αναφέρεται στα τεχνικά χαρακτηριστικά: όσο πιο ποιοτική η κατασκευή του αφυγραντήρα, όσο πιο ποιοτικός είναι ο συμπιεστής (compressor) τόσο πιο αθόρυβη η λειτουργία του αφυγραντήρα. Όσο πιο ποιοτικός ο ανεμιστήρας που κινεί τον αέρα στο χώρο, τόσο πιο αποτελεσματική, αλλά και αθόρυβη η λειτουργία του αφυγραντήρα. Συνιστούμε να επιμένετε να δείτε/ακούσετε τον αφυγραντήρα σε λειτουργία. Να είστε επιφυλακτικοί με τα αναγραφόμενα τεχνικά χαρακτηριστικά. Σε κάθε περίπτωση να γνωρίζετε ότι η πλήρως αθόρυβη λειτουργία του αφυγραντήρα είναι απλά ανέφικτη. 

Αυτόματη Επανεκκίνηση: Χρήσιμο και λειτουργικό χαρακτητιστικό. Σε περίπτωση ξαφνικής διακοπής του ρεύματος ο αφυγραντήρας σταματάει και με την επαναφορά του ρεύματος επανέρχεται αμέσως στην πρότερη λειτουργία του.

Δεξαμενή νερού (lt): Κάθε αφυγραντήρας διαθέτει δεξαμενή νερού (ή δοχείο νερού), όπου εκεί «αποθηκεύεται» το νερό που προέρχεται από τη διαδικασία της αφύγρανσης. Είναι αποσπώμενη και όσο μεγαλύτερη είναι η χωρητικότητα της (σε λίτρα), τόσο λιγότερες φορές χρειάζεται να πετάτε το νερό που έχει συγκεντρωθεί.

Ιονιστής: Οι περισσότεροι αφυγραντήρες διαθέτουν ενσωματωμένο ιονιστή, ο οποίος διοχετεύει αρνητικά ιόντα στην ατμόσφαιρα του σπιτιού, καταπολεμώντας τις οσμές, την σκόνη, τα αλλεργιογόνα κι άλλα βλαπτικά στοιχεία που προκαλούν αναπνευστικά προβλήματα.

Λειτουργία ύπνου (sleep mode): Το Sleep Mode όταν τεθεί σε λειτουργία προσφέρει χαμηλότερη ενεργειακή κατανάλωση, περιορίζοντας ή απενεργοποιώντας τις έξτρα λειτουργίες ενός αφυγραντήρα στις απολύτως απαραίτητες (όπως για παράδειγμα είναι ο φωτισμός νύχτας).

Οθόνη ενδείξεων: Στην ειδική οθόνη ενδείξεων ενημερώνεστε για τις ρυθμίσεις του αφυγραντήρα, τα επίπεδα σχετικής, και άλλες λειτουργίες. Όσο πιο ευκολόχρηστη και απλή είναι η οθόνη ενδείξεων τόσο πιο εύκολη θα είναι η χρήση της συσκευής. 

Συμπιεστής: Οι αφυγραντήρες που λειτουργούν με συμπιεστή είναι ο συνηθέστερος τύπος που κυκλοφορεί στο εμπόριο. Ο συμπιεστής ουσιαστικά προκαλεί τη «συνάντηση» ψυχρού και θερμού αέρα στο εσωτερικό του και μέσω μιας ειδικής διαδικασίας διοχετεύει ξανά τον αέρα στον χώρο σας, φιλτραρισμένο και χωρίς την ύπαρξη σωματιδίων υγρασίας.
Το εύρος λειτουργίας ενός αφυγραντήρα με συμπιεστή είναι 5-35?. Σε κάθε περίπτωση εάν η θερμοκρασία χώρου πέσει κάτω από τους 15?, η ικανότητα αφύγρανσης μειώνεται αισθητά. Εάν λοιπόν ο χώρος που θα λειτουργεί ο αφυγραντήρας έχει χαμηλές θερμοκρασίες, η χρήση ενός αφυγραντήρα τεχνολογίας desiccant είναι απαραίτητη.

Ζεόλιθος (Desiccant): Πρόκειται για την τεχνολογία αφύγρανσης που βασίζεται στη χρήση ζεόλιθου [απορροφητικό ξηραντικό υλικό] και καθίσταται ιδανική, έως και απαραίτητη, για χώρους με ελάχιστη ή καθόλου θέρμανση [κάτω των 15?].

Σύνδεση με αποχέτευση: Όλα τα μοντέλα αφυγραντήρων Kullhaus διαθέτουν τη δυνατότητα απευθείας σύνδεσης με την αποχέτευση με τη χρήση ειδικού σωλήνα απορροής.

Στέγνωμα Ρούχων: Οι σύγχρονοι αφυγραντήρες έρχονται με την εξαιρετικά χρήσιμη λειτουργία στεγνώματος των ρούχων, πράγμα που θα σας βγάλει από τον κόπο και παράλληλα θα κάνει καλό στην τσέπη σας. Είναι σημαντικό να ελέγχετε πάντα την ονομαστική κατανάλωση του αφυγραντήρα και αν διαθέτει λειτουργίες μείωσης της ενέργειας. Η λειτουργία «στέγνωμα ρούχων» πολλές φορές επιτυγχάνεται και με τη χρήση του χρονοδιακόπτη (timer).

Χρονοδιακόπτης (timer): Αυτή η δυνατότητα σας επιτρέπει να καθορίζετε τον χρόνο λειτουργίας του αφυγραντήρα σας για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, που κυμαίνεται από λίγα λεπτά και φτάνουν μέχρι ακόμη και ένα 24ώρο.

Χώρος (σε τετραγωνικά): Κάθε αφυγραντήρας δύναται να καλύψει συγκεκριμένο χώρων τετραγωνικών μέτρων, για αυτό πριν καταλήξετε στην επιλογή σας θα πρέπει πρώτα να δείτε τον χώρο που θα κληθεί να καλύψει. Καθοριστικό στοιχείο που προσδιορίζει τα τετραγωνικά μέτρα που μπορεί να καλύψει ένας αφυγραντήρας είναι η ροή αέρα, που μετριέται σε κυβικά μέτρα ανά ώρα m3/h.

 

Συσκευές επεξεργασίας αέρα Kullhaus. Premium αφυγραντήρες και καθαριστές αέρα ιονιστές Kullhaus. Kαθαρός αέρας στο σπίτι.