Συχνές Ερωτήσεις Αφυγραντήρες, Καθαριστές Αέρα, Θερμοπομποί

Συχνές Ερωτήσεις

Αφυγραντήρες με Συμπιεστή

Αφυγραντήρες με ζεόλιθο Kullhaus και Meaco

Επιλογή Του Κατάλληλου Αφυγραντήρα

Συχνές Ερωτήσεις

Πλεονεκτήματα - Τρόπος Λειτουργίας

Nobo

Atlantic

Γενικές Πληροφορίες

Φίλτρα Καθαριστή - Ιονιστή

Καθαριστής Αέρα Ιονιστής Kullhaus AERO

Καθαριστής Αέρα Ιονιστής Kullhaus AERO+

Συχνές Ερωτήσεις

Ο Αφυγραντήρας είναι η συσκευή που έχει σχεδιαστεί για να μειώσει την ποσότητα υγρασίας στον αέρα του δωματίου – σπιτιού. Ο Αφυγραντήρας μας βοηθάει να κρατήσουμε τα επίπεδα υγρασίας στο δωμάτιο υπό έλεγχο, έτσι ώστε ο αέρας να είναι πιο “άνετος” και υγιεινός και τα φυσικά – ορατά σημάδια της υγρασίας, όπως η μούχλα στους τοίχους ή η συμπύκνωση στα παράθυρα, να περιοριστούν ή να εξαφανιστούν.

Μερικά σπίτια μπορεί να έχουν προβλήματα υγρασίας μόνο σε ορισμένες περιόδους του έτους, όπως την άνοιξη, όταν υπάρχει μεγάλη απορροή νερού από το έδαφος. Άλλες κατοικίες παρουσιάζουν πρόβλημα υψηλής υγρασίας όλο το χρόνο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η υγρασία που παρουσιάζεται σε βορεινούς τοίχους και ντουλάπες, η συμπύκνωση υγρασίας [σταγόνες νερού] στα παράθυρα, εμφάνιση μούχλας στο λουτρό, σε χώρους που δε θερμαίνονται σωστά ή δεν αερίζονται. Υπάρχουν επίσης φορές που η υγρασία είναι πρόβλημα μόνο σε ένα δωμάτιο ή χώρο του σπιτιού που είτε δεν είναι μονωμένο σωστά ή υπάρχουν κατασκευαστικές κακοτεχνίες.

Η αντιμετώπιση της υψηλής υγρασίας δεν είναι απλά ένα πρόβλημα αισθητικής. Είναι κυρίως η προϋπόθεση για τη συντήρηση του σπιτιού. Το κυριότερο όμως είναι, και θα πρέπει να τονιστεί, ότι διατηρώντας το σωστό επίπεδο υγρασίας στο σπίτι σας, είναι καθοριστικό για την ποιότητα ζωής της οικογένειας στο σπίτι. Ενώ η υγρασία σε φυσιολογικά επίπεδα μπορεί να είναι ευεργετική, η υψηλή ή υπερβολική υγρασία θα μπορούσε να είναι επικίνδυνη για την υγεία σας.

Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα, στις μέρες μας που η θέρμανση του σπιτιού κατά τους χειμερινούς μήνες είναι ελλιπέστατη έως και ανύπαρκτη για πολλά νοικοκυριά, παιδιά να κρυολογούν συχνά και επαναλαμβανόμενα, δημιουργώντας επώδυνες καταστάσεις και εξασθένιση του οργανισμού, που μπορεί να οδηγήσει σε ακόμη πιο σοβαρά προβλήματα υγείας. Δείτε μόνο τη συχνότητα που παιδάκια απουσιάζουν από το σχολείο λόγω κρυολογήματος.

 Η υψηλή υγρασία και η ύπαρξη μούχλας μπορούν να είναι η αιτία αλλεργιών! Ο Αφυγραντήρας είναι λοιπόν η συσκευή εκείνη που αφαιρεί από το σπίτι την υπερβολική υγρασία και τη διατηρεί σε φυσιολογικά, υγιή επίπεδα. Η χρήση αφυγραντήρα συντηρεί το σπίτι, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ένα υγιές περιβάλλον διαβίωσης, προλαμβάνει παθήσεις που οφείλονται στην υψηλή υγρασία όπως αλλεργίες, άσθμα, κλπ.

Τέλος, χωρίς αμφιβολία η χρήση αφυγραντήρα στο σπίτι μειώνει το κόστος θέρμανσης κατά τουλάχιστον 20%.

Αυτό που κάνει ένας αφυγραντήρας είναι να μειώνει τη σχετική υγρασία του αέρα με την αφαίρεση της σχετικής υγρασίας από τον αέρα.

Το αν θα έχετε τη συμπύκνωση υγρασίας ή αλλιώς συμπύκνωση υδρατμών (θάμπωμα και σταγόνες νερού στα παράθυρα) στο παράθυρο είναι μια σχέση μεταξύ των τριών παραγόντων :

 1. Θερμοκρασία του αέρα
 2. Η θερμοκρασία της επιφάνειας του γυαλιού
 3. Η σχετική υγρασία του δωματίου

Ο αφυγραντήρας μπορεί μόνο να επηρεάσει άμεσα τον έναν από αυτούς (θα μπορούσε να επηρεάσει σε κάποιο βαθμό τη θερμοκρασία του αέρα ανάλογα με το μέγεθος του δωματίου) . Ας πούμε για παράδειγμά ότι η θερμοκρασία δωματίου είναι 20°C και η σχετική υγρασία είναι 55%. Όσο η θερμοκρασία πάνω στο το παράθυρο παραμένει στους 12°C δεν θα σχηματιστεί συμπύκνωση. Αλλά αν η θερμοκρασία της επιφάνειας του γυαλιού πέσει κάτω από τους 12°C θα έχετε εξορισμού συμπύκνωση, υγροποίηση του αέρα. Είναι απλό, ο αφυγραντήρας μπορεί να κρατήσει σταθερή την υγρασία του χώρου, αλλά οι χειμωνιάτικες – κρύες συνθήκες κάνουν το γυαλί πιο κρύο τη νύχτα και κατ’ επέκταση αυτό δημιουργεί συμπύκνωση.

Η υγρασία είναι κάτι που ακούμε καθημερινά στα δελτία καιρού και είναι η αιτία για το αποπνικτικό συναίσθημα που έχουμε κάποιες μέρες του καλοκαιριού.

Η υγρασία μπορεί να μετρηθεί με διάφορους τρόπους, με τη σχετική υγρασία να είναι ο πιο κοινός. Για να καταλάβετε σχετική υγρασία, είναι χρήσιμο να κατανοήσουμε πρώτα την απόλυτη υγρασία.

Απόλυτη υγρασία είναι η μάζα των υδρατμών διαιρούμενο με τη μάζα του ξηρού αέρα σε έναν όγκο αέρα σε μία δεδομένη θερμοκρασία. Όσο θερμότερος είναι ο αέρας, τόσο περισσότερο νερό μπορεί να περιέχει.

Σχετική υγρασία είναι η αναλογία της τρέχουσας απόλυτης υγρασίας προς την υψηλότερη δυνατή απόλυτη υγρασία (η οποία εξαρτάται από την τρέχουσα θερμοκρασία αέρα). Μια ανάγνωση του 100% σχετική υγρασία σημαίνει ότι ο αέρας είναι εντελώς κορεσμένος με υδρατμούς και δεν μπορεί να κρατήσει επιπλέον υδρατμούς, δημιουργώντας την πιθανότητα βροχής. Αυτό δεν σημαίνει ότι η σχετική υγρασία πρέπει να είναι 100%, προκειμένου να βρέξει – θα πρέπει να είναι 100% εκεί όπου σχηματίζονται τα σύννεφα, αλλά η σχετική υγρασία κοντά στο έδαφος θα μπορούσε να είναι πολύ λιγότερο.

Οι άνθρωποι είναι πολύ ευαίσθητοι στην υγρασία, όπως το δέρμα εξαρτάται από τον αέρα για να απαλλαγεί από την υγρασία. Η διαδικασία της εφίδρωσης (ο ιδρώτας) είναι η προσπάθεια του σώματός σας για να δροσιστείτε και να διατηρήσει την τρέχουσα θερμοκρασία του. Αν ο αέρας είναι κατά 100% σχετικής υγρασίας, ο ιδρώτας δεν θα εξατμιστεί στον αέρα.

Ως εκ τούτου, αισθανόμαστε πολύ θερμότεροι από ότι την πραγματική – δεδομένη θερμοκρασία όταν η σχετική υγρασία είναι υψηλή. Εάν η σχετική υγρασία είναι χαμηλή, μπορούμε να νιώθουμε πολύ πιο δροσεροί από την πραγματική θερμοκρασία, επειδή ιδρώτα μας εξατμίζεται εύκολα, δροσίζοντας το σώμα μας.

Για παράδειγμα, εάν η θερμοκρασία του αέρα είναι 24°C και η σχετική υγρασία είναι 0%, η θερμοκρασία του αέρα δίνει την αίσθηση στο σώμα μας σαν να ήταν 21˚C. Εάν η θερμοκρασία του αέρα είναι 24˚C και η σχετική υγρασία είναι 100%, αισθανόμαστε σαν να είναι 27˚C έξω. Οι άνθρωποι έχουν την τάση να αισθάνονται πιο άνετα σε σχετική υγρασία περίπου 55%. Ένας Αφυγραντήρας θα βοηθήσει να κρατήσει την εσωτερική υγρασία σε ένα άνετο επίπεδο.

Η συνιστάμενη μέση σχετική υγρασία κυμαίνεται μεταξύ 50% και 55%. Αυτό το επίπεδο σχετικής υγρασίας παρέχει την καλύτερη άνεση για την οικογένειά σας, αποτρέπει την εκδήλωση αλλεργιών, συχνών κρυολογημάτων, πόνο στα κόκαλα, ενώ ταυτόχρονα βοηθά στην προστασία και συντήρηση του σπιτιού, όπως γυψοσανίδες, τοίχους και ξεφλούδισμα της μπογιάς, ξύλινα έπιπλα, ρούχα στις ντουλάπες και άλλα αντικείμενα ή υλικά που είναι επιρρεπή στις βλαβερές συνέπειες της υπερβολικής υγρασίας.


Χρησιμοποιούμε αφυγραντήρα όταν η σχετική υγρασία στο σπίτι είναι ανώτερη της φυσιολογικής, ήτοι άνω του 55%. Μπορείτε να ελέγξετε την υγρασία δωματίου με καλής ποιότητας υγρόμετρο. Εάν βέβαια η υγρασία στο σπίτι είναι υπερβολική, τότε τα σημάδια μούχλας και η σχετική μυρωδιά που τη συνοδεύει θα είναι έκδηλα.

Όταν υπάρχει πάρα πολύ υγρασία στο σπίτι σας, υγρός αέρας παγιδεύεται σε γωνίες, υπόγεια και άλλους κλειστούς χώρους. Αυτό είναι συχνά ιδιαίτερα αισθητό στο μπάνιο, όταν η υγρασία συγκεντρώνετε σε γωνίες και δημιουργεί μαύρα στίγματα που είναι δύσκολο να αφαιρεθούν.

Συμπύκνωση υγρασίας μπορεί επίσης να παρατηρηθεί στα παράθυρα, προκαλώντας το νερό να στάζει κάτω από το παράθυρο και τα ξύλινα κουφώματα, με αποτέλεσμα να σαπίσουν, ενώ ο τοίχος που έχει ποτιστεί με νερό να “σκάσει” και η μπογιά να ξεφλουδίσει.

Η υπερβολική υγρασία παρέχει τέλος ένα τέλειο έδαφος αναπαραγωγής για σπόρια μούχλας, βακτηρίδια και ακάρεα σκόνης. Ιδιαίτερα ανησυχητικό στοιχείο σχετικά με την υγεία μας, που συχνά αγνοούμε. Τα ακάρεα σκόνης ζουν στο κρεβάτι σας και αναπαράγονται πιο γρήγορα όταν η σχετική υγρασία είναι πάνω από 60%. Όταν η μέση σχετική υγρασία στην Ελλάδα είναι 65% – 70% και άνω, μπορείτε να δείτε ότι πραγματικά δημιουργείται πρόβλημα. Είναι τα περιττώματα στα οποία οι άνθρωποι είναι αλλεργικοί. Από τη στιγμή που είναι στον αέρα μπορούμε να τα εισπνεύσουμε, με συνέπεια μερικοί άνθρωποι να παρουσιάσουν αλλεργική αντίδραση. Τα σπόρια μούχλας (mold spores) είναι σπόροι που απελευθερώνονται στον αέρα για να δημιουργήσουν ακόμη περισσότερη μούχλα και εισπνέοντάς τα μπορεί να προκαλέσουν σοβαρή αλλεργική αντίδραση στο αναπνευστικό σας σύστημα.

Η μούχλα μεγαλώνει όταν ένα υλικό έχει υψηλή περιεκτικότητα σε υγρασία (δηλ. κάτι που είναι βρεγμένο ή υγρό). Η ταχύτητα δε που αναπτύσσεται η μούχλα προσδιορίζεται και καθορίζεται από τη σχετική υγρασία του αέρα. Όσο υψηλότερη είναι η σχετική υγρασία τόσο πιο γρήγορα η μούχλα αυξάνει και εξαπλώνεται σε μεγαλύτερο βαθμό. Αυτός είναι ο λόγος που η μούχλα συναντάται πιο συχνά σε μπάνια και βοηθητικούς χώρους. Η μούχλα αρέσκεται επίσης στους κρύους τοίχους με μικρή ροή του αέρα, για αυτό και συχνά βρίσκεται στο πίσω μέρος ντουλαπιών ή ντουλάπες που βρίσκονται σε βορεινούς τοίχους.

Συμπύκνωση υγρασίας σε Παράθυρα και Μπαλκονόπορτες

τι είναι ο αφυγραντήρας, Συμπύκνωση υδρατμών καταπολέμηση

Συμπύκνωση στο εσωτερικό γυαλί, στάξιμο νερού στο παράθυρο ή η παρουσία αυτού που μοιάζει με ομίχλη ή θαμπάδας στη γυάλινη επιφάνεια παραθύρων ή τζαμαρίας αποτελούν τυπικές ενδείξεις ότι υπάρχει πάρα πολλή υγρασία στο δωμάτιο. Η συσσώρευση υγρασίας στο περβάζι ενός παραθύρου, θα έχει ως αποτέλεσμα να σαπίσουν ξύλινα περιβλήματα, θα ξεφλουδίσει η μπογιά του τοίχου και τέλος η υγρασία θα επιτρέψει την ανάπτυξη μούχλας. Η μούχλα, μαύρα στίγματα εμφανίζονται στο κάτω μέρος του παραθύρου, ή της μπαλκονόπορτας.

Αμέσως απενεργοποιήστε οποιοδήποτε υγραντήρα που λειτουργεί και στο μέλλον, να υποβαθμίσει τη μονάδα για να μειώσει το ποσό της εξόδου υγρασίας. Όταν πάρα πολύ έξοδο του υγραντήρα είναι η αιτία, το επίπεδο υγρασίας μπορεί να διορθώσει η ίδια απλά με τη διακοπή χρήσης υγραντήρα και ανοίγοντας ένα παράθυρο για να προσθέσετε την κυκλοφορία του αέρα στο δωμάτιο.

Άλλα πράγματα που μπορεί να προκαλέσουν τη συσσώρευση υγρασίας στα παράθυρα είναι η υγρασία που υπάρχει στα υλικά κατασκευής του σπιτιού, όπως η ακατάλληλη στεγανοποίηση της γυψοσανίδας τοίχων ή υγρασία που υπάρχει στο τσιμέντο. Το κλίμα εκτός σπιτιού μπορεί επίσης να προκαλέσει προβλήματα υγρασίας, όπως όταν βρέχει για αρκετές ημέρες ή η περιοχή όπου ζείτε έχει ένα υψηλό συντελεστή υγρασίας. Ένας αφυγραντήρας θα απομακρύνει αποτελεσματικά την υγρασία από το σπίτι και να αποκατασταθεί η υγρασία στο εσωτερικό του σπιτιού στα σωστά επίπεδα. Θυμηθείτε να μεταφέρετε τον αφυγραντήρα σε όλες τις περιοχές που έχουν πληγεί από την υπερβολική υγρασία και όταν το πρόβλημα σε αυτές έχει μετριαστεί ή εξαφανιστεί να τοποθετήσετε τον αφυγραντήρα σε ένα κεντρικό σημείο στο σπίτι, με τις πόρτες των δωματίων και των ντουλαπών ανοιχτές.

Στίγματα μούχλας στην οροφή ή σε γωνίες των τοίχων

μούχλα στο ταβάνι

Επειδή ο ατμός ανεβαίνει, τα προβλήματα υγρασίας στο μπάνιο βρίσκονται συχνά σε οροφές ή επάνω στις γωνίες των τοίχων. Τα μπάνια που δεν έχουν αποτελεσματικό εξαερισμό ώστε να μεταφέρει τον ατμό και την υγρασία έξω από το σπίτι, τις περισσότερες φορές έχουν κάποια προβλήματα με μούχλα.

Μούχλα μπορεί να αναπτυχθεί σε τοίχο, οροφή, κάτω / γύρω από την τουαλέτα ή πίσω από το λουτρό ή στην περίμετρο τους ντους. Μια διαρροή στην τουαλέτα ή των υδραυλικών εγκαταστάσεων μπορεί επίσης να προκαλέσει προβλήματα υγρασίας.

Η υπερβολική υγρασία μπορεί να προκαλέσει αυξημένη μούχλα, πράγμα που μπορεί με τη σειρά του να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας. Δε χρειάζεται να τη δείτε τη μούχλα προκειμένου να επηρεάσει την υγεία σας αρκεί μόνο να είναι παρούσα κάπου.
Άλλες περιοχές του σπιτιού που πλήττονται συχνά από παγιδευμένη υγρασία είναι ντουλάπες, υπόγειο, γκαράζ και οι αποθηκευτικοί χώροι.
Η χρήση ενός αφυγραντήρα σε αυτούς τους τομείς μπορεί να βοηθήσει. Ο Αφυγραντήρας θα μειώσει το μέγεθος της ζημιάς που προκαλεί η υγρασία, αλλά η αιτία του προβλήματος δεν μπορεί να αγνοηθεί και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η ρίζα του προβλήματος.

