Αφυγραντήρας συχνές ερωτήσεις

Αφυγραντήρας συχνές ερωτήσεις

 

ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ ΝΕΡΟ ΠΟΥ ΣΥΛΛΕΓΕΤΑΙ ΣΤΟ ΔΟΧΕΙΟ ΝΕΡΟΥ ΤΟΥ ΑΦΥΓΡΑΝΤΗΡΑ;

Όλοι παράγουμε νερό, δηλαδή υγρασία, στεγνώνοντας ρούχα στο εσωτερικό του σπιτιού, βράσιμο νερού στην κατσαρόλα, κάνοντας μπάνιο, κλπ. Πρόκειται για μία συνεχή διαδικασία που δεν τελειώνει ποτέ. Μπορώ να απαλλαγώ απλά ανοίγοντας τα παράθυρα; Αυτό ενδείκνυται στις ηλιόλουστες μέρες του καλοκαιριού, αλλά τους φθινοπωρινούς και χειμωνιάτικους μήνες το άνοιγμα των παραθύρων θα οδηγήσει απλά στην απώλεια της θερμότητας του σπιτιού. Χάσιμο χρήματος δηλαδή και όταν βρέχει περισσότερη υγρασία θα μπει στο σπίτι. Ο αφυγραντήρας αφαιρεί την υγρασία από τον αέρα και συλλέγει το νερό που δημιουργείται κατά τη διαδικασία αυτή στο δοχείο νερού, το οποίο πρέπει να αδειάζει ο χρήστης. Η πηγή του νερού λοιπόν είναι η υγρασία που υπάρχει στον αέρα που εισέρχεται στον αφυγραντήρα. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το νερό αυτό δεν είναι κατάλληλο για πόσιμο νερό.

ΣΥΝΕΧΗΣ ΑΠΟΣΤΡΑΓΓΙΣΗ

Ο αφυγραντήρας είναι σχεδιασμένος από το εργοστάσιο να συλλέγει το νερό στο δοχείο νερού. Μπορείτε εύκολα να συνδέσετε όλους τους αφυγραντήρες Kullhaus με τη συνεχή αποστράγγιση ώστε να μη χρειάζεται να αδειάζετε διαρκώς το δοχείο νερού. Το σωληνάκι περιλαμβάνεται στη συσκευασία.

ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΣ Ο ΑΦΥΓΡΑΝΤΗΡΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ;

Ο αφυγραντήρας μπορεί να αφυγράνει τόσα κυβικά μέτρα χώρου, όσο ο όγκος αέρα που ο ανεμιστήρας του μπορεί να επηρεάσει (π.χ. ο 12L μπορεί να ελέγξει ένα μεγάλο σπίτι 3 υπνοδωματίων και ο 20L ένα σπίτι 5 υπνοδωματίων). Επιπλέον, βοηθάει το γεγονός ότι ο υγρός αέρας κινείται πάντα στους ξηρούς χώρους. Από τη στιγμή που τοποθετείτε τον αφυγραντήρα στο κεντρικό σημείο του σπιτιού και αφήνετε όλες τις ενδιάμεσες πόρτες ανοιχτές ο αφυγραντήρας θα μπορέσει να καταπολεμήσει σε ολόκληρο το σπίτι την υγρασία, τις σταγόνες νερού στις επιφάνειες και τη μούχλα.

ΙΔΑΝΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΥΓΡΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

Εάν η σχετική υγρασία είναι πάνω από 60%, ο εσωτερικός αέρας ταξινομείται ως πολύ υγρός. Ένα τόσο υψηλό επίπεδο θα δημιουργήσει τις συνθήκες ανάπτυξης μούχλας και θα θέσει σε κίνδυνο τόσο τον άνθρωπο όσο και για το σπίτι (έππιπλα, τοιχοποιία, κα). Εάν η υγρασία είναι πολύ υψηλή, μπορεί να προκαλέσει κρίσεις άσθματος. Ακόμη χειρότερα, έχει διαπιστωθεί ότι η αλληλουχία μεταξύ της έκθεσης στη μούχλα με συμπτώματα σοβαρές αλλεργιακές αντιδράσεις στο αναπνευστικό σύστημα – ακόμη και σε υγιείς ανθρώπους.