Στίγματα μούχλας στο λουτρό

μούχλα, υψηλή υγρασία στο μπάνιο

Το λουτρό είναι ιδιαίτερα επιρρεπές στην εμφάνιση μούχλας, που αναπτύσσεται κυρίως στην οροφή, σε γωνίες των τοίχων, στους αρμούς της μπανιέρας – ντουζιέρας, κλπ. Είναι προφανές ότι η τεράστια ποσότητα υδρατμών που δημιουργούνται κάθε φορά που κάνουμε μπάνιο [ιδίως με ζεστό νερό] είναι η ιδανική “τροφή” για την ανάπτυξη της μούχλας. Θα πρέπει λοιπόν να απαλλαγείτε από τους υδρατμούς είτε χρησιμοποιώντας εξαερισμό κατά τη διάρκεια του μπάνιου/ντους και έως ότου οι υδρατμοί εξαφανιστούν πλήρως, είτε να χρησιμοποιήσετε αφυγραντήρα με το που τελειώσετε το μπάνιο/ντους. Ο Αφυγραντήρας δε θα πρέπει σε καμία περίπτωση να λειτουργεί στο λουτρό κατά τη διάρκεια του μπάνιου/ντους.

Μυρωδιά μούχλας

Η παρουσία μιας μουχλιασμένης μυρωδιάς στο σπίτι ή σε συγκεκριμένα δωμάτια του σπιτιού, στο υπόγειο, εισόδους, γκαράζ και αποθηκευτικούς χώρους, στα ρούχα και τα σεντόνια σηματοδοτεί την παρουσία μούχλας και μυκήτων. Η υγρασία θα μπορούσε να ήταν μεμονωμένο γεγονός ή ένα επαναλαμβανόμενο πρόβλημα.
Οποτεδήποτε υπάρχει μια μυρωδιά μούχλας, υπάρχει μούχλα κάπου και ότι δεν είναι υγιές για κανέναν. Ο Αφυγραντήρας μπορεί να βοηθήσει με την άμεση απομάκρυνση της υγρασίας. Η συνδυαστική χρήση αφυγραντήρα και θέρμανσης σε χώρους με μούχλα θα βοηθήσει να στεγνώσει το δωμάτιο πιο γρήγορα και αποτελεσματικά.
Ιδιαίτερο πρόβλημα παρουσιάζεται συνήθως στο δωμάτιο όπου βρίσκεται το πλυντήριο ρούχων. Η μουχλιασμένη μυρωδιά στον αέρα, ή μουχλιασμένη μυρωδιά πετσέτας ή κρεβατιού είναι ενδεικτική της ύπαρξης υγρασίας και κατά συνέπεια μούχλας. Χρησιμοποιήστε τον αφυγραντήρα κατά τη διάρκεια λειτουργίας του πλυντηρίου και κυρίως για το στέγνωμα των ρούχων. Τοποθετήστε την απλώστρα με τα νωπά ρούχα στο μικρότερο δωμάτιο του σπιτιού, κλείστε την πόρτα και τοποθετήστε τον αφυγραντήρα δίπλα και όχι κάτω, από την απλώστρα [δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να πέσουν σταγόνες μέσα στον αφυγραντήρα]. Χρησιμοποιήστε τον αφυγραντήρα στη λειτουργία “Laundry” Στέγνωμα Ρούχων και θα εντυπωσιαστείτε!

Τι είναι η συμπύκνωση υδρατμών, υγροποίηση; Αντιμετώπιση.

συμπύκνωση υδρατμών στα τζάμια

Συμπύκνωση υδρατμών στα τζάμια είναι η υγροποίση υγρασίας στο παράθυρο ή η παρουσία αυτού που μοιάζει με ομίχλη ή θαμπάδας στη γυάλινη επιφάνεια παραθύρων ή τζαμαρίας. Αυτά τα φαινόμενα αποτελούν τυπικές ενδείξεις ότι υπάρχει πάρα πολλή υγρασία στο δωμάτιο. Η συσσώρευση συμπήκνωσης υδρατμών στο περβάζι ενός παραθύρου ή στο κάτω μέρος της τζαμαρίας, θα έχει ως αποτέλεσμα να σαπίσουν ξύλινα περιβλήματα, θα ξεφλουδίσει η μπογιά του τοίχου, να φουσκώσει το δάπεδο και τέλος η υγρασία θα επιτρέψει την ανάπτυξη μούχλας. Η μούχλα δεν είναι άλλο από τα μαύρα στίγματα εμφανίζονται στο κάτω μέρος του παραθύρου, ή της μπαλκονόπορτας.

 

Η εγκατάσταση νέων παραθύρων είναι προφανώς η λύση (αλλά όχι και τόσο πρακτική, τουλάχιστον εν μία νυκτί! και σίγουρα αρκετά δαπανηρή λύση). Ακόμα όμως και η τοποθέτηση ποιοτικών κουφωμάτων ενδεχομένως να μη λύση το πρόβλημα ή και να το εντείνει. Η μόνη λύση είναι να μειώσετε τα επίπεδα υγρασίας στο σπίτι με τη χρήση ενός αφυγραντήρα. Σε περίπτωση που και ακόμη και τότε η συμπήκνωση υγρασίας παραμένει, αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να ορίσετε στον αφυγραντήρα χαμηλότερη σχετική υγρασία, αφήνοντας ταυτόχρονα τη θέρμανση (θερμοκρασία συντήρησης) για κάποιο χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια της νύχτας. Κατ' αυτό τον τρόπο θα σταματήσει η πτώση της θερμοκρασίας δωματίου (καθώςόταν  η θερμοκρασία πέφτει, η σχετική υγρασία αυξάνει). Επίσης μπορείτε να αφήσετε τις κουρτίνες ανοικτές ώστε να επιτραπεί περισσότερη κυκλοφορία του αέρα γύρω από το παράθυρο (ιδιαίτερα χρήσιμο εάν η πόρτα του δωματίου παραμένει ανοικτή και ο αφυγραντήρας λειτουργεί τη νύχτα).

Το ποια μέθοδο θα επιλέξετε προκειμένου να αφαιρέσετε την υγρασία από τον αέρα εξαρτάται από τη σοβαρότητα του προβλήματος, την εποχή και το σημείο όπου υπάρχει υγρασία. Αν είναι χειμώνας και ένα δωμάτιο θα μπορούσε να ωφεληθεί από τη θερμότητα, τότε η θέρμανση αυτού του χώρου θα μπορούσε να βοηθήσει ώστε να υπάρχει ένα κατάλληλο επίπεδο υγρασίας.

Ωστόσο, εάν η υγρασία είναι υπερβολική μπορεί να χρειαστείτε το συνδυασμό των δύο, θέρμανση και αφυγραντήρα, προκειμένου να φτάσει η υγρασία τα σωστά επίπεδα. Ένα υγρό μπάνιο μπορεί να επωφεληθεί από ένα ανοιχτό παράθυρο, ή καλό εξαερισμό για να οδηγήσετε τον υγρό αέρα του ντους/μπανιέρας έξω από το σπίτι. Σε συνδυασμό με τον εξαερισμό ή στην περίπτωση μη ύπαρξης εξαερισμού, η χρήση ενός αφυγραντήρα είναι η καλύτερη και αποτελεσματικότερη επιλογή για την απομάκρυνση της υγρασίας από το σπίτι.

Αυτό ενδείκνυται μόνο τις ηλιόλουστες μέρες του καλοκαιριού, αλλά το χειμώνα το άνοιγμα των παραθύρων θα οδηγήσει απλά στην απώλεια της θερμότητας του σπιτιού. Χάσιμο χρήματος δηλαδή. Όταν δε βρέχει το αποτέλεσμα θα είναι περισσότερη υγρασία θα μπει στο σπίτι.

Όταν χρησιμοποιείτε αφυγραντήρα για να ελέγξετε τη σχετική υγρασία στο σπίτι σας ΔΕΝ θα πρέπει να έχετε ανοιχτά τα παράθυρα του σπιτιού! Αφενός, ο αφυγραντήρας δε θα σταματά να λειτουργεί προσπαθώντας να αφυγράνει και το χώρο εκτός σπιτιού. Αφετέρου, στόχος μας είναι να κρατήσουμε την εξωτερική υγρασία έξω από το σπίτι. Στην περίπτωση που θέλουμε να αερίσουμε το σπίτι το πρωί, μπορούμε να το κάνουμε για λίγη ώρα, σβήνοντας πρώτα τον αφυγραντήρα. Είναι σαν να είχατε σε λειτουργία τη θέρμανση με ανοιχτά παράθυρα. Όταν τελειώσουμε με τον αερισμό του σπιτιού, τότε θέτουμε και πάλι σε λειτουργία τον αφυγραντήρα.

Είναι σύνηθες να παρατηρείται έντονο πρόβλημα υγρασίας σε ένα συγκεκρημένο δωμάτιο, συνήθως στο βορεινό μέρος του σπιτιού. Σ’αυτή την περίπτωση, τοποθετήστε αρχικά τον αφυγραντήρα σ’αυτό το δωμάτιο [γενικά στο δωμάτιο που παρουσιάζει έντονο πρόβλημα υγρασίας και κλείστε την πόρτα]. Όταν το πρόβλημα υγρασίας εξαφανιστεί, τοποθετείστε τον αφυγραντήρα σε κάποιο κεντρικό σημείο του σπιτιού, κεφαλόσκαλο αν πρόκειται για μεζονέτα ή διάδρομο που ενώνει το σαλόνι με τα υπνοδωμάτια. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι υγρασία έχει την τάση να μετακομίζει με φυσικό τρόπο προς τα ξηρά μέρη, δηλαδή τον αφυγραντήρα. Συνιστούμε να αφήνετε όλες τις πόρτες των δωματιών ανοιχτές, καθώς και τα φύλλα από τις ντουλάπες, έτσι ώστε ο αφυγραντήρας να μπορεί να τραβήξει την υγρασία από όλο το σπίτι. Στη βάση των τετραγωνικών μέτρων του σπιτιού θα πρέπει να επιλέξετε προσεχτικά τον κατάλληλο αφυγραντήρα.

 • Μη χρησιμοποιείτε τη συσκευή χωρίς το φίλτρο αέρα.
 • Για να αποφύγετε προβλήματα και για την καλύτερη λειτουργία του αφυγραντήρα να καθαρίζετε το φίλτρο (με ηλεκτρική σκούπα και όχι με νερό) τουλάχιστον κάθε δεύτερη εβδομάδα.
 • Μη χρησιμοποιείτε τη συσκευή με ελαττωματικό καλώδιο ή φις εάν παρουσιάζει δυσλειτουργίες ή έχει πέσει ή έχει πάθει οποιαδήποτε βλάβη.
 • Επιστρέψτε την σε εξουσιοδοτημένο service για έλεγχο και επισκευή.
 • Η συσκευή θα πρέπει πάντα να βρίσκεται σε όρθια θέση για να μην προκληθεί ζημιά.
 • Τοποθετείστε τη συσκευή πάνω σε επίπεδη και σταθερή επιφάνεια.
 • Ελέγξτε την τάση προκειμένου να είναι η σωστή.Χρησιμοποιείστε τον αφυγραντήρα για το ενδεδειγμένο εύρος θερμοκρασίας που έχει κατασκευαστεί για να λειτουργεί.
 • Βεβαιωθείτε ότι η είσοδος και έξοδος του αέρα δεν είναι μπλοκαρισμένες ή σκεπασμένες.
 • Μη τοποθετείτε τη συσκευή πολύ κοντά σε κουρτίνες ή άλλα αντικείμενα – minimum 50 εκατοστά.
 • Όταν χρησιμοποιείτε τον αφυγραντήρα για το στέγνωμα ρούχων, κρατείστε τα ρούχα σε ασφαλή απόσταση από τη συσκευή προκειμένου να μην πέσει νερό στο εσωτερικό της.
 • Ποτέ μην τοποθετήσετε οτιδήποτε στο πάνω μέρος της συσκευής και μην την καλύπτετε με οποιοδήποτε υλικό ενόσω σε λειτουργία.
 • Η συσκευή προορίζεται για οικιακή και «ελαφριά» χρήση γραφείου ΜΟΝΟ και όχι για εμπορική, βιομηχανική ή υπαίθρια χρήση.
 • Μη βυθίσετε τη συσκευή, φις ή καλώδιο σε νερό ή άλλο υγρό.Ποτέ μη βγάζετε το φις από την πρίζα χωρίς πριν να έχετε σβήσει τη συσκευή με το μπουτόν off, καθώς αυτό μπορεί να βλάψει τη συσκευή.Πάντα να βγάζετε τη συσκευή από την πρίζα όταν δεν είναι σε λειτουργία ή όταν την μετακινείτε.
 • Πιάστε το φις και τραβήξετε από την πρίζα. Ποτέ μην τραβάτε το καλώδιο.
 • Μην αφαιρέσετε το δοχείο νερού όταν ο αφυγραντήρας είναι σε λειτουργία, καθώς μπορεί να χυθεί νερό.
 • Εάν είναι δυνατόν αποφύγετε τη χρήση προέκτασης, καθώς μπορεί να υπερθερμανθεί και να δημιουργήσει κίνδυνο φωτιάς.
 • Χρησιμοποιείστε μόνο καλής ποιότητας και σε καλή κατάσταση προέκταση.
 • Πάντα να αδειάζετε το δοχείο νερού να στραγγίξει όταν θέλετε να αποθηκεύσετε τη συσκευή.
 • Είναι απαραίτητη η στενή επίβλεψη όταν η συσκευή χρησιμοποιείται ή είναι κοντά σε παιδιά και κατοικίδια.
 • Μην περνάτε το καλώδιο κάτω από χαλιά.
 • Τοποθετείστε το καλώδιο έτσι ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος να σκοντάψει κάποιος.
 • Για την αποθήκευση του αφυγραντήρα αδειάστε το δοχείο νερού. Αφήστε το δοχείο και τον αφυγραντήρα να στεγνώσουν πλήρως, αυτό μπορεί να πάρει μια – δυο μέρες.
 • Αποθηκεύσατε τη συσκευή σε χώρο χωρίς σκόνη, μακριά από τον ήλιο, και κατά προτίμηση σκεπασμένη με νάιλον.
 • Για την επισκευή της συσκευής απευθυνθείτε σε εξουσιοδοτημένο service.

Όταν χρησιμοποιήσετε για πρώτη φορά τον αφυγραντήρα σε κάποιο χώρο, αυτός θα δουλέψει πιο σκληρά για να μειώσει τη σχετική υγρασία δωματίου στην επιθυμητή που έχετε επιλέξει (π.χ. 55%). Είναι απολύτως λογικό ότι αυτή είναι η στιγμή που θα παράξει το περισσότερο νερό και το άδειασμα του δοχείου θα χρειαστεί να είναι πιο συχνό. Καθώς το δωμάτιο γίνεται στεγνότερο ο αφυγραντήρας μαζεύει λιγότερο νερό και το γέμισμα του δοχείου είναι πιο αργό. Είναι επίσης λογικό ότι όταν η επιθυμητή σχετική υγρασία επιτευχθεί, ο αφυγραντήρας θα σταματήσει να συλλέγει νερό. Άρα η συλλογή λιγότερου νερού δεν είναι ένδειξη ότι η απόδοση του αφυγραντήρα έχει πέσει. Είναι αποτέλεσμα του ότι ο αφυγραντήρας διατηρεί σε σταθερά επίπεδα την υγρασία χώρου, χωρίς να χρειάζεται να δουλεύει πολλές ώρες, άρα και με λιγότερη κατανάλωση ρεύματος.

Προκειμένου να διατηρηθεί ο αφυγραντήρας σε καλή κατάσταση, η απόδοσή του να είναι η μέγιστη και να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής του, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να ελέγχετε συχνά το φίλτρο και να το καθαρίζετε σύμφωνα με το εγχειρίδιο χρήσεων. Εάν ο αφυγραντήρας λειτουργεί σε μόνιμη βάση, το φίλτρο μπορεί να φράξει με σκόνη και σωματίδια.

 • Το φίλτρο πρέπει να καθαρίζεται κάθε δύο εβδομάδες.
 • Ποτέ μη χρησιμοποιείτε τη συσκευή χωρίς το φίλτρο αέρα!
 • Συμβουλή: τοποθετήστε τον αφυγραντήρα σε κάποιο έπιπλο με σταθερή και επίπεδη επιφάνεια και όχι στο δάπεδο.

Για να καθαρίσετε τον αφυγραντήρα σβήστε τον και αφαιρέστε το φις από την πρίζα.

 

Το εξωτερικό μέρος του αφυγραντήρα

Καθαρίστε το εξωτερικό μέρος της συσκευής με ένα απαλό, στεγνό πανί. Εάν η συσκευή είναι εξαιρετικά βρόμικη, χρησιμοποιείστε ένα ήπιο καθαριστικό. Σκουπίστε τη συσκευή με ένα ελαφρώς υγρό πανί. Ποτέ μη ψεκάζετε τη συσκευή με νερό.

 

Το φίλτρο αέρα του αφυγραντήρα

Εάν χρησιμοποιείται συχνά, το φίλτρο μπορεί να φράξει με σκόνη και σωματίδια. Γι’ αυτό το φίλτρο θα πρέπει να καθαρίζεται κάθε δύο εβδομάδες. Ακολουθείστε τα εξής βήματα:

 • Αφαιρέστε το φίλτρο.
 • Καθαρίστε το φίλτρο με ηλεκτρική σκούπα και όχι με νερό. Ο καθαρισμός του φίλτρου με νερό θα καταστρέψει τις αντι-βακτηριακές nano-silver ιδιότητες του φίλτρου. Ο συχνός καθαρισμός του φίλτρου αέρα είναι προϋπόθεση για την καλή και μακροχρόνια λειτουργία του αφυγραντήρα.

Όλοι οι αφυγραντήρες Kullhaus διαθέτουν αισθητήρες και ασφάλειες ομαλής λειτουργίας. Στην περίπτωση που είτε το δοχείο νερού του αφυγραντήρα δεν έχει τοποθετηθεί σωστά είτε γεμίσει κατά τη λειτουργία, τότε αυτομάτως η συσκευή θα σταματήσει να λειτουργεί, κάνει έναν χαρακτηριστικό θόρυβο και μια ενδεικτική λυχνία ανάβει για να σάς ειδοποιήσει.

Είναι εφικτό να συνδέσετε με σωληνάκι τον αφυγραντήρα για συνεχή ροή του νερού στην αποχέτευση. Απλά συνδέστε το σωληνάκι στην ειδική υποδοχή του αφυγραντήρα και βεβαιωθείτε ότι η άλλλη άκρη του σωλήνα καταλήγει στην αποχέτευση. Το σωληνάκι θα πρέπει να έχει ρύση, ώστε να ρέει το νερό προς τα κάτω, προς την αποχέτευση. 

Άρα, προκειμένου να υπάρχει ροή νερού, ο αφυγραντήρας θα πρέπει να τοποθετηθεί σε κάποιο σχετικό ύψος από το δάπεδο, προκειμένου το σωληνάκι να έχει καθοδική θέση.

 Επίσης βεβαιωθείτε ότι το σωληνάκι δε μπλοκάρεται, έτσι ώστε το νερό να ρέει ελεύθερα προς τα κάτω. Σε αντίθετη περίπτωση το νερό δε θα ρέει από τον αφυγραντήρα στην αποχέτευση, αλλά θα συσσωρεύεται στο δοχείο νερού. 

Οι αφυγραντήρες Kullhaus περιλαμβάνουν σωληνάκι στη συσκευασία.

 

Στους αφυγραντήρες Kullhaus Qualis το δοχείο νερού και το καπάκι έχουν σχεδιαστεί κατά τέτοιο τρόπο ώστε κατά πρώτο λόγο να ευκολόχρηστα στην καθημερινότητα. Σε πολλούς αφυγραντήρες θα δείτε ότι είναι δύσκολο να βγει το δοχείο νερού ή να μαγκώνει στην προσπάθεια να το βγάλουμε, με αποτέλεσμα νερό ή πιτσιλιές να χύνονται στο πάτωμα. Στην Kullhaus αυτό το πρόβλημα το έχουμε λύσει με την εύκολη τοποθέτηση και αφαίρεση του δοχείου νερού.

Κατά δεύτερο λόγο, είναι πολύ σημαντικό το δοχείο νερού να είναι απολύτως στεγανό και πολύ καλής ποιότητας. Έχουμε δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στην ποιότητα του πλαστικού και στην τέλεια εφαρμογή που έχουν καπάκι και δοχείο νερού.

αφυγραντήρας Kullhaus Qualis δεξαμενή νερού

Εάν η συσκευή δεν θα χρησιμοποιηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, ακολουθείστε τα εξής βήματα: Αφαιρέστε το φις από την πρίζα και αδειάστε το δοχείο νερού. Αφήστε το δοχείο και τον αφυγραντήρα να στεγνώσουν πλήρως, αυτό μπορεί να πάρει μια-δυο μέρες.Καθαρίστε το φίλτρο αέρα με ηλεκτρική σκούπα και όχι με νερό.Αποθηκεύστε τη συσκευή σε χώρο χωρίς σκόνη, μακριά από τον ήλιο, και κατά προτίμηση σκεπασμένη με νάιλον.

αφυγραντήρας Kullhaus υγρασία και αλλεργίες

Ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού (ως και 35%) κάποια στιγμή θα παρουσιάσει συμπτώματα κάποιας μορφής αλλεργικής αντίδρασης. Πρόκειται εμφανώς για ένα υψηλό ποσοστό. Ακόμα πιο εντυπωσιακό και ανησυχητικό είναι το στατιστικό στοιχείο ότι περίπου το 50% των παιδιών έχουν διαγνωστεί με αλλεργική πάθηση. Οι ουσίες που προκαλούν αλλεργίες λέγονται αλλεργιογόνα και αυτά μπορεί να είναι Τροφικά ή Περιβαλλοντικά. Οι πιο κοινές περιβαλλοντικές αιτίες αλλεργιών είναι:

 

 • Γύρη από τα δέντρα ή χόρτα
 • Σπόρια μούχλας
 • Τα ακάρεα της σκόνης
 • Μύκητες
 • Σκόνη του σπιτιού

 

Η επικινδυνότητα της αλλεργικής αντίδρασης, όπως και η επίδραση εκάστου αλλεργιογόνου διαφέρει από άτομο σε άτομο: από απλό ήπιο ερεθισμό, έως και συμπτώματα απειλητικά για τη ζωή. Στο παρόν άρθρο θα αναφερθούμε στα αερομεταφερόμενα αλλεργιογόνα, αυτά δηλαδή που προκαλούν αναπνευστική αλλεργία και είναι προφανώς σε άμεση σχέση με τα επίπεδα υγρασίας, με άλλα λόγια τα ακάρεα σκόνης και τα σπόρια μούχλας.

 

Η υγρασία συμβάλει στην εκδήλωση αναπνευστικής αλλεργίας

 

Οι συνθήκες υγρασίας δημιουργούν μούχλα

Τα ακάρεα σκόνης ζουν στο κρεβάτι σας και αναπαράγονται πιο γρήγορα όταν η σχετική υγρασία είναι πάνω από 60%. Όταν η μέση σχετική υγρασία στην Ελλάδα είναι 65% – 70% και άνω, μπορείτε να δείτε ότι πραγματικά δημιουργείται πρόβλημα. Είναι τα περιττώματα στα οποία οι άνθρωποι είναι αλλεργικοί. Από τη στιγμή που είναι στον αέρα μπορούμε να τα εισπνεύσουμε, με συνέπεια μερικοί άνθρωποι να παρουσιάσουν αλλεργική αντίδραση.

Τα σπόρια μούχλας (mould spores) είναι σπόροι που απελευθερώνονται στον αέρα για να δημιουργήσουν ακόμη περισσότερη μούχλα και εισπνέοντάς τα μπορεί να προκαλέσουν σοβαρή αλλεργιακή αντίδραση στο αναπνευστικό σας σύστημα. Η μούχλα μεγαλώνει όταν ένα υλικό έχει υψηλή περιεκτικότητα σε υγρασία (δηλ. κάτι που είναι βρεγμένο ή υγρό). Η ταχύτητα δε που αναπτύσσεται η μούχλα προσδιορίζεται και καθορίζεται από τη σχετική υγρασία του αέρα. Όσο υψηλότερη είναι η σχετική υγρασία τόσο πιο γρήγορα η μούχλα αυξάνει και εξαπλώνεται σε μεγαλύτερο βαθμό. Αυτός είναι ο λόγος που η μούχλα συναντάται πιο συχνά σε μπάνια και βοηθητικούς χώρους. Η μούχλα αρέσκεται επίσης στους κρύους τοίχους με μικρή ροή του αέρα, γι ‘αυτό και μούχλα συχνά βρίσκεται στο πίσω μέρος ντουλαπιών ή ντουλάπες που βρίσκονται σε βορεινούς τοίχους.

Είναι προφανές το γιατί ένας αφυγραντήρας Kullhaus συνεισφέρει και έχει άμεση ευεργετική επίδραση στο σπίτι, προκειμένου να δημιουργήσετε ένα πιο υγιεινό περιβάλλον. Αλλά τι γίνεται με τις άλλες αερομεταφερόμενες βρομιές όπως η γύρη και τη σκόνη;

 

Οι αφυγραντήρες Kullhaus Qualis 12L ion, Kullhaus Qualis 20L ion και Kullhaus Qualis 25L ion περιλαμβάνουν ιονιστή που θα έχει ευεργετική επίδραση στον περιορισμό της σκόνης στο άμεσο περιβάλλον.

 

O ιονιστής παράγει αρνητικά φορτισμένα ιόντα, τα οποία προσκολλώνται στα σωματίδια σκόνης που βρίσκονται στον αέρα (αόρατα με γυμνό μάτι), γίνονται βαρύτερα από τον αέρα γύρω τους και πέφτουν στο πάτωμα και καθαρίζονται τέλος με ηλεκτρική σκούπα. Κατ΄ αυτό τον τρόπο, τα βλαβερά σωματίδια μπορούν να αφαιρεθούν από τον αέρα χωρίς να εισέλθουν πάλι σ’ αυτόν.

 

Οι αφυγραντήρες Meaco σειράς Platinum διαθέτουν φίλτρο HEPA

 

Οι αφυγραντήρες Meaco Platinum μπορούν να δεχθούν φίλτρο HEPA, που προσφέρει ακόμα υψηλότερο επίπεδο καθαρισμού του αέρα. Το φίλτρο αέρα HEPA (High Efficiency Particle Arresting) είναι φτιαγμένο από πολύ μικροσκοπικές ίνες γυαλιού, που έχουν μετατραπεί σε μια πυκνής ύφανσης χαρτί. Αυτό δημιουργεί ένα φίλτρο που αποτελείται από ένα πλήθος πολύ μικρών “κόσκινων” που μπορούν να αιχμαλωτίσουν εξαιρετικά μικρά σωματίδια, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων βιολογικών στοιχείων. Από τη στιγμή που ρύποι και σωματίδια παγιδευτούν στο φίλτρο, δεν είναι σε θέση να ρέουν εκ νέου σε κυκλοφορία, λόγω των πόρων υψηλής απορροφητικότητας του φίλτρου αέρα HEPA. Δεν είναι τυχαίο ότι σχεδόν όλοι οι καθαριστές αέρα χρησιμοποιούν φίλτρο HEPA. Για τους αφυγραντήρες όμως η κατάσταση διαφέρει. Η Meaco είναι η πρώτη εταιρεία πανευρωπαϊκά που δημιουργεί και συνδυάζει για πρώτη φορά ποιοτική αφύγρανση και καθαρισμό του αέρα με φίλτρο HEPA σε μία συσκευή. Αναφερόμαστε στη νέα σειρά αφυγραντήρων Platinum και περιλαμβάνει δύο μοντέλα: Meaco 12L Platinum και Meaco 20L Platinum.

 

Πρώτον και σημαντικό, μιλάμε για αληθινά φίλτρα HEPA και όχι για απομιμήσεις που αυτοαποκαλούνται “σχεδόν HEPA” “παρόμοιο με HEPA” (ή άλλων παρόμοιων και ασαφών όρων). Το πραγματικό φίλτρο HEPA πληρεί αυστηρά διεθνή πρότυπα και παρακρατεί πραγματικά μικρά σωματίδια που διαφορετικά θα ξέφευγαν από άλλα (λιγότερο εξελιγμένα) συστήματα φιλτραρίσματος.

Το σημείο εκκίνησης και βασικότερος παράγοντας για την επιλογή του κατάλληλου αφυγραντήρα είναι η θερμοκρασία χώρου.

Κάντε κλίκ εδώ για να δείτε τον οδηγό αγοράς αφυγραντήρα

Αφυγραντήρες με Συμπιεστή

Αφυγραντήρες με συμπιεστή Kullhaus Alpha Q13L, Alpha Q20L, Qualis 12L ion, Qualis 20L ion & Qualis 25L ion

Οι αφυγραντήρες με συμπιεστή (compressor) είναι ο καθιερωμένος τρόπος αντιμετώπισης των προβλημάτων υγρασίας εδώ και 40 και πλέον χρόνια. Θα παρατηρήσετε ότι η ελληνική αγορά κατακλύζεται από αφυγραντήρες με συμπιεστή διαφόρων εταιριών, δυνατότητα αφύγρανσης, ποιότητας και τιμής.

Η Kullhaus διαθέτει στη γκάμα της τους αφυγραντήρες Alpha Q13L,Alpha Q20L, Qualis 12L ion, Qualis 20L ion και Qualis 25L ion. Τα μοντέλα Qualis είναι ψηφιακοί αφυγραντήρες ιονιστές. Οι αφυγραντήρες Kullhaus τηρούν τρεις βασικές αρχές: τη χαμηλή κατανάλωση ρεύματος, την αθόρυβη του αφυγραντήρα, την αισθητική απλότητα μιας μοντέρνας οικιακής συσκευής.

 

Αφυγραντήρες με συμπιεστή Kullhaus, σειρά Qualis ion

Οι αφυγραντήρες με συμπιεστή Kullhaus σειράς Qualis ion χαμηλής κατανάλωσης είναι ίσως από τους πιο σημαντικούς οικιακούς αφυγραντήρες που λανσαρίστηκαν στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια. Θέτουν ένα νέο σημείο αναφοράς για την ποιότητα κατασκευής, την ενεργειακή απόδοση, την ικανότητα αφύγρανσης και την αθόρυβη λειτουργία.

Διαβάστε για την έξυπνη λειτουργία εξοικονόμησης ενέργειας KULLSAVE Energy Saving System

Ο αφυγραντήρας με συμπιεστή [compressor] ρουφάει τον αέρα από το δωμάτιο με τη βοήθεια του ανεμιστήρα που διαθέτει, φιλτράρεται από το φίλτρο και τον κατευθύνει σε υγρά πηνία, παρόμοια με αυτά του ψυγείου. Ο κομπρέσορας συμπιέζει ψυκτικό αέριο το οποίο μειώνει τη θερμοκρασία του συμπυκνωτή, τα πηνία ψύχονται, με αποτέλεσμα ο αέρας ψύχεται πολύ κάτω του σημείου δρόσου/υγροποίησης, με συνέπεια οι υδρατμοί που περιέχονται σ’ αυτόν να μετατρέπονται σε νερό (συμπυκνώνονται) και ρέει προς το δοχείο νερού του αφυγραντήρα. Στη συνέχεια ο ξηρός αέρας θερμαίνεται στα επίπεδα της θερμοκρασίας χώρου και εξέρχεται από τον αφυγραντήρα στο δωμάτιο.

 

Πώς λειτουργεί ο αφυγραντήρας με συμπιεστή (compressor); 

1. Πόσα τετραγωνικά ή κυβικά μέτρα καλύπτει

2. Ποια η δυνατότητα αφύγρανσης (λίτρα νερού/την ημέρα) και κυρίως σε ποια θερμοκρασία δωματίου και σε τι ποσοστό σχετικής υγρασίας

3. Ποια είναι η πραγματική κατανάλωση του αφυγραντήρα;

4. Ο αφυγραντήρας διαθέτει υγροστάτη; Είναι ακριβείας, ψηφιακός;

5. Ποιό είναι το επίπεδο θορύβου; Προσπαθήστε να ακούσετε τον αφυγραντήρα σε λειτουργία πριν τον αγοράσετε!

6. Διαθέτει λειτουργία στέγνωμα ρούχων;

7. Διαθέτει φίλτρο αντιβακτηριδιακό σκόνης;

8. Διαθέτει λειτουργία επανεκκίνησης μετά από διακοπή ρεύματος;

9. Διαθέτει ενσωματωμένο ιονιστή ή φίλτρο HEPA;

10. Διαθέτει ένδειξη γεμάτου δοχείου και κακής τοποθέτησής του;

11. Έχει δυνατότητα μόνιμης αποχέτευσης και σωληνάκι που περιλαμβάνεται στη συσκευασία;

KULLSAVE Energy Saving System - Η έξυπνη λειτουργία εξοικονόμισης ενέργειας 

Αφυγραντήρες χαμηλής κατανάλωσης Kullhaus Qualis 

Όταν ο στόχος της σχετικής υγρασίας που επιλέγετε έχει επιτευχθεί, οι αφυγραντήρες Kullhaus θα λειτουργούν μόνο τον ανεμιστήρα 3 λεπτά για να ελέγξουν ότι η σχετική υγρασία είναι σε επιθυμητά επίπεδα. Στη συνέχεια η λειτουργία τους θα σταματήσει για 17 λεπτά. Κατόπιν θα μπει σε λειτουργία ο ανεμιστήρας για 2 λεπτά προκειμένου να ελέγξει τη σχετική υγρασία δωματίου. Αν η σχετική υγρασία έχει αυξηθεί πάνω από το προκαθορισμένο επίπεδο, οι αφυγραντήρες kullhaus αρχίζουν και πάλι να λειτουργούν. Εάν η σχετική υγρασία παραμένει κάτω από το προκαθορισμένο επίπεδο τότε οι αφυγραντήρες Kullhaus θα μπουν σε κατάσταση ύπνου για επιπλέον 17 λεπτά. 

Ο αφυγραντήρας 13 Λίτρων, Kullhaus Alpha Q 13L με τη μικρότερη κατανάλωση στην Ευρώπη. Μόνο 145W.

Ο αφυγραντήρας 20 Λίτρων, Kullhaus Alpha Q 20L με τη μικρότερη κατανάλωση στην Ευρώπη. Μόνο 245W.

Ο αφυγραντήρας 12 Λίτρων, Kullhaus Qualis 12L ion με τη μικρότερη κατανάλωση στην Ευρώπη. Μόνο 170W. 

Ο αφυγραντήρας 20 Λίτρων, Kullhaus Qualis 20L ion με τη μικρότερη κατανάλωση στην Ευρώπη. Μόνο 250W.