Οι ιδανικές συνθήκες υγρασίας εσωτερικού χώρου κυμαίνεται συνήθως σε ένα εύρος από 50% έως 60%. Σε αυτό το εύρος, ο εσωτερικός αέρας προάγει τη συνολική ευεξία και μας χαρίζει μια αίσθηση άνεσης. Βοηθά στην πρόληψη προβλημάτων όπως η ανάπτυξη μούχλας (υπερβολικά υψηλή υγρασία) και η ξηρότητα (υπερβολικά χαμηλή υγρασία), διασφαλίζοντας τη μακροζωία των επίπλων και των ξύλινων κατασκευών. Τέλος, η σωστή υγρασία συνεπικουρεί στον έλεγχο της θερμοκρασίας χώρου, ενισχύοντας την ενεργειακή απόδοση σε σπίτια και γραφεία.

ΟΤΑΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩ ΑΦΥΓΡΑΝΤΗΡΑ ΝΑ ΕΧΩ ΑΝΟΙΧΤΑ ΠΑΡΑΘΥΡΑ;

Όταν χρησιμοποιείτε αφυγραντήρα για να ελέγξετε τη σχετική υγρασία στο σπίτι σας ΔΕΝ θα πρέπει να έχετε ανοιχτά τα παράθυρα του σπιτιού! Αφενός, θα επιτρέψετε στην υγρασία να επιστρέφει στον χώρο μετά από τη λειτουργία του αφυγραντήρα, μειώνοντας έτσι την αποτελεσματικότητά του.. Αφετέρου, στόχος μας είναι να κρατήσουμε την εξωτερική υγρασία έξω από το σπίτι. Στην περίπτωση που θέλουμε να αερίσουμε το σπίτι το πρωί, μπορούμε να το κάνουμε για λίγη ώρα, σβήνοντας πρώτα τον αφυγραντήρα. Είναι σαν να είχατε σε λειτουργία τη θέρμανση με ανοιχτά παράθυρα. Όταν τελειώσουμε τον αερισμό του σπιτιού, τότε θέτουμε και πάλι σε λειτουργία τον αφυγραντήρα.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΜΑΥΡΕΣ ΚΗΛΙΔΕΣ ΜΟΥΧΛΑΣ ΣΤΑ ΠΑΡΑΘΥΡΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΜΠΙΝΑ ΤΗΣ ΝΤΟΥΖΙΕΡΑΣ;

Οι μαύρες κηλίδες μούχλας μπορεί να εμφανιστούν σε παράθυρα και καμπίνες ντουζιέρας όταν ο αέρας που περιβάλλει την επιφάνεια είναι υγρός και δεν υπάρχει αρκετός εξαερισμός για να αφαιρέσει την υγρασία από το περιβάλλον. Αυτό μπορεί να συμβεί σε χώρους με υψηλή υγρασία, όπως μπάνια, κουζίνες και σε χώρους με ανεπαρκή αερισμό. Η μούχλα αναπτύσσεται σε επίπεδο σχετικής υγρασίας 68%, και οι σταγόνες νερού στο 100%. Μπορεί δηλαδή να έχετε μούχλα αλλά ακόμα καθαρά παράθυρα. Ο αφυγραντήρας θα αποτρέψει την περαιτέρω ανάπτυξη της μούχλας και από τη στιγμή που καθαρίσετε τη μούχλα, θα εξαφανιστεί πλήρως.

ΤΟΠΟΘΕΤΩ ΤΟΝ ΑΦΥΓΡΑΝΤΗΡΑ ΣΤΟ ΔΩΜΑΤΙΟ ΜΕ ΤΙΣ ΔΥΣΜΕΝΕΣΤΕΡΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ;

Όταν χρησιμοποιείτε για πρώτη φορά τον αφυγραντήρα, ενδείκνυται να τον τοποθετήσετε στο πιο προβληματικό δωμάτιο για αρχή, δηλαδή στο δωμάτιο που έχει τη υψηλότερη υγρασία. Στη συνέχεια να τον μετακινήσετε κάπου πιο βολικά όταν δείτε ότι το πρόβλημα είναι υπό έλεγχο. Εάν σάς απασχολούν μόνο οι σταγόνες νερού στα παράθυρα, η τοποθέτηση του αφυγραντήρα σε κεντρικό σημείο θα λύσει το πρόβλημα για ολόκληρο το σπίτι.