Ο αφυγραντήρας 25 Λίτρων, Kullhaus Qualis 25L ion με τη μικρότερη κατανάλωση στην Ευρώπη. Μόνο 290W

Αφυγραντήρες με ζεόλιθο Kullhaus και Meaco

Ο αφυγραντήρας με ζεόλιθο είναι μια σχετικά πρόσφατη τεχνολογία αφύγρανσης. Πρόκειται για τον νέο τρόπο καταπολέμησης της υγρασίας σε σπίτια με χαμηλή θερμοκρασία χώρου, όπου ο «παραδοσιακός» αφυγραντήρας με συμπιεστή είναι ανεπαρκής και αναποτελεσματικός. Πρόκειται για την τεχνολογία που βασίζεται στις ιδιότητες του ηφαιστειακού ορυκτού Zeolite, η σύνθεση του οποίου επιτρέπει την απορρόφηση της υγρασίας. Ο ζεόλιθος είναι ένα φυσικό, εξαιρετικά πορώδες και κατ’επέκταση εξαιρετικά απορροφητικό υλικό, που λειτουργεί ως το μέσο αφύγρανσης.

αφυγραντήρας με ζεολιθο | τρόπος λειτουργίας

Ο αφυγραντήρας με ζεόλιθο Kullhaus DDQ10L ρουφάει τον υγρό αέρα του δωμάτιου・ ο αέρας φιλτράρεται από το προ-φίλτρο και το φίλτρο ενεργού άνθρακα και οδηγείται στον περιστρεφόμενο τροχό γεμάτο με το αφυγραντικό υλικό Zeolite. Το ξηραντικό υλικό απορροφά την υπερβολική υγρασία και οι σταγόνες καταλήγουν στο ειδικό δοχείο του αφυγραντήρα, όπου και συλλέγεται το νερό.

Η θερμική αντίσταση 420/720W και ο ανεμιστήρας στο εσωτερικό του αφυγραντήρα διοχετεύουν θερμό αέρα πάνω στο Zeolite, αφαιρώντας την υγρασία που έχει συσσωρεύσει. Στόχος είναι το Zeolite να στεγνώνει έτσι ώστε να απορροφά συνεχώς την υπερβολική σχετική υγρασία. Ο αέρας που διαχέεται στο δωμάτιο από τον αφυγραντήρα με ζεόλιθο είναι στεγνός και 10-12°C θερμότερος απ’ ότι ο αέρας δωματίου που εισήλθε στον αφυγραντήρα.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Ο αφυγραντήρας τεχνολογίας desiccant είναι σηµαντικό να κρυώσει στο εσωτερικό του µετά την αφύγρανση. Να απελευθερωθεί η θερµότητα που έχει παραχθεί κατά τη λειτουργία. Γι’αυτό και ο ανεµιστήρας συνεχίζει τη λειτουργία του για 2 λεπτά. Ποτέ μη βγάζετε από την πρίζα τον αφυγραντήρα προτού ολοκληρωθεί ο κύκλος λειτουργίας του αφυγραντήρα.

Οι αφυγραντήρες τεχνολογίας desiccant αποδίδουν 100% σε χαμηλές θερμοκρασίες

Το μεγάλο πλεονέκτημα, συγκριτικά με τους αφυγραντήρες με μοτέρ, είναι ότι οι αφυγραντήρες Kullhaus και Meaco νέας τεχνολογίας desiccant λειτουργούν αποδοτικά στις πιο αντίξοες θερμοκρασίες 1-37°C! Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η απόδοση ενός αφυγραντήρα εξαρτάται από τη θερμοκρασία του χώρου όπου χρησιμοποιείται. Αυτός είναι ο καθοριστικός παράγοντας. Στην περίπτωση λοιπόν που η θερμοκρασία χώρου είναι κάτω των 15°C, οι αφυγραντήρες Kullhaus και Meaco τεχνολογίας desiccant είναι οι μόνοι που μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς να μειώνεται η αποδοτικότητά τους. Κυρίως οι εξοχικές κατοικίες, για πολύ καιρό κλειστές, χωρίς εξαερισμό και θέρμανση.

Οι αφυγραντήρες desiccant Kullhaus DDQ10L και Meaco DD8L εγγυώνται αφύγρανση 8-10 λίτρα την ημέρα ανεξαιρέτως της θερμοκρασίας δωματίου.

 

Ο αφυγραντήρας desiccant φυσάει θερμό αέρα

Ταυτόχρονα οι αφυγραντήρες desiccant Kullhaus και Meaco διαθέτουν στο εσωτερικό θερμική αντίσταση, η οποία θερμαίνει τον ξηρό αέρα πριν τον διοχετεύσουν στο χώρο. Οι αφυγραντήρες desiccant Kullhaus και Meaco ανεβάζουν τη θερμοκρασία χώρου κατά 1-2°C, συμβάλλοντας στη θέρμανσή του.

 

Οι αφυγραντήρες desiccant λειτουργούν αθόρυβα

Ακριβώς επειδή οι αφυγραντήρες desiccant Kullhaus και Meaco DD8L δεν έχει συμπιεστή, είναι αθόρυβοι στη λειτουργία τους. Σχεδόν το ίδιο αθόρυβοι όσο οι Kullhaus Qualis ion.

 

Οι αφυγραντήρες desiccant  έχουν χαμηλή κατανάλωση

Οι αφυγραντήρες desiccant Kullhaus και Meaco έχουν χαμηλή κατανάλωση (30W όταν ο ανεμιστήρας κάνει διάγνωση της σχετικής υγρασίας δωματίου, 330W όταν ο αφυγραντήρας λειτουργεί κάνοντας αφύγρανση και 650W οταν ειναι στη δυνατή λειτουργεία). Διαθέτουν ενσωματωμένο υγροστάτη χώρου, έτσι με το που η σχετική υγρασία χώρου επιτευχθεί ο αφυγραντήρας τίθεται εκτός λειτουργίας και δεν καταναλώνει καθόλου ρεύμα, μειώνοντας το λειτουργικό κόστος στο ελάχιστο). Ο ανεμιστήρας των αφυγραντήρων desiccant Kullhaus και Meaco DD8L μπαίνουν σε λειτουργία ύπνου, και μετά από 30 λεπτά περίπου θα ξανά λειτουργήσουν παίρνοντας δείγματα από τον αέρα του χώρου και εάν η σχετική υγρασία δεν έχει αυξηθεί τότε μπαίνουν και πάλι σε κατάσταση ύπνου. Σε ένα καλά μονωμένο σπίτι ο ανεμιστήρας θα λειτουργήσει για μόλις 10 λεπτά την ώρα αντί για 60!

Να υπογραμμίσουμε ότι στην προαναφερθείσα κατανάλωση περιλαμβάνεται η θερμική αντίσταση που διαθέτουν οι αφυγραντήρες desiccant Kullhaus και Meaco, που αυξάνουν τη θερμοκρασία χώρου περίπου 1-2°C. Ο ξηρός αέρας που φυσάει οι αφυγραντήρες desiccant Kullhaus και Meaco είναι περίπου 10°C πιο ζεστός από την υπάρχουσα θερμοκρασία χώρου!

  

Οι μόνοι αφυγραντήρες που λειτουργούν σε χαμηλές θερμοκρασίες 1-37°C!

Στις περισσότερες των περιπτώσεων η λειτουργία που συνιστάται είναι η “Normal” και η πρώτη σκάλα ανεμιστήρα. θα διατηρήσει τη σχετική υγρασία στο 50% περίπου. Για να αποφύγετε σταγόνες υγρασίας στα μονής μονώσεως παράθυρα ή όταν η θερμοκρασία πέφτει κάτω από 5°C θα πρέπει να προτιμάτε τη Maximum λειτουργία από τη Normal.

Όταν χρησιμοποιείτε τον αφυγραντήρα για πρώτη φορά, αλλά και στη συνέχεια, μπορεί περιοδικά να παρατηρήστε μια μυρωδιά να βγαίνει από τον αφυγραντήρα. Αυτό προέρχεται από το αφυγραντικό υλικό Zeolite desiccant και δεν είναι ένδειξη ότι ο αφυγραντήρας είναι ελαττωματικός, ή ότι είναι επιβλαβής για τους ανθρώπους ή τα κατοικίδια. Η μυρωδιά προκύπτει από το ότι το Zeolite απορροφά μυρωδιές από πράγματα όπως τα τσιγάρα, καλλυντικά, λακ μαλλιών, υλικά οικοδομών και καινούργια έπιπλα και στη συνέχεια όταν το desiccant θερμανθεί η μυρωδιά απελευθερώνεται στο δωμάτιο. Η μυρωδιά θυμίζει σαν κάτι να καίγεται ή σαν ξινή μυρωδιά. Είναι φυσιολογικό, δεν διαρκεί πολύ και δεν είναι ένδειξη ελαττωματικής συσκευής. Όταν αποθηκεύετε τον αφυγραντήρα να τον βάζετε στο κουτί του για προστασία από τη σκόνη.

Όταν η επιλεγμένη σχετική υγρασία έχει επιτευχθεί ο αφυγραντήρας θα σταματήσει την αφύγρανση του αέρα, αλλά ο ανεμιστήρας θα λειτουργεί. Όταν αυτό συμβεί η συσκευή θα σταματήσει να συλλέγει νερό, είναι φυσιολογικό. Ο ανεμιστήρας συνεχίζει να λειτουργεί προκειμένου να πάρει δείγμα από τον αέρα έτσι ώστε ο αφυγραντήρας να γνωρίζει το πότε να ξεκινήσει εκ νέου η συλλογή νερού, αλλά εάν η σχετική υγρασία είναι κάτω από την επιθυμητή τότε δεν υπάρχει λόγος να συλλέξει νερό και βέβαια δεν θα εμφανιστεί νερό στο δοχείο. Όταν η σχετική υγρασία υπερβεί και πάλι τα επιθυμητά όρια ο αφυγραντήρας θα μπει σε λειτουργία αυτόματα.

Ο ανεμιστήρας ψύχει το εσωτερικό θερμαντικό σώμα, είναι φυσιολογικό. Ο ανεμιστήρας θα λειτουργήσει για 3 λεπτά από τη στιγμή που πατήσετε το μπουτόν Power για να σβήσετε τη συσκευή. Περιμένετε να σταματήσει η λειτουργία του ανεμιστήρα για να μετακινήσετε τον αφυγραντήρα.

-> ποτέ μην βγάζετε από την πρίζα τον αφυγραντήρα desiccant ενόσω λειτουργεί ο ανεμιστήρας [λειτουργία cool down]

-> ποτέ μη χρησιμοποιείτε τον αφυγραντήρα desiccant με χρονοδιακόπτη πρίζας. Θα διακόπτει τη λειτουργία του ανεμιστήρα και θα προκαλέσει ζημιά στον τροχό ζεόλιθου.

Επιλογή Του Κατάλληλου Αφυγραντήρα

Το σημείο εκκίνησης και βασικότερος παράγοντας για την επιλογή του κατάλληλου αφυγραντήρα είναι η θερμοκρασία χώρου.

Κάντε κλίκ εδώ για να δείτε τον οδηγό αγοράς αφυγραντήρα

Επιλέξτε τον σωστό αφυγραντήρα με βάση τα τετραγωνικά του χώρου που θα πρέπει να καλύψει. Δύο παράγοντες καθορίζουν το πόσα τετραγωνικά καλύπτει ένας αφυγραντήρας. Τόσα λίτρα νερού μπορεί να συλλέξει ο συμπιεστής την ημέρα [12L / 20L / 25L] και η ροή αέρα, δηλαδή τη δύναμη του ανεμιστήρα στο πόσο όγκο αέρα μπορεί να μετακινήσει, άρα και να αφυγράνει η συσκευή.

Kullhaus Alpha Q13L - καλύπτει έως 80 τ.μ.

Kullhaus ALPHA Q20L - καλύπτει έως 130 τ.μ.

Kullhaus QUALIS 12L - καλύπτει έως 80 τ.μ.

Kullhaus QUALIS 20L - καλύπτει έως 130 τ.μ.

Kullhaus QUALIS 25L - καλύπτει έως 150 τ.μ.

Αφυγραντήρες με συμπιεστή 

Είναι ο καθιερωμένος τρόπος αντιμετώπισης των προβλημάτων υγρασίας εδώ και 40 και πλέον χρόνια. Δρουν δημιουργώντας μια ψυχρή επιφάνεια και όταν το θερμός και υγρός αέρας από τα δωμάτια έρχεται σε επαφή με την κρύα επιφάνεια, δημιουργούνται μορφές συμπύκνωσης και το νερό αφαιρείται από τον αέρα.

 

Αφυγραντήρας desiccant

Ο αφυγραντήρας desiccant (με αποξηραντικό υλικό) δεν έχει μοτέρ-συμπιεστή και δεν χρησιμοποιεί μια ψυχρή επιφάνεια για να αφαιρέσει την υπερβολική υγρασία από τον αέρα. Αντ’αυτού διαθέτει ένα τροχό με αποξηραντικό υλικό desiccant (ζεόλιθος) που απορροφά την υγρασία από τον αέρα, με παρόμοιο τρόπο με ένα σφουγγάρι. Το ξηραντικό υλικό αναγεννάται από μία εσωτερική θερμική αντίσταση, έτσι ώστε η διαδικασία να μπορεί να επαναληφθεί ξανά και ξανά.

 

Πολλοί πελάτες προτιμούν τους αφυγραντήρες desiccant επειδή είναι ελαφρύτεροι και πιο αθόρυβοι σε λειτουργία, λόγω της έλλειψης του συμπιεστή. Επίσης, το γεγονός ότι οι αφυγραντήρες desiccant φυσάνε ξηρό και ζεστό αέρα βοηθώντας στη θέρμανση του χώρου είναι ακόμη ένα στοιχείο που πολλοί πελάτες αξιολογούν ως θετικό. Υπάρχουν όμως άλλα πράγματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη, τα εξής παρακάτω μπορούν να βοηθήσουν.

Μόνος κατάλληλος είναι ο αφυγραντήρας desiccant

Εάν θέλετε να χρησιμοποιήσετε τον αφυγραντήρα σε χώρο, δωμάτιο ή σπίτι όπου η θερμοκρασία του αέρα είναι πιθανό να πέσει κάτω από τους 15°C, τότε θα πρέπει να αγοράσετε ένα αφυγραντήρα desiccant. Οτιδήποτε άλλο απλά δεν θα έχει αποτέλεσμα. Αυτό συμβαίνει επειδή το εσωτερικό του αφυγραντήρα με συμπιεστή πρέπει να είναι ψυχρότερο από τον αέρα μέσα στο δωμάτιο. Όσο πιο κρύο είναι το δωμάτιο, τόσο περισσότερο θα πρέπει να δουλέψει ο αφυγραντήρας προκειμένου να δημιουργήσει την κρύα επιφάνεια στο εσωτερικό του. Καθώς η θερμοκρασία αρχίζει να πέφτει προς τα κάτω, κοντά στους 10°C, τότε οι πιθανότητες είναι ότι το εσωτερικό του αφυγραντήρα θα φθάσει κοντά στο σημείο κατάψυξης, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες σχηματισμού πάγου στα πηνία ψύξης του αφυγραντήρα. Αυτός είναι ο λόγος που κάτω από τους περίπου 15°C, οι αφυγραντήρες συμπιεστή έχουν προγραμματιστεί να περνούν έως και δύο τρίτα του χρόνου τους σε λειτουργία απόψυξης, παρά αφύγρανσης. Οι αφυγραντήρες desiccant από την άλλη πλευρά έχουν μια συνεπή απόδοση ανεξάρτητα από τη θερμοκρασία του χώρου.

 

Για χρήση σε χώρους με χαμηλή θερμοκρασία – ο νικητής είναι ο αφυγραντήρας desiccant

Οι περισσότεροι πελάτες που αναζητούν έναν αφυγραντήρα για να τους απαλλάξει από τη συμπύκνωση υγρασίας (condensation: θάμπωμα και σταγόνες νερού στα παράθυρα).

 

Ο αέρας που βγαίνει από τον αφυγραντήρα με συμπιεστή θα έχει ακριβώς την ίδια θερμοκρασία με τον αέρα δωματίου, ενώ ο αέρας που βγαίνει από έναν αφυγραντήρα desiccant θα είναι περίπου 10-12°C θερμότερος, μια αρκετά μεγάλη διαφορά μεταξύ των δύο. Έτσι, εάν για παράδειγμα βάζετε τον αφυγραντήρα σε ένα διάδρομο που είναι στην ψυχρή πλευρά του σπιτιού, τότε ο αφυγραντήρας desiccant έχει νόημα, δεδομένου ότι αφενός λειτουργεί σε χαμηλές θερμοκρασίες, αφετέρου θα ζεστάνει το διάδρομο. Εάν τώρα ο διάδρομος θερμαίνεται σωστά, τότε ο αφυγραντήρας με συμπιεστή θα μπορούσε επίσης να είναι η σωστή επιλογή.

 

 • Κρύο δωμάτιο – ο νικητής είναι ο αφυγραντήρας desiccant
 • Ζεστό δωμάτιο – και οι δύο τύποι αφυγραντήρων μπορούν να χρησιμοποιηθούν

Ένας από τους πιο συνηθισμένους λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι έχουν προβλήματα συμπύκνωσης και μούχλας είναι επειδή στεγνώνουν τα ρούχα στο εσωτερικό του σπιτιού. Κατά το στέγνωμα των ρούχων, επειδή ο αέρας γύρω είναι ξηρότερος, ο υγρός αέρας από τα νωπά ρούχα μεταφέρεται φυσιολογικά και στους άλλους χώρους, έτσι ώστε να είναι σε ισορροπία με το περιβάλλον του. Μπορείτε λοιπόν να χρησιμοποιήσετε έναν αφυγραντήρα για να στεγνώσετε τα ρούχα γρήγορα, διασφαλίζοντας ότι δεν θα δημιουργηθούν φαινόμενα υπερβολικής υγρασίας. Όλοι οι αφυγραντήρες Meaco διαθέτουν ξεχωριστή λειτουργία laundry (στέγνωμα ρούχων). Το στέγνωμα των ρούχων με τη βοήθεια του αφυγραντήρα λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο όπως όταν απλώνουμε τα ρούχα έξω το καλοκαίρι.

 

Όπως τα ρούχα θα στεγνώσουν ταχύτερα έξω όταν η μέρα είναι ξηρή, ζεστή και φυσάει αεράκι, κατά τον ίδιο τρόπο θα στεγνώσουν γρηγορότερα αν ο θερμός και ξηρός αέρα από τον αφυγραντήρα χτυπά τα ρούχα. Ο αφυγραντήρας desiccant τείνει να έχει μεγαλύτερη και ταχύτερη ροή αέρα από έναν αφυγραντήρα με συμπιεστή, και όπως έχουμε δει, ο αέρας που βγαίνει από τον αφυγραντήρα desiccant είναι θερμότερος. Ως εκ τούτου, αν θέλετε να στεγνώσετε τη μπουγάδα σας με ένα αφυγραντήρα τότε η σωστή επιλογή είναι ο αφυγραντήρας desiccant.

 

Στέγνωμα ρούχων – ο νικητής είναι ο αφυγραντήρας desiccant

Σε γενικές γραμμές θα πρέπει να αφήσετε τον αφυγραντήρα σε ένα σημείο και εφόσον οι εσωτερικές πόρτες είναι ανοικτές, η υγρασία στο σπίτι θα μεταναστεύσει προς τον αφυγραντήρα, μέχρι να είναι αρκετά κοντά στον ανεμιστήρα του αφυγραντήρα ώστε να τον ρουφήξει.

 

Παρόλα αυτά υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις που πιθανόν να θέλετε να μετακινήσετε το αφυγραντήρα. Μπορεί να έχετε εντοιχισμένες ντουλάπες σε μια κρεβατοκάμαρα που είναι στο βορεινό τοίχο και είναι επιρρεπείς στην ανάπτυξη μούχλας. Μπορεί να έχετε τον αφυγραντήρα στον πάνω όροφο και να χρειασθεί να τον μεταφέρουμε κάτω για το στέγνωμα ρούχων, ή να θέλετε να τον μετακινήσετε σε ένα ανεπαρκώς αεριζόμενο μπάνιο ή να τον χρησιμοποιήσετε στο γκαράζ ή την αποθήκη.

 

Οι αφυγραντήρες με συμπιεστή έχουν επιπλέον βάρος 6 κιλών περίπου. Ως εκ τούτου, η μεταφορά ενός αφυγραντήρα desiccant είναι πολύ πιο εύκολο, και λόγω βάρους και λόγω όγκου.

 

Μετακίνηση του αφυγραντήρα σας – ο νικητής είναι ο αφυγραντήρας desiccant

Συχνές Ερωτήσεις

Οι θερμοπομποί (κονβέκτορες ελληνιστί) είναι λεπτά ηλεκτρικά θερμαντικά σώματα πάνελ άμεσου αποδόσεως, που λειτουργούν δια της φυσικής ροής του αέρα (convection). Ο ψυχρός αέρας που βρίσκεται στα χαμηλώτερα στρώματα του δωματίου εισέρχεται από το κάτω μέρος του θερμοπομπού (φυσικός ελκυσμός), θερμαίνεται από την ειδική αντίσταση του σώματος και εξάγεται χωρίς βία από το πάνω μέρος του θερμοπομπού, χωρίς να ξηραίνει τον αέρα. Οι θερμοπομποί δεν έχουν βεντιλατέρ και δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να συγχέονται με τα κοινά αερόθερμα. Οι θερμοπομποί δεν φυσάνε ζεστό αέρα (δεν έχουν βεντιλατέρ) σε αντίθεση με τα αερόθερμα και τα κλιματιστικά! Αντιθέτως αναδύουν μια γλυκιά ζέστη που διαχέεται στο χώρο αρμονικά διά της φυσικής ροής του αέρα.

Οι θερμοπομποί Nobo και Atlantic διαθέτουν θερμική αντίσταση (ψυχρή αντίσταση) και είναι θωρακισμένη από αλουμίνιο! Διαχέει πιο αποτελεσματικά τη ζέστη στο χώρο, δεν πυρακτώνεται και κατ’ επέκταση δεν καίει το οξυγόνο της ατμόσφαιρας.

Οι θερμοπομποί Nobo και Atlantic είναι πλέον γνωστοί στο ελληνικό κοινό ως ένα αξιόπιστο, οικονομικό, αποδοτικό και υγιεινό σύστημα θέρμανσης, καταξιωμένο εδώ και δεκαετίες στην Ευρώπη και τις σκανδιναβικές χώρες.

Φυσικός ελκυσμός (convection)

Οι ηλεκτρικοί θερμοπομποί Nobo & Atlantic λειτουργούν δια της φυσικής ροής του αέρα (convection εξ’ου και convector). Ο ψυχρός αέρας που βρίσκεται στα χαμηλώτερα στρώματα του δωματίου εισέρχεται από το κάτω μέρος του θερμοπομπού (φυσικός ελκυσμός), θερμαίνεται από την ειδική αντίσταση του σώματος και εξάγεται χωρίς βία από το πάνω μέρος του θερμοπομπού, χωρίς να ξηραίνει τον αέρα. Η θερμική αντίσταση του θερμοπομπού είναι θωρακισμένη από αλουμίνιο! Δεν πυρακτώνεται και κατ’ επέκταση δεν καίει το οξυγόνο της ατμόσφαιρας. Θερμοπομποι Nobo και Atlantic Η Nobo Νορβηγίας είναι ο μεγαλύτερος σκανδιναβικός οίκος με εξειδίκευση στους θερμοπομπούς από το 1947. Η Atlantic Γαλλίας είναι ο μεγαλύτερος ευρωπαϊκός οίκος σε ό,τι αφορά την ηλεκτρική θέρμανση. Οι θερμοπομποί Nobo και Atlantic εξασφαλίζουν την άμεση και ποιοτική θέρμανση των χώρων, καθώς διατηρούν την ατμόσφαιρα υγιεινή χωρίς να την ξηραίνουν (σημαντικό για τα παιδιά, ηλικιωμένους και άτομα με αναπνευστικά προβλήματα και άσθμα).

Επειδή υπάρχει μεγάλη σύγχυση στην αγορά σήμερα, και σαφώς μεγάλη παραπληροφόρηση, θα πρέπει να γνωρίζετε τουλάχιστον τα εξής βασικά:

Τα θερμαντικά πάνελ είναι οποιοδήποτε ηλεκτρικό θερμαντικό σώμα που είναι λεπτό στο πάχος και τοποθετείται στον τοίχο. Οι θερμοπομποί είναι λοιπόν θερμαντικά πάνελ, που έχουν και τη δυνατότητα τοποθέτησης στο δάπεδο με ειδικά ποδαρικά στήριξης.

Δεν νοείται θερμοπομπός που να κάνει βεβιασμένη διάχυση της ζέστης (ή να έχει οποιαδήποτε τέτοια επιλογή λειτουργίας με ανεμιστήρα)! Είναι απλό: ο θερμοπομπός λειτουργεί δια της φυσικής ροής του αέρα, γι’αυτό το λόγο και αποτελεί υγιεινή θέρμανση (δεν ξηραίνει την ατμόσφαιρα). Θερμοπομπός και βεντιλατέρ είναι δύο αντίθετοι τρόποι λειτουργίας!

Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να συγχέονται οι θερμοπομποί με τα σώματα ακτινοβολίας! Πρόκειται για δύο τελείως διαφορετικές τεχνοτροπίες, οι οποίες εξηγούνται πιο κάτω.

Επίσης οι θερμοπομποί και τα σώματα ακτινοβολίας δεν έχουν καμία σχέση με τα θερμαντικά σώματα υπέρυθρης ακτινοβολίας και τα μαγνητικά κύματα που αυτά εκπέμπουν!

Τέλος, ακούμε ή διαβάζουμε συχνά “πόσο καταναλώνει ο θερμοπομπός”. Είναι αδύνατον να γίνονται τέτοιες γενικεύσεις και απλουστεύσεις. Σε ποια μάρκα θερμοπομπού αναφερόμαστε; Η ποιότητα κατασκευής δε μετράει; Εάν έχει ηλεκτρονικό θερμοστάτη; Η ποιότητα της θερμαντικής αντίστασης; Υπολογίζεται σωστά η απαιτούμενη ισχύς του θερμοπομπού βάσει εμβαδού και ύψους ταβανιού; Οι μονώσεις του σπιτιού και η τοποθεσία λαμβάνονται υπόψιν;

Το θερμαντικό σώμα διαθέτει πιστοποιητικά ποιότητας που εξασφαλίζουν την ασφαλή του λειτουργία;Διαθέτει θερμική ασφάλεια που προστατεύει από υπερθέρμανση;Διαθέτει αισθητήριο θερμοκρασίας χώρου;Ο θερμοστάτης είναι χώρου ή απλά της θερμοκρασίας του θερμαντικού σώματος;Ο θερμοστάτης του θερμαντικού σώματος είναι ηλεκτρονικός ή μηχανικός; Ένα ηλεκτρικό θερμαντικό σώμα με μηχανικό θερμοστάτη θα καταναλώσει τουλάχιστον 30% περισσότερο από άλλο με ηλεκτρονικό θερμοστάτη. Για να καταλάβετε εάν ένας θερμοστάτης είναι μηχανικός (παλαιάς τεχνολογίας δηλαδή, που λειτουργεί με διμεταλλικά ελάσματα) αυξομειώστε τη θερμοκρασία από το θερμοστάτη και όταν ο θερμοπομπός ανάβει ή σβήνει θα ακούσετε ένα κλικ.Είναι πραγματικά αθόρυβος στη λειτουργία;Τί εγγύηση έχει; Διαθέτει ανταλλακτικά και service;

Όλα τα ηλεκτρικά θερμαντικά σώματα (θερμοπομποί, θερμαντικά ακτινοβολίας και πετσετοκρεμάστρες) NOBØ & ATLANTIC είναι μονοφασικά, 230V. Είναι διπλής μονώσεως (Classe II), βαθμού προστασίας IP24 και τοποθετούνται άφοβα στο μπάνιο.

θερμοπομποι καταναλωση ρευματος σε ευρω

I(W)  Ισχύς θερμοπομπού που απαιτείται για να θερμάνει ένα χώρο, στη βάση του εμβαδού, ύψους ταβανιού, μονώσεων, γεωγραφικής τοποθεσίας.
Τ(€) Τιμή κιλοβατώρας.
Π.Λ  Περιοδική λειτουργία θερμαντικού σώματος. Από τη στιγμή (χρονικό σημείο) που ο θερμοπομπός αγγίξει την επιθυμητή θερμοκρασία δωματίου που έχουμε επιλέξει από τον ηλεκτρονικό θερμοστάτη χώρου.
Ω     Ώρες λειτουργίας θερμαντικού σώματος.
Σ.Ε.  Σημείο εκκίνησης θέρμανσης δωματίου (θερμοκρασία δωματίου πριν το ζεστάνουμε).

 

Θερμοπομποί κατανάλωση: Για να υπολογίσουμε το κόστος κατανάλωσης των θερμοπομπών Nobo και Atlantic θα πρέπει να υπολογίσουμε το κόστος στο Σημείο Εκκίνησης (κόστος κατανάλωσης έως ότου ο θερμοπομπός “πιάσει” την επιθυμητή θερμοκρασία) και το Λειτουργικό κόστος (κόστος συντήρησης της επιθυμητής θερμοκρασίας).

 

Σημείο εκκίνησης θέρμανσης = Ι x Τ x Σ.Ε

Λειτουργικό κόστος = Ι x Τ x Ω

 

Θέρμανση δωματίου 12 τ.μ. για 4 ώρες  (Παράδειγμα κατανάλωσης)

 • Απαιτείται ένας θερμοπομπός 1500W
  Υψος ταβανιού 2,80 – 3 μέτρα
  Καλές μονώσεις (κουφώματα αλουμινίου, διπλά τζάμια, μόνωση τοιχοποιίας)
 • Σημείο εκκίνησης 
  Απαιτούνται 30 λεπτά για να επιτευχθεί η επιθυμητή θερμοκρασία
  (20Cº θεωρείται υγιεινή θερμοκρασία χώρου)
 • Λειτουργικό κόστος
  3,5 ώρες με κατανάλωση 60% της ονομαστική ισχύος, ήτοι 0,9kW
  Σ’ αυτό το διάστημα ο θερμοπομπός θα ανάβει και θα σβήνει αυτόματα και αθόρυβα, διατηρώντας με ακρίβεια την επιθυμητή θερμοκρασία
 • Τιμή κιλοβατώρας (Kw/h)0,10€
  (δεν υπολογίζονται τα μειωμένα ή νυχτερινά τιμολόγια της ΔΕΗ)

 

(1,5 x 0,11 x 0,5) + (1,5 x 0,11 x 0,6 x 3,5) = 0,43€ για 4 ώρες

 • Μη τοποθετείτε τους θερμοπομπούς σε σημεία όπου μπορεί να δημιουργούνται ρεύματα αέρα

 

 • Μην αφήνετε τους θερμοπομπούς σε λειτουργία τις ώρες που λείπετε από το σπίτι (εάν ο χρόνος απουσίας είναι μικρός, τότε απλά χαμηλώστε την επιιθυμητή θερμοκρασία χώρου). Έτσι κι αλλιώς οι θερμοπομποί NOBØ και ATLANTIC έχουν άμεση απόδοση και θα ζεστάνουν το χώρο σας άμεσα.

 

 • Η ισχύς του θερμοπομπού θα πρέπει να είναι η σωστή. Για παράδειγμα, για δωμάτιο έως 13 τ.μ. τοποθετείστε θερμοπομπό 1500W. Εάν επιλέξετε μικρότερη ισχύ, ο θερμοπομπός θα λειτουργεί πολύ περισσότερο, και σε περιπτώσεις που η ισχύς είναι άκρως δυσανάλογη του χώρου και των μονώσεων αυτού, δε θα σβήνει ποτέ!

 

 • Η χρήση αφυγραντήρων μειώνει την κατανάλωση σε θέρμανση 15-20%. Θα παρατηρείτε πόσο δυσκολότερο είναι να θερμάνει κανείς ένα σπίτι με υψηλή σχετική υγρασία (για παράδειγμα όταν ένα σπίτι παραμένει κλειστό για μεγάλο χρονικό διάστημα) και πόσο περισσότερο δαπανηρό. Θα δείτε τεράστια διαφορά στην αμεσότητα της θέρμανσης του σπιτιού, αλλά και του κόστους κατανάλωσης εάν το σπίτι σας διατηρεί τα σωστά επίπεδα σχετικής υγρασίας. Σημαντικό: οι αφυγραντήρες desiccant Kullhaus Meaco φυσάνε θερμό αέρα, περίπου 10C° πιο ζεστό από τη θερμοκρασία χώρου.

 

Για περισσότερες πληροφορίες διαβάστε το άρθρο “Πως θα επιλέξω τον κατάλληλο αφυγραντήρα

Ακόμα ασχολείστε με προϊόντα αμφιβόλου ποιότητας και απόδοσης, τεχνολογικά ξεπερασμένα;

 

 • Το θερμαντικό σώμα διαθέτει πιστοποιητικά ποιότητας που εξασφαλίζουν την ασφαλή του λειτουργία;
 • Διαθέτει θερμική ασφάλεια που προστατεύει από υπερθέρμανση;
 • Διαθέτει αισθητήριο θερμοκρασίας χώρου;
 • Ο θερμοστάτης είναι χώρου ή απλά της θερμοκρασίας του θερμαντικού σώματος;
 • Ο θερμοστάτης του θερμαντικού σώματος είναι ηλεκτρονικός ή μηχανικός; Ένα ηλεκτρικό θερμαντικό σώμα με μηχανικό θερμοστάτη θα καταναλώσει τουλάχιστον 30% περισσότερο από άλλο με ηλεκτρονικό θερμοστάτη. Για να καταλάβετε εάν ένας θερμοστάτης είναι μηχανικός (παλαιάς τεχνολογίας δηλαδή, που λειτουργεί με διμεταλλικά ελάσματα) αυξομειώστε τη θερμοκρασία από το θερμοστάτη και όταν ο θερμοπομπός ανάβει ή σβήνει θα ακούσετε ένα κλικ.
 • Είναι πραγματικά αθόρυβος στη λειτουργία;
 • Τί εγγύηση έχει; Διαθέτει ανταλλακτικά και service;

Τα προϊόντα των οίκων NOBØ και ATLANTIC διαθέτουν ψυχρή αντίσταση, θωρακισμένη σε αλουμίνιο προκειμένου να μη πυρακτώνεται. Κατ’ επέκταση δεν καίει το οξυγόνο της ατμόσφαιρας. Θα πρέπει να τονιστεί επίσης ότι τα θερμαντικά σώματα δεν έχουν βεντιλατέρ! Δε φυσάνε ζεστό αέρα. Παράγουν ζέστη που διαχέεται αρμονικά στο χώρο. Μελέτες δείχνουν ότι μία από τις πιο σημαντικές πηγές ρύπανσης εσωτερικών χώρων θεωρούνται οι “συσκευές θέρμανσης, όπως σόμπες, θερμάστρες, λέβητες φυσικού αερίου, φούρνους, μαγκάλια και τζάκια, μέσα στις οποίες καίγονται, ανάλογα με τον τύπο τους, ξύλα, πετρέλαιο, φυσικό αέριο, κηροζίνη κ.ά., και διάφορες φωτιστικές συσκευές (λάμπες πετρελαίου ή λαδιού). Τα καυσαέρια όλων των παραπάνω, όταν δεν απάγονται (απομακρύνονται), έχουν ως αποτέλεσμα την εκπομπή σημαντικών ποσοτήτων μονοξειδίου του άνθρακα (CO), διοξειδίου του άνθρακα (CO2), διοξείδιο του θείου (SO2), οξείδια του αζώτου (NOx) και αιωρούμενων σωματιδίων”.