ΟΙ ΑΦΥΓΡΑΝΤΗΡΕΣ ΕΧΟΥΝ ΥΨΗΛΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ;

Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ότι η κατανάλωση του αφυγραντήρα μετριέται παγκοσμίως σε συγκεκριμένες συνθήκες περιβάλλοντος, δηλαδή στους 27? και με σχετική υγρασία 60%; Αυτό ονομάζεται Rated power και δηλώνει την ονομαστική κατανάλωση του αφυγραντήρα. Οποιαδήποτε άλλη μέτρηση κατανάλωσης αφυγραντηρα (σε άλλες περιβαντολλογικές συνθήκες) είναι εσφαλμένη και παραπλανιτική. Ο αφυγραντήρας με compressor έχει μικρό λειτουργικό κόστος. Ο αφυγραντήρας δεν θα λειτουργεί όλη την ώρα, καθώς θα ελέγχεται από τον υγροστάτη του. Δεύτερον, είναι αρκετά ακριβό να ζεστάνετε ένα υγρό σπίτι και θα δείτε μείωση στα έξοδα θέρμανσης από τη στιγμή που θα αρχίσετε να χρησιμοποιείτε τον αφυγραντήρα. Οι αφυγραντήρες Kullhaus καταναλώνουν πολύ λιγότερο ηλεκτρικό ρεύμα συγκριτικά με άλλους αφυγραντήρες με συμπιεστή που υπάρχουν στην αγορά. Η πραγματική κατανάλωση μειώνεται ακόμη περισσότερο, καθώς διαθέτουν τη λειτουργία εξοικονόμησης ενέργειας KULLSAVE  Energy Saving System.

Ο ΑΦΥΓΡΑΝΤΗΡΑΣ ΜΕΙΩΝΕΙ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ

Οι αφυγραντήρες Kullhaus θα βοηθήσουν στη μείωση του κόστους θέρμανσης κατά 20% περίπου.Περιορίζοντας την υγρασία του αέρα στο εσωτερικό του σπιτιού ή του γραφείου ο αέρα γίνεται πιο ξηρός και υγιεινός. Με 50-60% σχετική υγρασία, κατά πρώτο λόγο η αίσθηση της θερμότητας που έχουμε αυξάνεται με αποτέλεσμα να μην αισθανόμαστε το χώρο υγρό και κρύο όπως πριν. Άρα δε θα βάλουμε τη θέρμανση.

Κατά δεύτερο λόγο, ο ξηρός αέρας θερμαίνεται πιο γρήγορα από τον υγρό αέρα. Αυτό συμβαίνει διότι ο ξηρός αέρας έχει χαμηλότερη θερμοκρασία δρόσου, δηλαδή τη θερμοκρασία στην οποία ο αέρας αρχίζει να παραμένει σταθερός, κάτω από την οποία ο αέρας αρχίζει να συμπυκνώνεται και να απελευθερώνει υγρασία. Συμπέρασμα: ο ξηρός αέρας μπορεί να θερμανθεί πολύ πιο σύντομα, άρα η επιθυμητή θερμοκρασία χώρου μπορεί να επιτευχθεί σε μικρότερο χρονικό διάστημα, άρα η χρήση αφυγραντήρα μειώνει το κόστος θέρμανσης.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΥΓΡΟΣΤΑΤΗΣ ΑΦΥΓΡΑΝΤΗΡΑ;

Όπως ακριβώς έχετε θερμοστάτη για να ελέγξετε τη θέρμανση, έτσι έχετε έναν υγροστάτη στον αφυγραντήρα σας. Ο υγροστάτης μετρά συνεχώς την υγρασία του αέρα και προσαρμόζει ανάλογα τη λειτουργία του αφυγραντήρα, ώστε να διατηρεί την επιθυμητή υγρασία στον χώρο, βάσει των ρυθμίσεών σας. Ο υγροστάτης επιτρέπει στον αφυγραντήρα να αποτρέπει την υπερβολική ξηρότητα του αέρα, που μπορεί να προκαλέσει ερεθισμούς στα μάτια και στο δέρμα, και ταυτόχρονα να μειώνει την υγρασία που μπορεί να προκαλέσει μούχλα και μικρόβια στον χώρο. Οι αφυγραντήρες Kullhaus διαθέτουν ψηφιακό υγροστάτη, προσφέροντας πιο ακριβή μέτρηση και έλεγχο της υγρασίας.