Προκειμένου ένα θερμαντικό σώμα να ζεστάνει ικανοποιητικά και άμεσα ένα χώρο θα πρέπει να πληροί κάποιες προϋποθέσεις (βλέπε Τεχνικές Πληροφορίες). Ο υπολογισμός – επιλογή της σωστής ισχύος ενός θερμαντικού σώματος δεν είναι μια αυθαίρετη απόφαση. Προσδιορίζεται από το εμβαδόν του χώρου, το ύψος του ταβανιού, τις ιδιαιτερότητες που παρουσιάζει (π.χ. εσωτερική σκάλα, κλπ) τη μόνωση, τη γεωγραφική τοποθεσία, κλπ. Εάν τηρηθούν αυτοί οι κανόνες τότε θα είμαστε σίγουροι ότι θα έχουμε άμεση, σωστή και οικονομική θέρμανση. Εάν για παράδειγμα ένας χώρος απαιτεί ισχύ 2000W και τοποθετήσουμε ένα θερμαντικό σώμα 1000W τότε αυτό ούτε θα θερμάνει ικανοποιητικά και κυρίως δε θα σβήσει ποτέ, καταναλώνοντας ασταμάτητα ρεύμα χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα! Εν κατακλείδι, τα θερμαντικά σώματα NOBØ και ATLANTIC δεν διαθέτουν βαθμίδες ισχύος γιατί αυτό θα ήταν τελείως άχρηστο! Διαθέτουν αισθητήριο θερμοκρασίας χώρου και ηλεκτρονικό θερμοστάτη χώρου, με τον οποίο καθορίζουμε επακριβώς τη θερμοκρασία δωματίου που επιθυμούμε.

Κάθε θερμαντικό σώμα χρειάζεται ξεχωριστή γραμμή από τον πίνακα (εκτός των 750W & 1000W που είναι χαμηλής ισχύος). Στην αντίθετη περίπτωση που τοποθετηθούν δύο σώματα σε κοινή γραμμή, τότε η ασφάλεια θα πέσει. Με άλλα λόγια, τα Amper (A) εκάστης ασφάλειας στον πίνακα καθορίζουν τη μέγιστη ισχύ (W) που αυτή μπορεί να αντέξει. Εάν υπερβεί αυτό το μέγιστο όριο τότε η ασφάλεια πέφτει! Εάν για παράδειγμα έχουμε στον ηλεκτρολογικό μας πίνακα μια ασφάλεια 10Α, τότε αυτή η ασφάλεια μπορεί να αντέξει έως 2200W. Ας υποθέσουμε τώρα ότι από αυτή την ασφάλεια φεύγει ένα καλώδιο το οποίο καταλήγει σε δύο πρίζες. Πρόκειται λοιπόν για μη ανεξάρτητες πρίζες με κοινή γραμμή. Σ’ αυτή την περίπτωση μπορούμε να τοποθετήσουμε ένα θερμαντικό σώμα στη μία πρίζα και στην άλλη κάποια συσκευή που δεν τραβάει πολύ ρεύμα, π.χ. τηλεόραση, ράδιο, υπολογιστή, πορτατίφ, κλπ.

Εξαρτάται από το πόσο μεγάλο (εμβαδόν) είναι το σπίτι που θέλουμε να θερμάνουμε. Εξαρτάται με άλλα λόγια από τον αριθμό των θερμαντικών σωμάτων που θα λειτουργούν ταυτόχρονα. Εάν το σπίτι είναι μικρό τότε το μονοφασικό (1Φ) ρεύμα αρκεί. Για ένα μεγαλύτερο σπίτι όπου το μονοφασικό ρολόι της ΔΕΗ με 35Α (μέγιστη ισχύς 7.700W) δεν επαρκεί τότε υπάρχουν οι ακόλουθες λύσεις: Επαύξηση ισχύος υφιστάμενης ηλεκτροδότησης (της ασφάλειας Αmper (Α) του μονοφασικού ρολογιού της ΔΕΗ).Μετατροπή σε τριφασική παροχή.Εάν καμία από τις άνωθι λύσεις δεν είναι δυνατές, τότε προτείνεται η εκ περιτροπή χρήση των θερμαντικών σωμάτων, δεδομένης της άμεσης απόδοσης των σωμάτων. Π.χ. την ημέρα λειτουργούμε τα σώματα στο καθιστικό και κουζίνα, ενώ το βράδυ τα σβήνουμε και ανάβουμε αυτά των υπνοδωματίων. Στην περίπτωση που το σπίτι είναι αρκετά μεγάλο, η τριφασική παροχή είναι υποχρεωτική. Επίσης θα πρέπει να υπολογισθεί το άθροισμα της ισχύος των σωμάτων προκειμένου να διαπιστωθεί τί ασφάλειες (Α) θα πρέπει να έχει το τριφασικό (3Φ). Η μελέτη της κάτοψης της οικίας σας που αναλαμβάνει η εταιρεία μας θα σας κατατοπίσει πλήρως σχετικά με τις ηλεκτρολογικές ανάγκες που απαιτούνται.

Πολλές φορές υπάρχουν δωμάτια του σπιτιού που δεν θερμαίνονται ικανοποιητικά. Είτε εξαιτίας της κακής θερμαντικής μελέτης, είτε διότι έχουν σημαντικές απώλειες θέρμανσης (βορινά δωμάτια, χώροι που παρουσιάζουν προβλήματα υγρασίας). Πολλές φορές επίσης επιθυμούμε κάποια δωμάτια να έχουν υψηλότερη του κανονικού θερμοκρασία ή απλά να διατηρείται η επιθυμητή θερμοκρασία για πολλές ώρες μέσα στην ημέρα (π.χ. δωμάτια ηλικιωμένων, νεογέννητων, παιδιών). Σε τέτοιες περιπτώσεις το πρόβλημα λύνεται τοποθετώντας έναν ή περισσότερους θερμοπομπούς (εξαρτάται από το εμβαδόν του χώρου). Κατ’ αυτόν τον τρόπο εκμεταλλευόμαστε τα πλεονεκτήματα των θερμοπομπών: οικονομική λειτουργία, άμεση και κυρίως υγιεινή θέρμανση. Για ένα υπνοδωμάτιο 12 τετραγωνικών μέτρων απαιτείται ένας θερμοπομπός 1500W. Είναι σύνηθες το φαινόμενο, πολλοί ένοικοι πολυκατοικιών να αντιμετωπίζουν πρόβλημα θέρμανσης (όταν δεν διαθέτουν αυτόνομη θέρμανση). Είτε η θέρμανση της πολυκατοικίας θα ανάψει για λίγες ώρες, ώρες που στην ουσία είμαστε απόντες λόγω δουλειάς, είτε δεν ανάβει καθόλου για διαφόρους λόγους. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις μπορούμε να τοποθετήσουμε ένα θερμοπομπό στα υπνοδωμάτια και να έχουμε έτσι αυτόνομη και άμεση θέρμανση.

Θα μπορούσε να αναρωτηθεί κανείς γιατί να αγοράσω θερμοπομπούς ATLANTIC ή NOBØ και όχι κάποιο κοινό ηλεκτρικό θερμαντικό σώμα; Έτσι κι αλλιώς και τα δύο θερμαίνουν. Με μια γρήγορη ματιά θα δει κανείς την αγορά να κατακλύζεται από ηλεκτρικά θερμαντικά που βαφτίζονται “θερμοπομποί” (δείτε τι είναι οι θερμοπομποι και τον τρόπο λειτουργίας τους), με σώματα λαδιού, σόμπες κηροζίνης, αερόθερμα, κλπ. Αναφορικά με τη οικονομία κατανάλωσης και το υγιεινό κομμάτι της ηλεκτρικής θέρμανσης έχουμε ήδη αναφερθεί. Ένα ερώτημα που θα έπρεπε ο καθένας να θέτει πρώτα απ’ όλα είναι το θέμα της ασφάλειας. Μιλάμε για ηλεκτρική θέρμανση! Βεβαιωθείτε για τα πιστοποιητικά και τον τόπο κατασκευής που αναγράφεται πάνω! στη συσκευή. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι οι θερμοπομποί ATLANTIC και NOBØ διαθέτουν θερμική ασφάλεια προστασίας, που σε περίπτωση υπερθέρμανσης του σώματος αυτόματα διακόπτη τη λειτουργία του. Επίσης, όταν οι θερμοπομποί μας είναι σε λειτουργία η επιφάνεια δεν καίει, έτσι αποφεύγονται εγκαύματα ακόμα και για την ευαίσθητη επιδερμίδα των παιδιών. Τέλος, ενδιαφερθείτε να μάθετε για το χρόνο εγγύησης και ακόμα πιο σημαντικό, για το διαθέσιμο service μετά τη λήξη της εγγύησης.

Οι θερμοπομποί, καθώς και τα σώματα που λειτουργούν δια ακτινοβολίας διαθέτουν σχάρα ανάρτησης τοίχου με διαβάθμιση σε εκατοστά για τον εύκολο προσδιορισμό του σωστού ύψους τοποθέτησης από το πάτωμα. Τοποθετούνται 10-12 εκατοστά από το δάπεδο, καθώς τα θερμά στρώματα αέρα είναι ελαφρύτερα των ψυχρών, άρα πηγαίνουν προς την οροφή. Για την τοποθέτηση των θερμαντικών σωμάτων χρησιμοποιήστε 6άρες βίδες και ούπατ (δεν περιέχονται στη συσκευασία). Οι θερμοπομποί Nobo και Atlantic διαθέτουν εναλλακτικά ποδαρικά στήριξης για την επιδαπέδια τοποθέτησή τους, σε περίπτωση που δεν έχετε αρκετό χώρο στον τοίχο. Τα θερμαντικά σώματα τοποθετούνται ιδανικά στα σημεία που υπάρχουν απώλειες θερμότητος, όπως κάτω από παράθυρα, δίπλα από μπακλονόπορτες, βορινοί τοίχοι, κπλ. Σε περίπτωση που ένας χώρος (π.χ. σαλόνι, καθιστικό) απαιτεί περισσότερα από ένα θερμαντικά σώματα, τότε αυτά θα πρέπει να τοποθετούνται αντικριστά και περιμετρικά του χώρου! Τα θερμαντικά σώματα θα πρέπει να “αγκαλιάζουν” το χώρο.

Πλεονεκτήματα - Τρόπος Λειτουργίας

 • Χαμηλό κόστος αγοράς
 • Μηδαμινό ή και ανύπαρκτο κόστος τοποθέτησης
 • Κανένα κόστος συντήρησης
 • Χαμηλότερο κόστος λειτουργίας συγκριτικά με το πετρέλαιο
 • Πολύ χαμηλότερο κόστος λειτουργίας συγκριτικά με τα σώματα λαδιού, αερόθερμα ή air condition
 • Οι θερμοπομποί δε φυσάνε, παράγουν ζέστη και έτσι όταν τα σβήσουμε το δωμάτιο, σε αντίθεση με τα αερόθερμα και τα air conditions, διατηρεί τη ζέστη
 • Οι θερμοπομποί δεν παρακρατούν τη θέρμανση που παράγουν, αλλά την αποδίδουν 100% στο χώρο σε αντίθεση με τα σώματα λαδιού ή τα παραδοσιακά σώματα νερού
 • Άμεση απόδοση και θέρμανση του χώρου
 • Έκαστο ηλεκτρικό σώματα έχει αυτόνομο θερμοστάτη χώρου (απόκλιση ±0,1C°)
 • Μπορούμε να θερμάνουμε όποιο δωμάτιο θέλουμε ενώ όλα τα άλλα σώματα παραμένουν σβηστά
 • Όλα τα σώματα έχουν αισθητήριο θερμοκρασίας χώρου (sensor)
 • Σε όλα τα σώματα ο θερμοστάτης είναι ηλεκτρονικός, υψηλής ακριβείας, που εγγυάται τη χαμηλή κατανάλωση
 • Τα θερμαντικά σώματα δεν έχουν βεντιλατέρ και δεν ξηραίνουν την ατμόσφαιρα
 • Η εξωτερική επιφάνεια των σωμάτων δεν καίει και είναι ανεκτή ακόμα και στο άγγιγμα του παιδικού χεριού
 • Είναι τελείως αθόρυβοι !!!

Απαλλαγείτε από το πετρέλαιο θέρμανσης, τις δεσμεύσεις της κεντρικής θέρμανσης, τη βρομιά του λέβητα, τη συντήρηση του καυστήρα, τις επιπλέον χρεώσεις… Θερμανθείτε έξυπνα, με αυτονομία θέρμανσης και άμεση οικονομία στη θέρμανση.

Οι θερμοπομποί NOBØ και ATLANTIC είναι η “καθαρή” και οικολογική λύση στη θέρμανση του σπιτιού. Η ηλεκτρική αντίσταση στους θερμοπομπούς μας είναι θωρακισμένη σε αλουμίνιο (δεν πυρακτώνεται) και κατ’ αυτό τον τρόπο δεν ξηραίνουν την ατμόσφαιρα, και ταυτόχρονα αποτρέπεται η καύση της σκόνης που υπάρχει στα δωμάτια. Οι θερμοπομποί δεν αποτελούν αιτία ή πηγή ρύπανσης αυτού που ονομάζουμε “σύνδρομο άρρωστου κτιρίου” (sick building syndrome). 

Μελέτες δείχνουν ότι μία από τις πιο σημαντικές πηγές ρύπανσης εσωτερικών χώρων θεωρούνται οι “συσκευές θέρμανσης, όπως σόμπες, θερμάστρες, λέβητες φυσικού αερίου, φούρνους, μαγκάλια και τζάκια, μέσα στις οποίες καίγονται, ανάλογα με τον τύπο τους, ξύλα, πετρέλαιο, φυσικό αέριο, κηροζίνη κ.ά., και διάφορες φωτιστικές συσκευές (λάμπες πετρελαίου ή λαδιού). Τα καυσαέρια όλων των παραπάνω, όταν δεν απάγονται (απομακρύνονται), έχουν ως αποτέλεσμα την εκπομπή σημαντικών ποσοτήτων μονοξειδίου του άνθρακα (CO), διοξειδίου του άνθρακα (CO2), διοξείδιο του θείου (SO2), οξείδια του αζώτου (NOx) και αιωρούμενων σωματιδίων”.

Οι θερμοπομποι NOBO & ATLANTIC ενδείκνυνται και έχουν εξοπλίσει παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, φροντιστήρια, παιδικά υπνοδωμάτια, καθώς εξωτερική επιφάνεια των σωμάτων δεν καίει και είναι ανεκτή ακόμα και στο άγγιγμα του παιδικού χεριού.

Συνιστώνται εν γένει σε δωμάτια όπου υπάρχουν βρέφη, παιδιά, ηλικιωμένοι και άτομα με αναπνευστικά προβλήματα, καθώς αφενός δεν διαθέτουν ανεμιστήρα και αφετέρου η διά της φυσικής ροής θέρμανση των θερμοπομπών προσφέρει μια γλυκιά ζέστη που δεν ξηραίνει την ατμόσφαιρα.

αρχή λειτουργίας: Φυσικός ελκυσμός (convection)

Οι ηλεκτρικοί θερμοπομποί Nobo & Atlantic λειτουργούν δια της φυσικής ροής του αέρα (convection εξ’ου και convector).

Ο ψυχρός αέρας που βρίσκεται στα χαμηλώτερα στρώματα του δωματίου εισέρχεται από το κάτω μέρος του θερμοπομπού (φυσικός ελκυσμός), θερμαίνεται από την ειδική αντίσταση του σώματος και εξάγεται χωρίς βία από το πάνω μέρος του θερμοπομπού, χωρίς να ξηραίνει τον αέρα. Η θερμική αντίσταση του θερμοπομπού είναι θωρακισμένη από αλουμίνιο! Δεν πυρακτώνεται και κατ’ επέκταση δεν καίει το οξυγόνο της ατμόσφαιρας.

Οι θερμοπομποί λειτουργούν κατά 80% δια της φυσικής ροής και 20% δια της ακτινοβολίας (εκπομπή θερμότητας, καθώς η επιφάνεια του θερμοπομπού θερμαίνεται, άρα ακτινοβολεί ζέστη).

 

φυσική ροή του αέρα: 80%

εκπομπή θερμότητας - ακτινοβολία: 20%

Εκπομπή θερμότητας και φυσική ροή του αέρα (radiant)

Τα Θερμαντικά σώματα ακτινοβολίας Atlantic λειτουργούν κατά 80% διά της ακτινοβολίας και 20% διά της φυσικής ροής

Η ειδική αντίσταση (θωρακισμένη από αλουμίνιο!) του σώματος θερμαίνει ολόκληρη την επιφάνεια της πρόσοψης του θερμαντικού χωρίς να ξηραίνει την ατμόσφαιρα, με αποτέλεσμα η θέρμανση να ακτινοβολείται στο χώρο. Η ζέστη διαχέεται σε ευθεία γραμμή, και επιτρέπει να άμεση θέρμανση των επίπλων, των τοίχων, των ανθρώπων, κλπ. που βρίσκονται στο χώρο. Η αίσθηση που δίνει η δια της ακτινοβολίας θέρμανση είναι παρόμοια με την αίσθηση της ζεστασιάς του ήλιου.

Σε καμία περίπτωση να μη συγχέονται τα θερμαντικά σώματα ακτινοβολίας Atlantic με υπέρυθρες ακτίνες και ηλεκτρομαγνητικά κύματα!

 

φυσική ροή του αέρα: 20%

εκπομπή θερμότητας - ακτινοβολία: 80%

Με τους θερμοπομπούς NOBØ και ATLANTIC επιτυγχάνουμε οικονομική θέρμανση σπιτιού και αυτονομία θέρμανσης. Έκαστος θερμοπομπός λειτουργεί αυτόνομα, καθώς διαθέτει μπουτόν on/off και ηλεκτρονικό θερμοστάτη χώρου ακριβείας. Έτσι επί παραδείγματι, τις κρύες νύχτες του χειμώνα θα μπορούσαμε να έχουμε σε λειτουργία αποκλειστικά τους θερμοπομπούς των υπνοδωματίων και σβηστούς του υπολοίπου σπιτιού. Με άλλα λόγια, το σύστημα θέρμανσης με θερμοπομπούς μας δίνει τη δυνατότητα όχι μόνο να έχουμε αυτόνομη θέρμανση, αλλά και να θερμαίνουμε επιλεκτικά τους χώρους που θέλουμε, όταν το θέλουμε.