ΠΟΣΕΣ ΩΡΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ Ο ΑΦΥΓΡΑΝΤΗΡΑΣ;

Θα έπρεπε να θέσω τον αφυγραντήρα σε λειτουργία για λίγες ώρες; Όχι, αφήστε τον να λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο και απλά αφήστε τον υγροστάτη του αφυγραντήρα να αποφασίσει πότε να μπει σε λειτουργία. Τα ιδανικά, υγιεινά επίπεδα υγρασίας είναι 55% περίπου.

ΜΟΝΙΜΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΑΦΥΓΡΑΝΤΗΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ

Όλοι οι αφυγραντήρες Kullhaus μπορούν να συνδεθούν με συνεχή ροή στην αποχέτευση. Απλά συνδέστε το σωληνάκι στην ειδική υποδοχή του αφυγραντήρα και βεβαιωθείτε ότι η άλλη άκρη του σωλήνα καταλήγει στην αποχέτευση. Το σωληνάκι θα πρέπει να έχει ρύση προς την αποχέτευση, να μπορεί να ρέει το νερό προς τα κάτω και να μην εγκλωβίζεται στο σωληνάκι. Γι’ αυτό το λόγο ο αφυγραντήρας θα πρέπει να τοποθετηθεί σε κάποιο σχετικό ύψος (και όχι στο δάπεδο), προκειμένου το σωληνάκι να έχει καθοδική θέση. Βεβαιωθείτε ότι το σωληνάκι δεν είναι μπλοκαρισμένο ή κομμένο έτσι ώστε το νερό να ρέει ελεύθερα προς τα κάτω.

Ο ΑΦΥΓΡΑΝΤΗΡΑΣ ΒΟΗΘΑΕΙ ΣΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΛΛΕΡΓΙΑΣ;

Ναι, ο αφυγραντήρας μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση προβλημάτων αλλεργίας. Κατά τη διάρκεια των θερινών μηνών, ο αέρας είναι συχνά πιο υγρός, ιδίως σε περιοχές με υψηλή υγρασία, και μπορεί να δημιουργηθούν ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη μικροοργανισμών όπως οι μύκητες και οι ακάρεα, που μπορούν να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις.

Ο αφυγραντήρας βοηθάει στη μείωση της υγρασίας στον αέρα και μειώνει έτσι τις συνθήκες για την ανάπτυξη των μικροοργανισμών που μπορούν να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις. Επιπλέον, ο αφυγραντήρας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της συγκέντρωσης σκόνης στον αέρα, καθώς η σκόνη συχνά συνδέεται με υγρασία και η μείωση της υγρασίας μπορεί να μειώσει τη συγκέντρωση σκόνης στον αέρα.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο αφυγραντήρας δεν είναι καθαρίζει τον αέρα από μικροσκοπικά σωματίδια όπως γύρη, ακάρεα σκόνης και σπορίων μυκητών και άλλων σωματιδίων όπως τα βακτηρίδια και δεν μπορεί να αντικαταστήσει τους καθαριστές αέρα όπως οι Kullhaus AERO & AERO+

ΠΏΣ ΔΙΑΤΗΡΨ ΤΟΝ ΑΦΥΓΡΑΝΤΗΡΑ ΣΕ ΚΑΛΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ;

Προκειμένου να διατηρηθεί ο αφυγραντήρας σε καλή κατάσταση, η απόδοσή του να είναι η μέγιστη και να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής του, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να λειτουργείτε τον αφυγραντήρα σε χώρους που δεν έχουν υπερβολική σκόνη και να ελέγχετε συχνά το φίλτρο, να το καθαρίζετε σύμφωνα με το εγχειρίδιο χρήσεων. Εάν ο αφυγραντήρας λειτουργεί σε μόνιμη βάση, το φίλτρο μπορεί να φράξει με σκόνη και σωματίδια.

  • Το φίλτρο πρέπει να καθαρίζεται κάθε τρεις εβδομάδες.
  • Εάν ο αφυγραντήρας δε χρησιμοποιηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα συνιστάται η αποθήκευση του αφυγραντήρα σε χώρο χωρίς σκόνη, χωρίς άμεση επαφή με τον ήλιο. Κατά προτίμηση στη .συσκευασία του ή καλυμμένο με ένα πλαστικό σκέπασμα. Βεβαιωθείτε ότι έχετε αδειάσει και στεγνώσει καλά τη δεξαμενή νερού.