Έκαστος θερμοπομπός έχει αισθητήριο θερμοκρασίας δωματίου και ενσωματωμένο ηλεκτρονικό θερμοστάτη χώρου, με απόκλιση ±0,1 C°. Είναι επίσης σημαντικό ότι οι θερμοπομποί μας δεν παρακρατούν τη θέρμανση που παράγουν, αλλά την αποδίδουν 100% στο χώρο. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, οι θερμοπομποί Νορβηγίας NOBØ και οι θερμοπομποί Γαλλίας ATLANTIC διατηρούν σταθερή τη θερμοκρασία δωματίου που έχετε επιλέξει και σας εγγυώνται χαμηλό κόστος λειτουργίας και μέγιστη αποδοτικότητα. Με το που “ακουμπήσει” η θερμοκρασία δωματίου τη θερμοκρασία που έχουμε επιλέξει, ο θερμοπομπός θα σβήσει ακαριαία και αθόρυβα. 

Η ηλεκτρική θέρμανση με θερμοπομπούς NOBØ ή ATLANTIC λειτουργεί εν τέλη σαν την κεντρική θέρμανση, αλλά με χαμηλή κατανάλωση, μικρότερο κόστος αγοράς, χωρίς καμία συντήρηση, ενώ ταυτόχρονα διατηρεί το πλεονέκτημα της επιλεκτικής λειτουργίας των σωμάτων. Με άλλα λόγια, η ποιότητα των θερμοπομπών που αντιπροσωπεύουμε σας εγγυώνται την “καθαρή”, οικολογική, ποιοτική και οικονομική θέρμανση του σπιτιού σας.

Nobo

 

Nobo logo

Nobo παράδοση στη θέρμανση

Από το 1938, η NOBØ με έδρα το Stjørdal Νορβηγίας κατασκευάζει ηλεκτρικά θερμαντικά σώματα ποιότητας. Αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές θερμοπομπών στην Ευρώπη, με εξαγωγές σε 20 χώρες παγκοσμίως και είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής θερμοπομπών στη Νορβηγία. Οι θερμοπομποί Νορβηγίας Nobo παρουσιάστηκαν στην Ελλάδα από την εταιρεία μας πριν 30 χρόνια περίπου και αμέσως η φήμη τους ταυτίστηκε με την ποιότητα κατασκευής και την αξιόπιστη λειτουργία.

 

 

 • Το πρώτο ηλεκτρικό θερμαντικό σώμα λανσάρεται από τη NOBØ το 1938. Έκτοτε, η NOBØ έχει γίνει συνώνυμο της ποιότητας, της καινοτομίας και της αξιοπιστίας.
 • Παραδοσιακά ο μεγαλύτερος Νορβηγικός οίκος κατασκευής ηλεκτρικών θερμαντικών σωμάτων. Οι θερμοπομποί Νορβηγίας Nobo είναι ανέκαθεν οι πρώτοι στις πωλήσεις στις σκανδιναβικές χώρες και οι πρώτοι σε πωλήσεις Νορβηγικοί θερμοπομποί παγκοσμίως. Μόνο οι θερμοπομποι της σειράς C4F έχουν πουλήσει έως σήμερα παγκοσμίως πάνω από 3 εκατομμύρια τεμάχια.
 • Στους θερμοπομπούς Νορβηγίας NOBØ δεν θα βρείτε φθηνές ή ακριβές σειρές θερμοπομπών, ηλεκτρονικούς ή μηχανικούς θερμοστάτες χώρου. Οι θερμοπομποί Νορβηγίας Nobo έχουν πάντα και μόνο ηλεκτρονικό θερμοστάτη χώρου ακριβείας με απόκληση ±0,05C°, ψυχρή αντίσταση θωρακισμένη σε αλουμίνιο, τέλειο φινίρισμα, ηλεκτροστατική βαφή πούδρας (χρησιμοποιείται η παγκοσμίως γνωστή Νορβηγική βαφή Jotun).
 • Όταν αγοράζετε ένα θερμοπομπό NOBØ, ξέρετε ότι αγοράζετε ένα προϊόν υψηλής ποιότητας, κατασκευασμένο και ελεγμένο στο εργοστάσιο του Stjørdal στη Νορβηγία. Η NOBØ παραμένει σταθερά εγγύηση ποιότητας και αξιοπιστίας.
 • Μόνο 5,5 εκατοστά πάχος!

 

 

 

 • Πλήρως αθόρυβη λειτουργία
  Θερμοπομποί άλλων εταιριών κάνουν θόρυβο όταν η αντίσταση αρχίζει να θερμαίνεται και/ή όταν αυτή πλέον θερμανθεί και αρχίζει να ψύχεται. Οι θερμοπομποί Nobo να είστε σίγουροι ότι λειτουργούν πλήρως αθόρυβα.
   
   
 • Ενσωματωμένος ηλεκτρονικός θερμοστάτης χώρου (απόκλιση ± 0,05C°)
  Οι θερμοπομποί Νορβηγίας Nobo διαθέτουν ενσωματωμένο το νέο ηλεκτρονικό θερμοστάτη χώρου ακριβείας NCU 2Te, με απόκλιση ±0,05C°! Άμεση αντίδραση στις αλλαγές της θερμοκρασίας δωματίου, αθόρυβη λειτουργία, σταθερή διατήρηση της επιλεγμένης θερμοκρασίας, ακόμη μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας.


 

 • Αισθητήριο θερμοκρασίας χώρου (sensor)

 
 

 • Ακαριαία ανταπόκριση του θερμοστάτη στη θερμοκρασία δωματίου
  Η υψηλή ποιότητα του θερμοστάτη Nobo ελαχιστοποιεί τυχόν παρέκκλιση μεταξύ της επιλεγμένης θερμοκρασίας και της θερμοκρασίας δωματίου, με αποτέλεσμα τη μέγιστη εξοικονόμηση ενέργειας.

 
 

 • Χαμηλότερη κατανάλωση, μέγιστη αποδοτικότητα, αμεσότητα θέρμανσης
  Οι θερμοπομποί Nobo έχουν αποδοτικότητα 100%. Αυτό σημαίνει ότι όλη η καταναλισκόμενη ηλεκτρική ενέργεια μετατρέπεται σε θερμότητα. Δηλαδή αυτό καθ’ εαυτό το σώμα δεν παρακρατεί θερμότητα, την αποδίδει στο 100% στο χώρο.
   
   
 • Ακόμη xαμηλότερη κατανάλωση σε κατάσταση stand by <0,5W [ecoDesign]

   
 • Δεν ξηραίνουν τον αέρα
  Οι θερμοπομποί Νορβηγίας Nobo διαθέτουν υψηλής ποιότητας ψυχρή αντίσταση, θωρακισμένη σε αλουμίνιο προκειμένου να μην πυρακτώνεται. Κατ’ επέκταση δεν καίει το οξυγόνο της ατμόσφαιρας. Θα πρέπει να τονιστεί ότι οι θερμοπομποί δεν έχουν βεντιλατέρ! Δε φυσάνε ζεστό αέρα. Παράγουν ζέστη που διαχέεται αρμονικά στο χώρο .Οι θερμοπομποί Nobo ενδείκνυνται για παιδικά δωμάτια, για ηλικιωμένους και άτομα με αναπνευστικές ευαισθησίες.

 

 •  Μεγάλη επιφάνεια σημαίνει αρμονικότερη διάχυση της ζέστης και υψηλότερο ποσοστό αντινοβολίας/εκπομπής θερμότητας.
  Ο νέος θερμοπομπός NTL4T της Nobo λειτουργεί κατά 80% δια της φυσικής ροής και 20% δια της ακτινοβολίας (εκπομπή θερμότητας). Έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να επιτυγχάνει μεγάλη επιφάνεια εκπομπής και διάχυσης της ζέστης. Κατά συνέπεια, πιο ομοιογενή και πιο αποτελεσματική διάχυση της θέρμανσης.

  Το νέο μοντέλο θερμοπομπών Nobo NTL4T έχει μικρότερες διαστάσεις [πλάτος] και κατά συνέπεια πρακτικότερο μέγεθος για την τοποθέτησή στο σπίτι, στον τοίχο ή σε τροχήλατη βάση δαπέδου.

 
 

 • Διάχυση θερμότητας από το επάνω και πίσω μέρος του πάνελ
  Η ζέστη στους θερμοπομπούς Nobo NTL4T διαχέεται από τις περσίδες που βρίσκονται στο πάνω μέρος και πίσω από το σώμα. Έτσι επιτυγχάνεται αφενός καλύτερη διάχυση της ζέστης στο δωμάτιο, ενώ το αισθητικό αποτέλεσμα είναι πραγματικά άριστο, καθώς οι περσίδες δεν είναι ορατές από την πρόσοψη του θερμοπομπού.

  Είναι σημαντικό ότι η μεγάλη, λεία και χωρίς περσίδες επιφάνεια της πρόσοψης αυξάνει την εκπομπή θερμότητας, καθώς και την καλύτερη και αρμονικότερη διάχυση της ζέστης στο χώρο.

 

 • Θερμική ασφάλεια προστασίας από υπερθέρμανση
  Αν ο θερμοπομπός σκεπαστεί κατά λάθος (απαγορεύεται!) τότε η ενσωματωμένη θερμική ασφάλεια εντός του σώματος σταματάει αυτομάτως τη λειτουργία του. Αφαιρέστε το αντικείμενο που σκεπάζει το σώμα και κλείστε τη συσκευή για πέντε λεπτά. Ξανανοίξτε τη συσκευή και το σώμα επαναλειτουργεί κανονικά.


 

 • Ασφάλεια! Προστασία για τα παιδιά!
  Ακόμα και στην Comfort (μέγιστη) απόδοση η εξωτερική επιφάνεια του σώματος δεν καίει και είναι ανεκτή ακόμη και στο άγγιγμα του παιδικού χεριού. Η φυσική ροή του αέρα (convection) και η μεγάλη επιφάνεια του σώματος εμποδίζουν την ανάπτυξη υψηλών θερμοκρασιών στην εξωτερική επιφάνεια του θερμοπομπού.

  Ο νέος θερμοπομπός NTL4T της Nobo με τη λεία επιφάνεια είναι σχεδιασμένος με τέτοιο τρόπο, ώστε να μειώνει ακόμη περισσότερο τη θερμοκρασία της πρόσοψης, κάνοντας το θερμοπομπό ακόμη πιο ασφαλή για τα παιδιά. Τέλος, οι στρογγυλεμένες γωνίες έχουν σχεδιαστεί για την αποφυγή παιδικών ατυχημάτων, ενώ παράλληλη εναρμονίζονται ευχάριστα με το περιβάλλον.

  

 • Διπλής μονώσεως Classe II, προστασία κατά υδρατμών (Splash proof)
  Οι θερμοπομποί τοποθετούνται άφοβα στο μπάνιο.


   
 • Μόνο 5,5 εκατοστά 

Η Sani hellas, ως ο επίσημος και αποκλειστικός αντιπρόσωπος της NOBO Νορβηγίας στην Ελλάδα και την Κύπρο, παρέχει 7 χρόνια εγγύηση αποκλειστικά για όλα τα μοντέλα θερμοπομπών που εισάγει και που έχουν αγοραστεί από το επίσημο δίκτυο διανομής πανελληνίως (βλ. σημεία αγοράς).

 

Κατόπιν οδηγίας της NOBO, για την προστασία των πελατών μας και για να συνεχίσουμε να παρέχουμε άμεσο service, οι θερμοπομποί NOBO που διακινούνται μέσω παραεισαγωγών στη χώρα μας δεν θα έχουν την εγγύηση του επίσημου αντιπροσώπου.

 

Θερμοπομποί Νορβηγίας NOBO επίσημο δίκτυο πωλήσεων Sani hellas

 

Ο νέος θερμοπομπός Nobo NTL4T έχει ενσωματωμένο τον εξελιγμένο ηλεκτρονικό θερμοστάτη χώρου NCU 2Te, ο οποίος είναι ο μοναδικός στον κόσμο που προσφέρει ακρίβεια με απόκλιση μόνο ±0,05C° !

 • Ακόμα μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας
 • Ακαριαία ανταπόκριση στις εναλλαγές της θερμοκρασίας χώρου
 • Ακόμα μεγαλύτερη άνεση
 • 9 Προκαθορισμένα Προγράμματα

Οι θερμοπομποί Νορβηγίας Nobo είναι γνωστοί εδώ και χρόνια στο ελληνικό κοινό για την ποιότητα και την αξιόπιστη λειτουργία τους. Είναι αναρίθμητα τα σπίτια που έχουν εξοπλισθεί με τους θερμοπομπούς NOBØ.

Από τη νησιωτική Ελλάδα έως τα πιο ορεινά σημεία του Παρνασσού, του Πηλίου, της Βυτίνα, του Πάπιγκου και του Καρπενησίου οι θερμοπομποί NOBØ χαίρουν τυφλής εμπιστοσύνης.

Οι θερμοπομποί Νορβηγίας Nobo προσφέρουν άμεση θέρμανση, οικονομική λειτουργία και υγιεινή ζεστασιά που δεν ξηραίνει την ατμόσφαιρα. Στοιχεία που εκφράζουν έκδηλα όλα τα πλεονεκτήματα ενός ποιοτικού και καθαρού συστήματος θέρμανσης με θερμοπομπούς. Άλλωστε, η NOBØ αποτελούσε ανέκαθεν εγγύηση για τα προϊόντα της και την ποιότητα κατασκευής.

 • Γλυκιά ζέστη
 • Ποιότητα κατασκευής
 • Χαμηλή κατανάλωση
 • 7 χρόνια εγγύηση

Εν γένει, οι θερμοπομποί τοποθετούνται στον τοίχο. Αυτή είναι η φυσική τους θέση. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις που δεν υπάρχει διαθέσιμος χώρος στον τοίχο. Σ’ αυτή την περίπτωση η NOBØ παρέχει τη δυνατότητα τοποθέτησης των θερμοπομπών σε ποδαρικά στήριξης με ροδάκια.

Η τοποθέτηση  των θερμοπομπών NOBØ σε ποδαρικά στήριξης με ροδάκια δε μειώνει στο ελάχιστο την αποδοτικότητα, την ποιότητα λειτουργίας και την ασφάλεια του θερμοπομπού.

Μοντέλο Ισχυς W ΥxΠxΒ cm
NUL4T 05 500W 40 x 42,5 x 11,5
NUL4T 15 1500W 40 x 62,5 x 11,5
NUL4T 20 2000W 40 x 92,5 x 11,5
NUL4T 24 2400W 40 x 92,5 x 11,5

Μοντέλο Ισχυς W ΥxΠxΒ cm  
 NTL2N07 750W 20x102,5x5,5  
NTL2N10 1000W 20x132,5x5,5  
NTL2N 12 1250W 20x152,5x5,5  

Μοντέλο Ισχυς W ΥxΠxΒ cm
NTL4T 05 500W 40 x 52,5 x 5,5
NTL4T 07 750W 40 x 62,5 x 5,5
NTL4T 10 1000W 40 x 72,5 x 5,5
NTL4T 12 1250W 40 x 92,5 x 5,5
NTL4T 15 1500W 40 x 102,5 x 5,5
NTL4T 20 2000W 40 x 112,5 x 5,5

Atlantic

θερμοπομποί Atlantic

Η ATLANTIC είναι μακράν ο μεγαλύτερος Ευρωπαϊκός οίκος με εξειδίκευση στην ηλεκτρική θέρμανση. Με πωλήσεις που ξεπερνούν τα 3 εκατομμύρια θερμαντικά σώματα το χρόνο και 10.600 εργαζόμενους ανά τον κόσμο. Διαθέτει 15 εργοστάσια ανά τον κόσμο, εκ των οποίων τα 9 στη Γαλλία. Η ATLANTIC κατασκευάζει από το 1968 θερμοπομπούς που χαρακτηρίζονται από τη γαλλική κομψότητα και τη διακριτική σχεδίαση σε λευκό χρώμα. Στόχος είναι πάντα η υψηλή ποιότητα, η αμεσότητα στην παραδόση και οι προσιτές τιμές.

Η Sani hellas, ως ο επίσημος και αποκλειστικός αντιπρόσωπος της ATLANTIC Γαλλίας στην Ελλάδα και την Κύπρο, παρέχει 5 χρόνια εγγύηση αποκλειστικά για όλα τα μοντέλα θερμοπομπών που εισάγει και που έχουν αγοραστεί από το επίσημο δίκτυο διανομής πανελληνίως (βλ. σημεία αγοράς).

Κατόπιν οδηγίας της Atlantic, για την προστασία των πελατών μας και για να συνεχίσουμε να παρέχουμε άμεσο service, οι θερμοπομποί Atlantic που διακινούνται μέσω παραεισαγωγών στη χώρα μας δεν θα έχουν την εγγύηση του επίσημου αντιπροσώπου. Θερμοπομποί Γαλλίας Atlantic επίσημο δίκτυο πωλήσεων Sani hellas

 • Πλήρως αθόρυβη λειτουργία

 

 • Ενσωματωμένος ηλεκτρονικός θερμοστάτης χώρου (απόκλιση ± 0,1C°)
  Άμεση αντίδραση του θερμοστάτη στις αλλαγές της θερμοκρασίας δωματίου, αθόρυβη λειτουργία και σταθερή διατήρηση της επιλεγμένης θερμοκρασίας.

 

 • Αισθητήριο θερμοκρασίας χώρου (sensor)

 

 • Χαμηλή κατανάλωση, αμεσότητα θέρμανσης
  Οι θερμοπομποί Atlantic δεν παρακρατούν θερμότητα, την αποδίδουν 100% στο χώρο. Η καταναλισκόμενη ενέργεια σε ρεύμα μετατρέπεται εξ ολοκλήρου σε θερμότητα.

 

 • Δεν ξηραίνουν τον αέρα
  Οι θερμοπομποί Atlantic διαθέτουν ψυχρή αντίσταση, θωρακισμένη σε αλουμίνιο προκειμένου να μην πυρακτώνεται. Ως εκ τούτου δεν καίει το οξυγόνο της ατμόσφαιρας και δεν ξηραίνει την ατμόσφαιρα.

 

 • Οι θερμοπομποί Atlantic έχουν μικρές, πρακτικές διαστάσεις για τοποθέτηση στον τοίχο ή σε βάση δαπέδου.

 

 • Διάχυση θερμότητας από το μπροστινό μέρος του πάνελ
  Οι θερμοπομποί Atlantic διαχέουν τη ζέστη από τις περσίδες που βρίσκονται στην πρόσοψη του σώματος με κλίση προς τα κάτω. Εμποδίζεται η συσσώρευση σκόνης στο εσωτερικό του σώματος και η διάχυση της ζέστης στο δωμάτιο γίνεται αρμονικότερα.

 

 • Θερμική ασφάλεια προστασίας από υπερθέρμανση
  Οι θερμοπομποί Atlantic διαθέτουν θερμική ασφάλεια ασφαλείας. Αν λοιπόν ο θερμοπομπός σκεπαστεί (απαγορεύεται!) ή αναποδογυρίσει (όταν στηρίζεται σε ρόδες δαπέδου) σταματάει αυτομάτως τη λειτουργία του.

 

 • Ασφάλεια!
  Η εξωτερική επιφάνεια του σώματος δεν καίει και δεν προκαλείται έγκαυμα. Οι θερμοπομποί Atlantic έχουν τοποθετηθεί σε πολλούς παιδικούς σταθμούς.

 

 • Διπλής μονώσεως Classe II, προστασία κατά υδρατμών (Splash proof)
  Οι θερμοπομποί Atlantic τοποθετούνται άφοβα στο μπάνιο.

Γενικές Πληροφορίες

 

ιονιστής Kullhaus πλεονεκτήματα για την υγεία

 

Τα αρνητικά ιόντα είναι άοσμα, άγευστα, και αόρατα μόρια που εισπνέουμε σε αφθονία σε ορισμένα μέρη του περιβάλλοντος. Σκεφτείτε βουνά, καταρράκτες και παραλίες. Μόλις φθάσουν το αίμα μας, τα αρνητικά ιόντα που πιστεύεται ότι παράγουν βιοχημικές αντιδράσεις που αυξάνουν τα επίπεδα της χημικής διάθεσης της σεροτονίνης, συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης, να ανακουφίσει το στρες, και στην ώθηση της ημερήσιας ενέργειά μας.

Ιόντα είναι μόρια που έχουν αποκτήσει ή χάσει ένα ηλεκτρικό φορτίο. Δημιουργούνται στη φύση καθώς τα μόρια του αέρα διασπώνται με το φως του ήλιου, την ακτινοβολία, και την κίνηση του αέρα και του νερού. Μπορεί να έχετε βιώσει τη δύναμη των αρνητικών ιόντων, όταν τελευταία φορά πήγατε στην παραλία ή περπατήσατε κάτω από έναν καταρράκτη. Αυτή η αίσθηση ευφορίας είναι απλά γύρω μας και μας προσφέρεται από τη φύση.

Ο αέρας που κυκλοφορεί στο βουνό και τη θάλασσα λέγεται ότι περιέχει δεκάδες χιλιάδες αρνητικών ιόντων. Σκεφτείτε ότι το μέσο σπίτι ή κτίριο γραφείων περιέχουν δεκάδες ή εκατοντάδες αρνητικά φορτισμένα ιόντα, ενώ σε πολλές περιπτώσεις η ύπαρξή τους είναι μηδενική.

Στο πανεπιστήμιο Columbia της Αμερικής, μελέτες έδειξαν ότι άνθρωποι με χρόνια κατάθλιψη ανακουφίζονται από τις γεννήτριες παραγωγής αρνητικά φορτισμένων ιόντων, όσο και τα αντικαταθλιπτικά, χωρίς όμως τις παρενέργειες αυτών!

“Σε γενικές γραμμές, τα αρνητικά ιόντα αυξάνουν τη ροή του οξυγόνου στον εγκέφαλο, οδηγούν σε υψηλότερη εγρήγορση, μειωμένη υπνηλία, και περισσότερη διανοητική ενέργεια”, λέει ο Pierce J. Howard, PhD, συγγραφέας του “The Owners Manual for the Brain: Everyday Applications from Mind Brain Research and director of research at the Center for Applied Cognitive Sciences in Charlotte, N.C.”

 

Τα αρνητικά φορτισμένα ιόντα μπορούν επίσης να προστατεύσουν από τα μικρόβια στον αέρα, με αποτέλεσμα το μειωμένο ερεθισμό λόγω της εισπνοής διαφόρων σωματιδίων που προκαλούν φτάρνισμα, βήχα, ή ερεθισμό του λαιμού. Ένας στους τρεις από εμάς που είμαστε ευαίσθητοι στις επιπτώσεις των μικροβίων στον αέρα, τα αρνητικά ιόντα μπορούν να μας κάνουν να νιώθουμε σαν να πετάμε. Είστε ένας από αυτούς, εάν αισθάνεστε ανανεωμένοι αμέσως τη στιγμή που θα ανοίξει ένα παράθυρο και αναπνεύσετε φρέσκο, υγρό αέρα.

 

"Μπορεί να είστε ένας από αυτούς αν αισθάνεστε υπνηλία όταν είστε γύρω από ένα air-condition, αλλά αισθάνεστε αμέσως ξεκούραστοι και αναζωογονημένοι, όταν βγείτε έξω ή όταν ανοίξει το παράθυρο του αυτοκινήτου,” λέει ο Howard WebMD. “Ο κλιματισμός μειώνει στην ατμόσφαιρα τον αριθμό των αρνητικών ιόντων, αλλά μια νέα γεννήτρια ιόντων απελευθερώνει τα ιόντα που κλιματιστικά κατήργησαν.”

 

Μια εις βάθος έρευνα πραγματοποιήθηκε από τον Δρ. Albert Krueger στην Καλιφόρνια. Μια από τις πρώτες ανακαλύψεις του ήταν ότι ένα εκπληκτικά μικρό ποσό αρνητικών ιόντων θα μπορούσαν να σκοτώσουν και να αφαιρέσουν από τον αέρα, τα είδη των βακτηρίων που προκαλούν κρυολόγημα, γρίπη και λοιμώξεις του αναπνευστικού.

 • Αδρανοποιούν ιούς, βακτηρίδια, fungus.
 • Εξουδετερώνουν ατμοσφαιρικούς ρύπους (σκόνη, καπνό τσιγάρο, κα.)
 • Αναζωογονούν τον αέρα
 • Αυξάνουν τη ροή του οξυγόνου στον εγκέφαλο, προσδίδοντας μεγαλύτερη ζωτικότητα, ενέργεια, διαύγεια και πνευματική ευεξία. Καταπολεμούν τη νωθρότητα και βοηθάνε τη μνήμη
 • Βελτιώνουν τη σωματική αντοχή
 • Βοηθάνε σε συμπτώματα κατάθλιψης
 • Βελτιώνουν την ποιότητα του ύπνου
 • Διευκολύνουν την αναπνοή
 • Ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα

 

αρνητικά φορτισμένα ιόντα

 Ο ιονιστής παράγει αρνητικά φορτισμένα ιόντα στον αέρα του δωματίου, τα οποία αφαιρούν με αποτελεσματικό τρόπο τα ρυπογόνα σωματίδια από τον αέρα, όπως αλλεργιογόνα (συμπεριλαμβανομένων της μούχλας και της σκόνης), μικροσωματίδια σκόνης, βακτηρίδια, ιούς, χημικές αναθυμιάσεις και άλα μικροσκοπικά σωματίδια που ένα φίλτρο δεν μπορεί να κατακρατήσει.

Ο ιονιστής αυξάνει την αποτελεσματικότητα του φίλτρου HEPA και του φίλτρου ενεργού άνθρακα, καθώς επιφέρει στα σωματίδια να έλκονται μαγνητικά, δημιουργώντας έτσι μεγαλύτερα σωματίδια που είναι πιο εύκολο για τα φίλτρα να τα κατακρατήσουν.

Απολυμαίνει ιούς και βακτηρίδια που αιχμαλωτίζονται μεν στα φίλτρα, και που κανονικά θα αναπαραγόντουσαν μέσα στα φίλτρα εάν δεν υπήρχαν τα αρνητικά φορτισμένα ιόντα.

Τέλος, η λειτουργία του ιονισμού έχει τη δυνατότητα να αφαιρέσει σωματίδια που αιωρούνται μακριά από τον καθαριστή αέρα, σε σημεία του αέρα δωματίου όπου το φίλτρο έχει μικρή αποτελεσματικότητα. Αυτό οφείλεται στο ότι τα ιόντα κυκλοφορούν σε όλο το δωμάτιο. Η κυκλοφορία των αρνητικά φορτισμένων ιόντων ενισχύεται δε με τη λειτουργία του ανεμιστήρα του καθαριστή αέρα.

Φίλτρα Καθαριστή - Ιονιστή

καθαριστες αερα ιονιστες Τεχνικές Πληροφορίες, φίλτρο HEPA

 

Το φίλτρο αέρα HEPA (High Efficiency Particle Arresting) είναι φτιαγμένο από πολύ μικροσκοπικές ίνες γυαλιού, που έχουν μετατραπεί σε μια πυκνής ύφανσης χαρτί. Αυτό δημιουργεί ένα φίλτρο που αποτελείται από ένα πλήθος πολύ μικρών “κόσκινων” που μπορούν να αιχμαλωτίσουν εξαιρετικά μικρά σωματίδια, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων βιολογικών στοιχείων. Από τη στιγμή που ρύποι και σωματίδια παγιδευτούν στο φίλτρο, δεν είναι σε θέση να ρέουν εκ νέου σε κυκλοφορία, λόγω των πόρων υψηλής απορροφητικότητας του φίλτρου αέρα HEPA.

 

Το φίλτρο αέρα HEPA αφαιρεί πάνω από 99% των σωματιδίων (μεγέθους 0,3 microns) που περνάνε μέσα από το φίλτρο, αποτρέποντάς τα να ξανακυκλοφορήσουν στον αέρα. Το φίλτρο HEPA θεωρείται ευρέως ως ο πιο αποτελεσματικός τύπος φίλτρου στην κατακράτηση ενός μεγάλου όγκου αιωρούμενης σκόνης, ακάρεα σκόνης, αλλεργιογόνων, σπορίων μυκητών (Alternaria spp, Cladosporium spp, Aspergillus spp) και άλλων σωματιδίων όπως τα βακτηρίδια, συμπεριλαμβανομένων και πολλών ιονισμένων σωματιδίων που σε άλλη περίπτωση θα έπεφταν στο πάτωμα εάν χρησιμοποιούσαμε ένα κοινό ιονιστή.

Το φίλτρο ενεργού άνθρακα αέρα αποτελείται από ένα σύστημα με πόρους μοριακών διαστάσεων. Οι πόροι αυτοί είναι εξαιρετικά απορροφητικοί, σχηματίζοντας ένα ισχυρό χημικό δεσμό/έλξη προς οσμές, αέρια και ρυπογόνα υγρά.

Αποτελεί τον καλύτερο τύπο φίλτρου στην κατακράτηση και εξουδετέρωση χημικών, αερίων, οσμών, πτητικές οργανικές χημικές ουσίες (VOC) και καπνού από τσιγάρο, που το φίλτρο HEPA δεν μπορεί να κατακρατήσει.

Καθαριστής Αέρα Ιονιστής Kullhaus AERO

Με τους καθαριστές αέρα – ιονιστές Kullhaus AERO θα είστε σίγουροι ότι οι εσωτερικοί σας χώροι θα είναι καθαροί από:

-  Αιωρούμενα σωματίδια
-  Σκόνη / Ακάρεα σκόνης
-  Νεκρά κύτταρα δέρματος
-  Γύρη και άλλα αλλεργιογόνα
-  Σπόρια μυκήτων
-  Καπνός
-  Καπνό τσιγάρου
-  Νεκρά κύτταρα κατοικίδιων
-  Μούχλα
-  Μύκητες fungi
-  Χημικά
-  Ιούς
-  Πτητικές οργανικές ενώσεις VOCs
-  Όλα τα οργανικά χημικά και αέρια
-  Δυσοσμία και μυρωδιές
-  Βακτηρίδια και άλλους μικροοργανισμούς

  καθαριστές αέρα – ιονιστές Kullhaus AERO

Καθαριστές αέρα φίλτρο Kullhaus AERO περιγραφή

 

Καθαρός αέρας και ποιότητα της ζωής

Οι καθαριστές αέρα ιονιστές της Kullhaus AERO εξασφαλίζουν ότι ο αέρας δωματίου θα είναι απαλλαγμένος από αερομεταφερόμενα σωματίδια μικρότερα και από 0.3 microns. Διασφαλίζουν ένα υγιές περιβάλλον διαβίωσης και θα κάνει μια πραγματική διαφορά στην ποιότητα της ζωής σας στο σπίτι ή το χώρο εργασίας. Οι καθαριστές αέρα ιονιστές της Kullhaus  καταπολεμούν τη γύρη, καπνό τσιγάρου, σκόνη, ακάρεα σκόνης, σπόρια μούχλας, ρύπανση, ιούς και βακτηρίδια, VOCs, τρίχωμα ζώων.

 
Απλά συγκρίνετε τα απότελέσματα CADR (CLEAN AIR DELIVERY RATE) των καθαριστών αέρα Kullhaus με άλλα προϊόντα της ευρωπαϊκής αγοράς.

 

Αποτελέσματα CADR

Μοντέλο χώρος έως CADR (m³/h)
AERO 45 τ.μ. 370
AERO+ 60 τ.μ. 495

 

 

 

 

Αριθμός αλλαγών αέρα σύμφωνα με τον Όγκο Αέρα

Όγκος αέρα δωματίου: Μετρήστε το μήκος, το πλάτος και το ύψος του δωματίου σας σε μέτρα και πολλαπλασιάστε τα τρία μαζί για να σας δώσει το κυβικό όγκο του αέρα του δωματίου [m³]. Εάν τα συμπτώματα είναι ήπια, τρεις φορές την ώρα, θα είναι μια χαρά, πέντε φορές την ώρα, θα δώσει καλύτερα αποτελέσματα. Εάν η αλλεργία σας είναι σοβαρή, θα πρέπει να υπολογίσετε επτά ή οκτώ φορές αλλαγή του αέρα ανά ώρα.
 

Μοντέλο Αριθμός αλλαγών αέρα ανά ώρα
Kullhaus AERO 3 4 5 6 7 8
  124m³ 93m³ 74m³ 62m³ 53m³ 46m³

 

 

 

 

Μοντέλο Αριθμός αλλαγών αέρα ανά ώρα
Kullhaus AERO+ 3 4 5 6 7 8
  165m³ 124m³ 99m³ 82m³ 71m³ 62m³

 

 

 

 

Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι όσες περισσότερες φορές ο αέρας δωματίου περνάει μέσα από τον καθαριστή αέρα ιονιστή Kullhaus, τόσο καθαρότερος θα είναι.

 

Καθαριστής Αέρα Ιονιστής Kullhaus AERO+

 

Καθαρός αέρας και ποιότητα της ζωής

Οι καθαριστές αέρα ιονιστές της Kullhaus AERO εξασφαλίζουν ότι ο αέρας δωματίου θα είναι απαλλαγμένος από αερομεταφερόμενα σωματίδια μικρότερα και από 0.3 microns. Διασφαλίζουν ένα υγιές περιβάλλον διαβίωσης και θα κάνει μια πραγματική διαφορά στην ποιότητα της ζωής σας στο σπίτι ή το χώρο εργασίας. Οι καθαριστές αέρα ιονιστές της Kullhaus καταπολεμούν τη γύρη, καπνό τσιγάρου, σκόνη, ακάρεα σκόνης, σπόρια μούχλας, ρύπανση, ιούς και βακτηρίδια, VOCs, τρίχωμα ζώων.


Απλά συγκρίνετε τα απότελέσματα CADR (CLEAN AIR DELIVERY RATE) των καθαριστών αέρα Kullhaus με άλλα προϊόντα της ευρωπαϊκής αγοράς.

 

Αποτελέσματα CADR

Μοντέλο χώρος έως CADR (m³/h)
AERO 45 τ.μ. 370
AERO+ 60 τ.μ. 495

 

 

 

 

Αριθμός αλλαγών αέρα σύμφωνα με τον Όγκο Αέρα

Όγκος αέρα δωματίου: Μετρήστε το μήκος, το πλάτος και το ύψος του δωματίου σας σε μέτρα και πολλαπλασιάστε τα τρία μαζί για να σας δώσει το κυβικό όγκο του αέρα του δωματίου [m³]. Εάν τα συμπτώματα είναι ήπια, τρεις φορές την ώρα, θα είναι μια χαρά, πέντε φορές την ώρα, θα δώσει καλύτερα αποτελέσματα. Εάν η αλλεργία σας είναι σοβαρή, θα πρέπει να υπολογίσετε επτά ή οκτώ φορές αλλαγή του αέρα ανά ώρα.

Μοντέλο Αριθμός αλλαγών αέρα ανά ώρα
Kullhaus AERO 3 4 5 6 7 8
124m³ 93m³ 74m³ 62m³ 53m³ 46m³

 

 

 

 

Μοντέλο Αριθμός αλλαγών αέρα ανά ώρα
Kullhaus AERO+ 3 4 5 6 7 8
165m³ 124m³ 99m³ 82m³ 71m³ 62m³

 

 

 

 

Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι όσες περισσότερες φορές ο αέρας δωματίου περνάει μέσα από τον καθαριστή αέρα ιονιστή Kullhaus, τόσο καθαρότερος θα είναι.